Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 2 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Plannen rond PS5 Pro en Nintendo Switch Pro gelekt

Het is een opvallend drukke week in de gamesindustrie. Zowel de plannen voor de Nintendo Switch Pro als de Playstation 5 Pro liggen op straat.

We nemen de nieuwe details met je door, van concrete en gereputeerde bronnen tot slappe geruchten.

Nintendo Switch Pro

De Nintendo Switch kraakt aan alle kanten. Ja, de console heeft een dijk van een gamesbibliotheek, maar zelfs diehard Nintendo-fans zullen erkennen dat de ondertussen gedateerde hardware het moeilijk heeft.

Veel games runnen minder soepeltjes dan je anno 2023 zou willen. Niet voor niets wordt er al jaren volop gespeculeerd over de komst van de onvermijdelijke Switch Pro.

Microsoft pareert nieuwe Nintendo Switch razendsnel met briljante muziekvideo
De Nintendo Switch (Afbeelding: Nintendo)

Vooralsnog bleef die release echter uit. Volgens insiders hadden de Japanners eigenlijk al lang de verbeterde hardware uit willen brengen, maar gooide het chiptekort van tijdens de pandemie roet in het eten. Nieuwe informatie wijst er echter op dat de Nintendo Switch Pro nu toch alsnog voor de deur staat.

Devkits al uitgedeeld

Sterker nog: partners van de Japanse fabrikant hebben ‘m al in huis. Meerdere bronnen van het gereputeerde gaming-magazine VGC claimen namelijk dat belangrijke ontwikkelaars al een development-kit van de Nintendo Switch Pro hebben ontvangen.

Een vroege versie van de toekomstige console, waarmee ze alvast aan de slag kunnen gaan. Zo zorgen partijen als Nintendo, Siony en Microsoft er voor dat een nieuwe console direct na de lancering al van games zijn voorzien: devs hebben immers al voor de nieuwe tech kunnen ontwikkelen omdat ze al een devkit hebben.

Tweede helft 2024

VGC is geen random roddelblad, dus voor fans die staan te springen om hun Switch te upgraden is dit fantastisch nieuws. En het blijft niet bij dat ene nieuwsfeit: volgens diezelfde bronnen is Nintendo van plan om de Nintendo Switch Pro in de tweede helft van 2024 te lanceren.

Dat duurt nog even, maar daar is een belangrijke reden voor. De fabrikant wil naar verluidt voorkomen dat er grote tekorten ontstaan, zoals we bij de PS5 en de Xbox Series X/S zagen gebeuren. Nintendo wil de productie eerst goed op gang brengen.

En de specs dan?

Maar hoe gaat de Switch Pro dan eruit zien? Bronnen van VGC bevestigen dat je ‘m net zoals de huidige Switch zowel docked als handheld kunt gebruiken. Via je televisie en in je knuistjes, dus. Opvallend genoeg claimen zij ook dat de Pro mogelijk met een LCD-scherm uitgebracht gaat worden in plaats van OLED, om de kosten te beperken.

GTA Remastered Trilogy bestaat echt en komt ook naar Nintendo Switch
Handheld gamen (Afbeelding: Nintendo)

Ja, componenten zijn de afgelopen jaren flink in prijs gestegen, maar na de huidige OLED-Switch is het een merkwaardige zet. Nintendo gaat naar verluidt vooral flink kosten maken met opslaggeheugen: om mooiere games op te slaan, heb je meer storage nodig.

De huidige versie van de Switch heeft standaard 32GB aan uitbreidbaar intern opslaggeheugen. Daar gaat Nintendo volgens die bronnen voor de Pro een flinke schep bovenop doen, al noemt VGC geen specifieke getallen.

Nintendo’s WiiU-dilemma

De grote vraag blijft: hoe gaat Nintendo om met de overstap van de huidige hardware naar de nieuwe? De Switch heeft een gigantische install base, die de fabrikant ongetwijfeld niet meteen achter wil laten met nieuwe games die enkel op de Pro kunnen draaien. Tegelijkertijd maken meerdere uitgevers zich zorgen dat ze daardoor niet de power van de Pro kunnen gaan benutten.

Gamen op de WiiU
Gamen op de WiiU (Afbeelding: Nintendo)

Het bedrijf zal in ieder geval vaak aan de WiiU denken, de opvolger van de Wii. Een vergelijkbaar scenario: de Nintendo Wii was een recordbrekend succes, maar de WiiU flopte compleet. Consumenten snapten het verschil niet en ontwikkelaars durfden niet op de nieuwe hardware in te zetten.

Het succes van de huidige Switch verrijken en daarop inspelen met een Pro is dan ook key om die fout niet nog een keer te maken. Betere hardware, maar dezelfde games en ecosysteem? We gaan er in 2024 waarschijnlijk achter komen.

Playstation 5 Pro

Ga je toch liever voor de Playstation 5? Ook dan is het aan te raden om nog even te wachten, want na opvallende opmerkingen van Microsoft zijn er nu ook nieuwe geruchten die wijzen op een nabije onthulling van de PS5 Pro. Vergis je niet: waar het nieuws over de Switch Pro uit betrouwbare bronnen kwam, hebben we het hier over vrij anonieme speculatie en geruchten, dus neem dit nieuws met een korrel zout.

Naar verluidt heet de Playstation 5 Pro intern bij Sony ‘Project Trinity’, een verwijzing naar The Matrix. De console zou op de planning staan voor november 2024, waarmee de Switch Pro en de PS5 Pro dus tijdens de feestdagen van volgend jaar regelrecht tegenover elkaar komen te staan.

Hardware-upgrades

Ook voor Sony’s nieuwkomer staat er een devkit op de planning, die ontwikkelaars volgens anonieme bronnen komende november zullen ontvangen. Het bedrijf zou intern al demonstraties aan het geven zijn van de nieuwe hardware. Voor de specificatie-nerds onder ons: de PS5 krijgt naar verluidt een werkgeheugen van 18.000 MT/s (MegaTransfers per seconde) en 30 WGP (Workgroup processoren).

Coolblue verloting, playstation 5, ps5, te koop, verloot, bcc
De PS5 (Afbeelding: Sony)

Voor de rest van de lezers: het voornaamste verschil tussen de reguliere Playstation 5 en de Playstation 5 Pro zal ‘m daarmee zitten in een hogere en stabielere framerate als je in 4K aan het gamen bent. Minder stotterend beeld, een vloeiendere spelervaring. Een 8K-modus en dynamischer licht middels ray-tracing moeten je al helemaal des te meer een next-gen gevoel gaan geven.

PS6 in 2028

Ironisch genoeg staat de PS5 Pro dus alweer voor de deur, terwijl we pas sinds kort fatsoenlijk een reguliere PS5 kunnen bemachtigen. Dit keer kun je echter volgens dezelfde bronnen met een gerust hart toeslaan: voor Sony zou de Pro de laatste versie van de PS5 worden. Na ‘Project Trinity’ zal Sony naar verluidt gaan focussen op de PS6, die voor 2028 op de planning staat.

Met de nadruk op ‘naar verluidt’. De leaks omtrent de Switch Pro zijn vrij solide, en kun je dus een stuk serieuzer nemen. Ja, er komt ongetwijfeld een PS5 Pro aan en de bovenstaande details klinken aannemelijk, maar in het geval van de Playstation zouden wij toch iets meer korreltjes zout erbij nemen. Wordt vervolgd!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.