Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 13 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland bij Westerse landen met grootste inkomensongelijkheid

In Costa Rica gaapt de kloof het diepst. Maar ook Nederland heeft werk aan de winkel. Dit zijn de landen met de grootste inkomensongelijkheid ter wereld.

Uiteraard is het niet allemaal kommer en kwel in ons land. Geen één plekje onder de zon kent namelijk een betere levenskwaliteit dan Nederland. Al lijkt dat steeds meer voorbehouden aan een select groepje landgenoten.

Landen met de grootste inkomensongelijkheid

Volgens data van het OECD hoort Nederland dan ook bij de Westerse landen waar de inkomensongelijkheid het grootst is. Daarmee gaan we landen als Frankrijk en Duitsland vooraf en ook België blijkt een veel attentere leerling in de klas.

De economische landenorganisatie onderzoekt deze kloof op basis van het besteedbare inkomen van een huishouden in een bepaald jaar. Denk daarbij aan het inkomen uit loondienst, inkomen uit zelfstandige bedrijfsuitoefening en kapitaalinkomen. De door huishoudens betaalde inkomstenbelastingen en sociale premies worden hiervan afgetrokken.

In de tabel hieronder zie je wie het hardst wordt getroffen door inkomensongelijkheid. Het cijfer ernaast geeft weer hoe groot deze kloof precies is. Hoe dichter bij de nul, des te meer gelijkheid. Leunt het cijfer dicht bij de één aan? Dan heb je te maken met een land waar de inkomensongelijkheid de pan uit swingt.

Nederland scoort matig onder westerse landen

Wereldwijd voert Costa Rica de bedenkelijke lijst aan, gevolgd door Mexico. Maar laten we onze aandacht richten op bevriende economische grootmachten en andere traditionele bondgenoten van Nederland.

Land Kloof Inkomen
Turkije 0,415
Verenigde Staten 0,375
Verenigd Koninkrijk 0,355
Japan 0,334
Italië 0,331
Spanje 0,329
Australië 0,318
Zwitserland 0,316
Nederland 0,297
Duitsland 0,296
Frankrijk 0,292
Luxemburg 0,290
Zweden 0,286
Noorwegen 0,285
Canada 0,280
Finland 0,273
Denemarken 0,268
België 0,248

De complete lijst van OECD

Klik op de onderstaande grafiek voor de gegevens van alle landen.

nederland tussen landen met grootste inkomensgelijkheid ter wereld
(Afbeelding: OECD)

Allen naar België! Of wacht, dat doen Nederlanders blijkbaar al en masse. Een andere optie om de inkomensongelijkheid in ons land te ontvluchten? Check hoe je begint met pensioensparen, tel je centen en neem het eerstvolgende vliegtuig naar één van de landen met de laagste vereiste pensioenleeftijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.