Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Voetballiefhebbers, stop met alles wat je doet: PELÉ staat op Netflix

We noemen de Braziliaanse voetballer Pelé altijd keurig in het rijtje met Diego Maradona en Johan Cruijff. Maar wie is deze man en wat maakte hem zo goed? Daarop krijg je antwoord een nieuwe Netflix-documentaire PELÉ, het voetbalequivalent van The Last Dance. Vanaf nu te streamen.

Op 17-jarige leeftijd werd Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, voor het eerst wereldkampioen. In de met 5-2 gewonnen finale van Zweden scoorde hij twee keer. Later won hij de allergrootste voetbalprijs nog twee keer. Op iedere positie kon hij uit de voeten, hij scoorde tijdens zijn carrière 1283 doelpunten in 1363 wedstrijden en zelfs als doelman was de ‘zwarte parel’ talentvol.

5 redenen om Netflix-documentaire PELÉ te kijken

Je hebt vast wel eens wat oude beelden voorbij zien komen. En tegenwoordig ken je Pelé vooral van de VIP-terrassen en lotingen voor grote toernooien. Maar over deze man valt zo veel meer te vertellen en Netflix springt nu eindelijk in het gat. Vijf redenen om te kijken. Scrol naar beneden voor de eerste trailer.

1. WK-historie

De WK-historie van Brazilië is er eentje om van te smullen. Jarenlang volgden de tragedies elkaar op, met de verloren WK-finale in 1950 tegen Uruguay als eeuwig dieptepunt. In het thuisstadion Maracanã in Rio de Janeiro zagen 173 duizend hysterische Braziliaanse fans hun helden een voorsprong uit handen geven. Wéér de beste, en wéér geen kampioen. Vanaf 1958 werd er eindelijk geoogst. De WK’s waar Pelé bij was staan centraal in de Netflix-documentaire.

2. Zoektocht naar perfectie en een mythische status

In tegenstelling tot veel ploeggenoten dronk Pelé niet en was hij obsessief bezig met zijn zoektocht naar perfectie. Ook de mythische status is voor hem belangrijk, soms bij het narcistische af. In de synopsis van de Netflix-documentaire vertellen de makers hier dieper op in te gaan. Daarbij komen vriend, vijand en de wereldster zelf aan het woord.

pelé, netflix, documentaire, redenen om te kijken
(Afbeelding: AFP)

3. Geschiedenis van het Braziliaanse voetbal

In Brazilië is voetbal een religie. Vanaf het moment dat de Engelsen het spel daar introduceerden, ontwikkelden de Brazilianen een totaal eigen stijl. In no-time voetbalden ze de lompe Engelsen naar huis met hun frivole en feestelijke manier van voetballen. Lange tijd werden zwarte spelers genegeerd en geweigerd bij clubs en de nationale selectie, terwijl juist die er bovenuit sprongen. De kanaries werden dan pas ook pas echt goddelijk toen deze spelers werden omarmd. Sterren als Didi en Garrincha veranderden het voetbal, Pelé werd de allergrootste. Alleen vanwege deze geschiedenis is de Netflix-documentaire al het kijken waard.

4. Vergelijkbaar met ‘The Last Dance’ over Michael Jordan

The Last Dance, een documentaire over Michael Jordan en zijn gouden tijd bij de Chicago Bulls, behoorde tot de best beoordeelde docu-series van 2020. Iedere sportliefhebber keek en had het erover. Het concept bij Pelé is hetzelfde: de allerbeste en zijn weg naar de grootste successen.

5. Eerste trailer

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan is heer de eerste trailer. Als je van dit type samba niet blij wordt als voetballiefhebber, dan weten wij het ook niet meer.

PELÉ verschijnt op 23 februari 2021 op Netflix. De Netflix-documentaire is geregisseerd door David Tryhorn en Ben Nicholas en geproduceerd door de Academy Award-winnende filmmaker Kevin Macdonald. Lees en bekijk meer op de website van Pitch Productions.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.