Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 13 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

DIt is de Playstation 5 Slim: gelekte video onthult upgrade

Daar is ie dan: na alle geruchten zijn er opeens foto’s en een video van de vermeende Playstation 5 Slim opgedoken. Een voorproefje op de toekomst, op meerdere manieren.

Microsoft is hard op weg om de complete gamingmarkt te domineren. Althans, dat is het beeld dat Sony de afgelopen maanden maar al te graag wilde schetsen in de rechtbank. De Japanse fabrikant wil een stokje voor Microsoft’s overname van Activision Blizzard steken, de uitgeverij achter onder andere Call of Duty.

Microsoft onthulde PS5 Slim

Dat juridische getouwtrek leverde afgelopen maand opvallend nieuws op. Door een pijnlijke blunder waren een aantal weggelakte details in door Microsoft ingeleverde documenten te lezen. De onthulling? De techgigant verwacht dat Sony later dit jaar nog een PS5 Slim zal lanceren. Microsoft deelde per ongeluk zelfs het verwachte prijskaartje: 399 dollar. Oftewel, de prijs van de PS5 Digital Edition.

Een merkwaardige en vooral pijnlijke blunder, maar voor de doorgewinterde fans was het geen grote verrassing. De Playstation 5 bestaat later dit jaar alweer drie jaar, een punt in de levenscyclus van Playstations waarop Sony vrij getrouw een Slim-uitvoering uitbrengt. Kleiner, slanker en goedkoper. Dankzij Microsoft wisten we vrij zeker dat de PS5 geen uitzondering op die regel zal gaan vormen, al heeft die console stiekem onder de motorkap sowieso al wat facelifts gekregen.

Gelekte beelden Playstation 5 Slim

Nu kun je die twijfel nog verder wegstrepen, want we hebben een flinke leak te pakken. De verwachte nieuwe Playstation, die naar verluidt een verwijderbare disclezer zal krijgen, is namelijk opgedoken.

Dan hebben we het over een gelekte foto die afgelopen week op een Chinees forum werd gedeeld. Daarop is de vermeende Playstation 5 Slim deels te zien.

En daar blijft het niet bij. Een door een Australische Playstation-reparatie-expert (galgje!) heeft namelijk een video gedeeld waarin we de console verder kunnen bewonderen. Of, althans, om precies te zijn, de behuizing van de PS5 Slim.

De onaangekondigde console heeft een verdikking waar de disclezer zal zitten, een curve in het midden met wat ventilatiegaten en twee USB-C-ports op de voorkant. Een upgrade, want de huidige PS5-modellen hebben één USB-C-port en een USB-A-port.

Dit is de toekomst van gaming

De kans is groot dat de PS5 Slim de toekomst van gaming inluidt. Naar verluidt gaat Sony namelijk by default de console zonder de losse disclezer verkopen. Als je wél fysieke games wil kunnen gebruiken, dan zul je de disclezer los moeten kopen als accessoire, of een duurdere bundel.

Daarmee wordt digitaal gamen dus de standaard, waarmee fabrikanten als Sony en Microsoft dus zelf de controle hebben over waar jij je games koopt. Oftewel: meer marge. Sure, nu kun je ook al voor de Digital Edition van de PS5 gaan, maar de overstap naar een toekomst met één schijfjes-loos model en een optionele losse disclezer is wel een duidelijke stap in de digitale richting.

Nep of niet, we zijn er bijna

De kans is altijd aanwezig dat dit soort gelekte beelden nep zijn, maar eigenlijk maakt dat al bijna niet meer uit. In het onwaarschijnlijke geval dat deze leaks nep blijken te zijn, krijgen we sowieso als het goed is binnen enkele weken de Playstation 5 Slim te zien. Volgens gereputeerde insiders wil Sony de nieuwe console namelijk al in september gaan lanceren, op tijd voor de feestdagen.

Voor veel consumenten zal het praktisch de eerste PS5 worden, de standaard. De ‘normale’ versie van de console is immers pas sinds kort enigszins normaal beschikbaar. Hopelijk horen we snel meer over de PS5 Slim. Sterker nog: de eerste significante geruchten omtrent de PS5 Pro doen ook al de ronde. Die kun je checken in dit artikel.

BwE

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.