Martin de Coninck
Martin de Coninck Tech 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Chiptekort-killer van 17 miljard moet ons weer aan chips helpen

Schrijnende tekorten aan chips? De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung werpt zich op als reddende engel en gaat een enorme halfgeleiderfabriek bouwen in de Amerikaanse staat Texas. Met een slordige 17 miljard dollar wordt de nieuwe chipfabriek de grootste investering die Samsung ooit heeft gedaan in de Verenigde Staten. Dat meldt The Wall Street Journal.

Door de coronacrisis, maar ook zeker vanwege andere oorzaken, kent de wereld sinds enige tijd een tekort aan computerchips. Feit is dat er een behoorlijke afzetmarkt is, en voor Samsung lijkt dit het momentum om daarvan te profiteren.

Miljardenfabriek in Texas, waar alles groter is

Alles is groter in Texas. De grootste staat in de Verenigde Staten leent zich wat dat betreft uitstekend als locatie voor de nieuwe chipfabriek van Samsung, die gebouwd wordt in Taylor. Een klein stadje met iets meer dan 17.000 inwoners. De geografische ligging van Taylor speelde een grote rol in de keuze voor Taylor; de stad ligt namelijk in de buurt van Austin, waar Samsung een productielocatie heeft.

Het complete terrein van de nieuwe chipfabriek zal zo’n 5 miljoen vierkante meter beslaan. Naast de geografische ligging, speelden ook andere factoren een rol bij de keuze voor het Texaanse stadje. Zo werd ook gekeken naar de stabiliteit van de Texaanse infrastructuur, de steun van de lokale overheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor de lokale gemeenschap.

Oplossing voor wereldwijde tekort aan chips?

De schrijnende tekorten aan chips houden al een tijdje aan. De chipmarkt balanceerde al op de afgrond, corona gaf in 2020 het laatste zetje. Wereldwijd gingen fors meer mensen op afstand werken. Dit leidde tot meer vraag naar mobiele apparaten (en dus naar ook halfgeleiders en chips). Het hielp ook niet mee dat lokale corona-uitbraken in Azië ervoor zorgden dat een aantal chipfabrieken tijdelijk dicht moesten.

Een van de grootste chipfabrikanten Intel waarschuwde onlangs nog dat het wereldwijde tekort aan chips nog zo’n twee jaar kan aanhouden en dat er gigantische investeringen nodig zijn om dit probleem aan te pakken. Samsung zet in ieder geval een stap in de goede richting met de bouw van de enorme chipfabriek in Texas.

Vliegende microchip is klaar om de wereld te redden

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.