Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 5 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

PlayStation 5 Slim en Pro aangekondigd, door Microsoft

Plottwist: het is niet Sony zelf, maar Microsoft dat de nieuwe Playstation 5 Slim heeft aangekondigd, inclusief een prijskaartje. Daar blijft het niet bij, want ook de Playstation Q wordt voorzien van concrete dollartekens.

Onder andere Sony is niet blij met Microsofts plan om Activision Blizzard over te nemen, de uitgever achter onder andere Call of Duty. De resulterende rechtszaak leverde afgelopen week al een hoop opvallende momenten op. Zo dacht Sony zeer vertrouwelijke informatie in een document netjes weg te lakken, maar na het inscannen bleek dat je simpelweg door de zwarte stift heen kon lezen. Waaronder details zoals de marges die Sony deelt met uitgevers, Call of Duty-inkomsten en zelfs de ontwikkelingskosten van sommige games.

Microsoft onthult PS5 Slim

Dat was al opzienbarend, maar Microsoft maakt het nu nog bonter. De Playstation 5 bestaat later dit jaar drie jaar, een punt in de levenscyclus van een console waarop Sony normaliter een Slim-versie uitbrengt. In plaats van de Japanse fabrikant zelf, is het nu echter Microsoft dat praktisch de console heeft aangekondigd. Inclusief het verwachte prijskaartje.

Dat blijkt uit bij de rechtbank ingediende documenten die zijn vrijgegeven. Het bedrijf achter Windows, Azure en talloze andere (software)producten verwacht dat Sony “later dit jaar” een PS5 Slim uit gaat brengen, en noemt dus zelfs een prijs: “399 dollar.” De huidige prijs van de PS5 Digital Edition in Amerika. De versie die wel discs slikt kost daar op dit moment 499 dollar. In Nederland ben je respectievelijk 449 en 549 euro kwijt.

Project Q Sony Playstation 5 handheld Nintendo Switch
🎮 De Playstation Q (Afbeelding: Sony)

Prijskaartje nieuwe Playstation 5 Q

Het blijft niet bij de Playstation 5 Slim. Microsoft noemt in de documenten ook dat “Sony later dit jaar naar verwachting ook een handheld-versie van de Playstation 5 uit gaat brengen, voor minder dan 300 dollar.” Dat is de onlangs aangekondigde Playstation Q, maar die prijs was nog niet bekend. Opnieuw is het dus Microsoft dat indirect een grote Playstation-aankondiging doet.

Het Amerikaanse bedrijf noemt zelfs de PS5 Pro, in een stuk minder concrete context: “Sony zal naar verwachting in de toekomst nog meer gedifferentieerde Pro- en Slim-modellen uitbrengen.” Maar goed, dat is een voorspelling die iedereen kan doen.

Waarom?!?

De grote vraag in dit hele verhaal is waarom Microsoft deze informatie ‘lekt’. De techgigant gebruikt de blijkbaar aanstaande release van de PS5 Slim en het bijbehorende prijskaartje specifiek als argument in de rechtszaak. Microsoft is het niet eens met de argumentatie van de Amerikaanse waakhond FTC dat Sony en Microsoft in een two-horse race zitten “omdat beide consoles met een vergelijkbare prijs worden aangeboden.”

De techgigant gaat tegen dat beeld in, en beargumenteert in de nu dus vrijgegeven documenten dat de analyse van de FTC “alleen rekening houdt met de high-end modellen van Xbox (Series X) en PlayStation (standaard editie), waardoor de differentiatie binnen de Xbox console lijnen wordt genegeerd.” Ze wijzen erop dat een Series S en een Switch hetzelfde kosten en dat hun budgetmodel vijftig dollar minder kost dan een Switch OLED. Oftewel: het is een race met drie paarden, niet twee.

Daarna noemt Microsoft de PS5 Slim en de Playstation Q, om zo het argument dat Nintendo in hetzelfde vaarwater zit kracht bij te zetten. Bingo! De rechtszaak, die de band tussen Sony en Microsoft duidelijk op scherp zet, komt waarschijnlijk nog deze maand tot een einde. Microsoft heeft aangedrongen op een beslissing voor de beëindigingsdatum van 18 juli voor de deal, en een uitspraak zou volgende week al kunnen komen. Dan zijn we bijna anderhalf jaar verder: de overname van Activision Blizzard werd aangekondigd in januari 2022 en de FTC spande in december vorig jaar een rechtszaak aan om de deal tegen te houden.

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.