Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 okt 2020

Netflix helpt Nederlandse bioscopen aan nieuwe grote film: Mank

Netflix schiet de Nederlandse bioscopen te hulp in een jaar met weinig blockbusters. David Fincher’s nieuwe film Mank komt namelijk naar de bioscoop.

Netflix wist in 2019 de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film in de wacht te slepen met het pareltje Roma. Hét bewijs dat de streamingdienst niet onder hoeft te doen voor traditionele Hollywood-studio’s.

Netflix gaat voor filmprijzen

Een kunstje dat het bedrijf maar al te graag wilt herhalen. Elk jaar is er een film die Netflix duidelijk lanceert om prijs te schieten tijdens prestigieuze filmfestivals en prijsceremonies.

Vorig jaar was dat The Irishman, al leverde Martin Scorsese’s niet de prijzenregen op waar de streamingdienst op hoopte. 2020, nieuw jaar, nieuwe kansen.

Mank

Doordat vrijwel elke grote bioscoopfilm naar 2021 is uitgesteld, is er amper concurrentie. Netflix heeft zelf wel een wapenfeit: Mank.

Een nieuwe film van Mindhunter-regiseur David Fincher. Hij gaat op basis van een scènario van zijn vader terug naar het Hollywood van de jaren dertig, volledig in zwartwit gefilmd.

We volgen de aan alcoholistische Herman J. Mankiewicz, die in die periode het script scheef voor de film Citizen Kane, van regisseur Orson Welle. Een legendarisch script dat in Hollywood nog steeds gezien wordt als een van de beste scènario’s ooit.

Gary Oldman en meer

Mankiewicz wordt gespeeld door Gary Oldman, die opnieuw bewijst dat hij een fantastische acteur is door geheel op te gaan in zijn rol. Naast Oldman spelen ook Amanda Seyfried, Tom Burke en Craig Robert Young rollen.

Fincher werkt opnieuw samen met de cinematograaf waarmee hij ook Mindhunter maakte voor Netflix. Trent Reznor en Atticus Ross ontfermen zich over de soundtrack.

Nederlandse bioscopen

Klinkt allemaal tof, en gelukkig hoeven we ook niet lang meer te wachten. Op 4 december komt Mank uit op Netflix zelf, maar de streamingdienst brengt de ambitieuze film ook naar de Nederlandse bioscopen. Je kunt vanaf 19 november Mank op het witte doek gaan bewonderen.

Een opmerkelijke situatie: streamingdiensten profiteren enorm van de pandemie. Consumenten blijven massaal thuis, en in de eerste instantie waren alle bioscopen ook dicht. Oftewel, Disney+, Netflix en Amazon Prime Video konden een enorme lading nieuwe abonnees verwelkomen.

Frappante situatie

Toen de bioscopen wel in Nederland opengingen, diende zich een nieuw probleem aan: er waren en zijn nog steeds amper grote nieuwe films te zien. Vrijwel geen enkele studio durft het aan om nu al zijn peperdure blockbusters uit te brengen.

Daardoor ontstaat een vicieuze cirkel waar de bioscoopindustrie het slachtoffer van is. Dat dan nota bene Netflix, toch vaak als grote concurrent en vijand van de bioscopen neergezet, wel voor nieuw kijkmateriaal in de bioscopen zorgt, is dan op zijn zachtst gezegd frappant.

Kersverse trailer

Filmdistributeur The Searchers heeft zelfs een speciale trailer voor de Nederlandse bioscooprelease klaar staan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix helpt Nederlandse bioscopen aan nieuwe grote film: Mank
Sluiten