Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

PS5-handheld onthuld: Sony komt met Nintendo Switch-killer

Sony heeft officieel een nieuwe Playstation 5 onthuld. Soort van. Niet de PS5 Pro die al eerder opdook in geruchten, maar een handheld. Maak kennis met Project Q.

Afgelopen woensdag vond Playstation Showcase plaats. De Japanse fabrikant skipt dit jaar E3, de ooit zo relevante gamingbeurs, en organiseerde op zijn Apple’s een eigen show, een eigen keynote. Naast een lading kersverse games voor de Playstation 5 had Sony een grote verrassing in petto: een nieuwe console.

Sony Project Q: PS5-games streamen

Tijdens de show werd namelijk Project Q onthuld. Een portable apparaat met de vormfactor van de Nintendo Switch. Het is echter niet een losstaande handheld zoals je gewend was van de PSP en de PS Vita, de vorige handhelds van Sony. Daarop kon je spellen spelen, compleet onafhankelijk van of je een Playstation onder je televisie had staan.

Project Q is een streaming-apparaat. Sony legde de gadget als volgt uit: “We gaan een speciaal apparaat lanceren waarmee je elk spel vanaf je PS5-console kunt streamen met Remote Play via Wi-Fi,” aldus Playstation-baas Jim Ryan. Je streamt dus games die al op je Playstation 5 staan, naar je Project Q. Naar je Nintendo Switch-achtige Playstation-handheld. Ideaal als je bijvoorbeeld in een andere kamer zit, of als je partner televisie wil kijken.

Onderzoek leidt tot pijnlijke conclusie over PS5-controller

Project Q Sony Playstation 5 handheld Nintendo Switch
🎮 (Afbeelding: Sony)

Beperkingen

Project Q, wat nog een interne ontwikkelingsnaam is, heeft een 8-inch 1080p LCD-scherm en alle knoppen die je van de DualSense-controller gewend bent. Inclusief adaptive triggers en haptic feedback. Sony belooft dat je Playstation 5-games vloeiend met zestig frames per seconde kunt streamen, via Wi-Fi. De grote catch is dat games dus op je Playstation 5 moeten staan. Dit is geen cloud-dienst à la Microsofts Game Pass waar je vanuit de cloud games kunt streamen.

De kans is echter groot dat daar in de toekomst verandering in komt. Sony is al jaren bezig met cloud-gaming, en recente vacatures wijzen erop dat de Japanse fabrikant met een eigen equivalent van Game Pass komt. Een feature die de aankomende portable PS5-handheld alleen maar toffer zou maken. PS5-games spelen waar je maar wil, waar je maar bent? Graag! Maar goed, dat blijft nog even toekomstmuziek. Ook heeft Sony niks losgelaten over het buitenshuis streamen van games. Remote Play ondersteunt in zijn huidige vorm al het streamen van games via je eigen databundel, tijdens de presentatie werd enkel het scenario van binnenshuis via Wi-Fi gamen genoemd.

Later dit jaar

Later dit jaar gaan we dus kennismaken met de echte naam van Project Q, evenals verdere details zoals het prijskaartje en de accuduur van het hebbeding. Sony is in ieder geval de zoveelste partij met een eigen handheld in de gamingindustrie, al focust de concurrentie zich vooral op Steam Deck-achtige Windows-machines die zelf games draaien. Project Q is vooralsnog vooral een verrijkende companion voor je Playstation 5.

Wordt vervolgd! Je hoeft overigens niet op de Switch-killer van Sony te wachten om games van je PS5 te streamen via Remote Play. Je kunt nu al games streamen naar je iOS of Android-telefoon, tablet, laptop, desktop en zelfs Playstation 4.

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.