Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Project Q: nieuwe Playstation 5 duikt op in gelekte video

Afgelopen mei onthulde Sony de Playstation Q, een handheld, middels een zeer korte teaser. Dankzij een gelekte video krijgen we nu ons eerste uitgebreide voorproefje op de portable console.

November 2020 werd de Playstation 5 al gelanceerd, maar pas sinds begin dit jaar is de console enigszins normaal verkrijgbaar.

Playstation 5 Pro of Slim?

Tijdens de pandemie waren het vooral scalpers die aan het langste eind wisten te trekken. Winkels als Coolblue en Bol waren zelfs genoodzaakt om hun zeer beperkte voorrad te verloten. Let wel: dan won je dus de kans om een PS5 te kopen. Je kreeg ‘m niet gratis.

Over een paar maanden is de opvolger van de PS4 dus alweer drie jaar oud. Nu we eindelijk massaal ermee aan de slag kunnen en de bibliotheek aan grote games eindelijk een beetje aan het groeien is, kampt de console dus stiekem al met ietwat verouderde hardware. Sterker nog: in de prodcuctcyclus van de PS3 en de PS4 waren we nu alweer toe aan een verbeterde Slim-versie.

Sony onthult Project Q

Onlangs bleek al op opmerkelijke wijze uit documenten van Microsoft dat Sony waarschijnlijk een PS5 Pro gaat lanceren. Voor het zover is, krijgen we eerst een andere Playstation in onze handen gedrukt. Ja, in onze handen: de nieuwe PS5 is namelijk geen Slim of een Pro, maar een handheld. In mei onthulde de Japanse fabrikant de Playstation Q. Project Q is de werknaam voor een handheld die later dit jaar op de markt gaat komen.

Project Q Sony Playstation 5 handheld Nintendo Switch
🎮 De Playstation Q (Afbeelding: Sony)

De insteek is vrij simpel: het is geen echte Nintendo Switch-killer. Althans, het is een streaming-apparaat, waarmee je vanaf je Playstation 5 games naar de Q streamt. De handheld zelf doet dus niet het zware rekenwerk, zoals je in ons artikel over de Playstation Q kunt lezen.

Playstation Q gelekt

Naast een paar details en een simpele productafbeelding wisten we tot deze week echter nog praktisch niets over de console. Tot nu. Er is namelijk een video op het internet verschenen waarin een anoniem persoon ermee aan de slag gaat. Leaked footage.

Daaruit blijkt dat de Playstation op een versie van Android draait, het besturingssysteem dat je ook kent van de smartphones. Ook krijgen we alvast een voorproefje op de componenten van de gadget.

In tweeën gehakte PS5-controller

Lang verhaal kort: Project Q is niet veel meer dan een in tweeën gehakte Dualshock-controller, een Playstation-controller dus, met in het midden een LCD-tablet. Een tablet die op Android draait, met daarop dan dus een applicaties die via het reeds bekende Remote Play-protocol games vanaf je PS5 kan streamen.

Niet heel anders dan wat al jaren kan door de Remote Play-app op je smartphone of tablet te zetten, en één van de vele controller-accessoires aan je device te bevestigen. Sure, Sony zal er meer een Playstation-ervaring van maken door de software van een Playstation-skin te voorzien, maar in de kern komt het daar wel op neer. Ontnuchterend? Ja, maar een PS5 in Switch-formaat verwachten is ook ronduit onrealistisch.

Op naar november?

De aantrekkelijkheid van de Playstation Q valt of staat met het prijskaartje, 300 dollar naar verwachting, en de batterijduur. Volgens Sony kun je zo’n drie tot vier uur ermee gamen.

Ja, via internet je games streamen is zonder twijfel de toekomst van gaming, maar of jouw internet en de PS5 daar eind dit jaar al klaar voor zijn, is maar de vraag. Voor november dit jaar gaan we ontdekken of Project Q daadwerkelijk de moeite waard gaat zijn. In die maand zal de handheld volgens leakers uitkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.