Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Undercover achterna: Netflix en Amazon duiken in Nederlandse Originals

Amazon en Netflix hebben de afgelopen weken een flinke slag geslagen wat Nederlandse Originals betreft. Verwacht veel, veel meer Undercovers.

Ook in Nederland is de streaming-oorlog al in volle gang. Onder andere Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime Video strijden al om jouw vrije uren en centen. Dan hebben we nog niet eens alle aanbieders genoemd. Bovendien komen er binnenkort nog een aantal Amerikaanse giganten onze kant op, waaronder HBO Max en Paramount+.

Nederlandse Originals

Netflix en vooral videoland hebben echter op één vlak een grote voorsprong. Dan hebben we het over Nederlandse Originals. Netflix scoorde de afgelopen jaren met Undercover en onthulde eind vorige week de eerste trailer voor de Nederlandse misdaadfilm Forever Rich. Het is niet alleen een bijzonder effectieve manier om Nederlandse abonnees binnen te harken.

Europa eist namelijk zelfs dat streamingdiensten een bepaald percentage van hun content lokaal inkopen of dus produceren. Daar gaan zowel Netflix als Amazon Prime video flink op inzetten, zo bleek deze maand.

Nieuw op Netflix: 7 grote topfilms die je nu kunt streamen

Netflix neemt grote naam aan

Netflix kondigde namelijk aan dat het Antoinette Beumer heeft aangenomen, specifiek voor het ontwikkelen van nieuwe Nederlandse films en series.

Je kunt haar onder andere kennen van de films Jackie en De Gelukkige Huisvrouw.

Alsof Amazon erop zat te wachten kwam deze week ook vanuit kamp Bezos opeens een persbericht binnen.

Amazon doet meteen mee

Prime Video heeft namelijk Jacomien Nijhof binnengehaald als Head of Originals The Netherlands. Zij gaat Nederlandse content selecteren en ontwikkelen voor de streamingdienst.

Nijhof werkte de afgelopen 21 jaar bij de Evangelische Omroep en was daar verantwoordelijk voor de productie van originele serie, waaronder de hit Slag om de Schelde, nota bene een co-productie met Netflix. Nu gaat ze dus bij de concurrent aan de slag in praktisch dezelfde functie als Beumer.

Daar blijft het niet bij wat Prime Video betreft. Daar gaat namelijk ook Naja Wolffers aan de slag als Head of Content Acquisition Benelux. Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat hij content gaat verwerven voor de streamingdienst, in plaats van produceren. Bestaande projecten dus. Als televisieproducent produceerde hij onder andere de misdaadserie Stanley H.

Impuls voor Nederlandse markt

Je merkt het: je kunt de komende jaren fors meer Nederlandse Originals gaan verwachten, of het nou op Prime Video of Netflix is. Binnenkort is Undercover niet langer een exotische uitzondering tussen alle Amerikaanse Originals, maar één van de vele Nederlandse producties.

In ieder geval een opsteker voor de Nederlandse industrie, die voorheen vooral met lede ogen moesten aanzien hoe consumenten thuis Netflix aanslingerden in plaats van dat ze naar Nederlandse bioscoopfilms gingen. Binnenkort dingen ze gewoon mee, ook op streamingdiensten.

WANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.