Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze Nederlandse documentaire is ingezonden voor de Oscars 2021

Ze noemen me Baboe was in 2019 al te zien op IDFA. Onder de naam They Call Me Babu is de Nederlandse documentaire nu ingezonden voor de Oscars 2021.

De 93e uitreiking van de Academy Awards is vanwege de pandemie uitgesteld van 28 februari naar 25 april. Ze noemen me Baboe is ingezonden voor de categorie Beste Documentaire.

Nederlandse documentaire over het koloniale Nederlands-Indië

De documentaire is gemaakt door Sandra Beerends, Pieter van Huystee en de NTR. Centraal staat Alima, kinderoppas (baboe) in het koloniale Nederlands-Indië bij een rijke Nederlandse familie. Haar leven blijkt behoorlijk gedocumenteerd, uniek voor die tijd. De nog nooit vertoonde beelden komen uit archieven in Japan, Indonesië en Nederland. Haar verhaal, dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, is inspirerend .

De stem van een jonge vrouw vertelt het verhaal vanuit Alima’s perspectief. Je ziet hoe ze bij de familie kwam te werken en de zorg van baby Jantje kreeg toebedeeld. Hoe ze met de familie meereisde naar Nederland. En na terugkeer de oorlog en Japanse bezetting doormaakte, om vervolgens Indonesië onafhankelijk te zien worden. Parallel daaraan zie je Alima een onafhankelijke vrouw worden.

‘Ze noemen me Baboe’ is Oscar-materiaal

Een verhaal over de empowerment van vrouwen in een onderbelicht deel van de Nederlandse geschiedenis; dat klinkt als een verdomd nuttig thema voor een Oscar. De Nederlandse documentaire is ingezonden voor de Academy Awards 2021, maar de officiële nominaties zijn nog niet bekend. Wel zijn er per categorie voorspellingen, die je hier leest.

The Call Me Babu is niet de enige Nederlandse inzending voor de Oscars 2021. Ook deze film is ingezonden voor de 93e Academy Awards.

Interview met de regisseur van The Call Me Babu

Je hebt geen Netflix, Ziggo of Disney+ nodig om de Nederlandse documentaire te kijken. Ze noemen me Baboe is gratis te zien op 2Doc. Ook interessant is het interview met Sandra Beerends, regisseur van de Nederlandse documentaire.

PELÉ naar Netflix: een documentaire à la The Last Dance

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.