26 modetrends uit de jaren 90, gevormd door subculturen

De jaren 90 zijn hot in 2018. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy kleding met grote logo’s, Dr. Martens, Nike Air Max 95 sneakers, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends van toen. Maar dit haalt het allemaal niet bij de kleding die er toen écht werd gedragen.

Dit droegen we in de jaren 90: modetrends gevormd door subculturen

De jaren 90 waren jaren van voorspoed. Het was ook het decennium van de subculturen. Gabbers, alto’s, skaters, kakkers, paardenmeisjes, hiphoppers, stoere binken en Magic spelende nerds. Allemaal droegen ze hun eigen kleding en hadden ze hun eigen modetrends. We hebben al hun kleding op een hoop gegooid voor dit nostalgische overzicht van 26 modetrends uit de jaren 90.

Australian trainingspak

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, australian, gabbers

Te beginnen met het trainingspak van Australian, het meest iconische uniform van dé subcultuur van de jaren 90: gabber. Cavello kon ook, maar echte gabbers droegen Australian. En dan het liefst in de meest psychedelische kleurencombinaties. En de übergabber? Juist, die tatoeëerde de Australian kangoeroe op zijn borst.

Starter jacks en petten

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, starter

De NBA, NFL en NHL waren ongekend populair in de jaren 90. Iedereen had wel een petje van de Chicago Bulls, Charlotte Hornets of Mighty Ducks. Hét merk was natuurlijk Starter, dat nu ook weer populair is.

Het naveltruitje

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, naveltruitje

Het naveltruitje, we citeren de Van Dale, is een ‘korte damestrui die de navelstreek onbedekt laat’. Dit fashion item kwam op in de jaren 90 en werd een vast onderdeel van het outfit voor meisjes op een schoolfeest.

Bomberjack

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, bomber, thunderdome

Zowel hardcore gabbers als hardcore punkers droegen bomberjacks in de jaren 90. Niet de hippe dingen volgens de modetrends van nu, maar gewoon eentje bij de legerdump. Achterop naaide je een embleem van Thunderdome (gabbers) of Madball (hardcore punkers).

Tuinbroek

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, tuinbroek

Vooral populair onder paardenmeisjes en in mindere mate onder hiphoppers. Tegenwoordig zie je de tuinbroek weer wat vaker terug op straat. Toch zeggen we: laat lekker thuis, dit is een van die modetrends die je lekker in de jaren 90 moet houden.

Karl Kani en andere extreem wijde hiphop jeans

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, kani

Populair onder hiphoppers in de nineties: Fubu, Karl Kani en andere broeken waarin je kon kamperen. Skaters droegen ook redelijk wijde broeken, maar die werden overtroffen door de gasten die naar de heerlijke jaren 90 hiphop luisterden.

Timberland schoenen

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, timberland

En wat droegen ze onder die wijde broeken? Grote, lompe schoenen van Timberland. Het liefst de lichtbruine.

Spencer

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, timberland

Alles was wijd onder hiphoppers, van blousejes tot hoodies en van jeans tot jacks. Een opvallend item was de spencer, in de jaren 90 ook een van de modetrends onder deze subcultuur. Trouwens, op de foto hierboven krijg je een behoorlijk complete look van de nineties hiphop boy.

Leren jack van Fubu

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, fubu

Om het hiphop-uniform van de jaren 90 af te maken: een leren jas, het liefst van Fubu. Peperduur, maar wel kwaliteit. En LL Cool J droeg hem ook.

NOFX (en andere skatepunk merchandise)

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, nofx

Ook een grote subcultuur in de jaren 90 werd gevormd door skaters. Californische punkrock, ook wel skatepunk, was hun muziek. Ze droegen T-shirts, truien en petjes van punkbandjes als Lag Wagon, Greenday, No Use for a Name, Pennywise, Blink 182 en zo kunnen we nog even doorgaan. Verreweg het populairst was, en is nog steeds, NOFX en de bijbehorende merchandise. De band van Fat Mike, oprichter van punklabel Fat Wreck Chords, trad onlangs nog op in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam.

Skateschoenen

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, skateschoenen

Deze waren populair onder de skaters. Het begon met Airwalk en Simple, maar al snel namen de lompe skateschoenen van merken als DC, És en Etnies de overhand. En zweetvoeten dat je er in kreeg, niet normaal.

Zeiljas van Helly hansen

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, zeiljack, helly hansen

Door naar de kakkers, want die had je er ook gewoon tussen lopen. Onder meer te herkennen aan een zeiljas, het liefst van Helly Hansen. Of het nou zomer of winter was, kakkers liepen in deze jas.

Bootschoenen

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, bootschoenen

We blijven nog even bij de kakkers. Die droegen namelijk van die heerlijke leren bootschoenen. Daarbij was het de kunst om de veters te krullen in plaats van strikken. En ze moesten er een beetje versleten uitzien. Niet zoals de bootschoenen op de bovenstaande foto, dus.

Nike Air Max

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, nike air max, gabber

Terug naar de gabbers. Die moesten natuurlijk ook ergens op lopen. Dat deden ze bijna zonder uitzondering op Nike Air Max, die er door de vele hardcore party’s natuurlijk best een beetje schmutzig uit mochten zien.

Baja hoodie

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, baja hoodie

De alto’s, die hadden we nog niet gehad. Ze luisterden Nirvana, maar ook Alice in Chains. Hadden vaak dreadlocks of lang sluik haar. Maar waren vooral te herkennen aan de Baja hoodie.

Dr. Martens of legerkisten

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, dr martens

Ook een van de modetrends in de jaren 90 onder alto’s was een paar Dr. Martens of legerkisten. Dr. Martens zijn nu ook weer hip.

LA Gear

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, la gear

LA Gear sneakers, waar blijft de tijd. En dan het liefst met lichtjes natuurlijk.

Fleece truien

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, fleece truien

Veel goede voorbeelden van fleece truien uit de jaren 90 zijn niet meer te vinden. Nu zijn ze ook weer hot, maar dan van outdoormerken als Patagonia. In de nineties waren ze vooral merkloos en lelijk. Deze truien werden niet gedragen door een specifieke subcultuur, maar misschien zagen we de Magic spelende nerds er nog wel het meest in. Pak een klassenfoto van toen erbij, en je ziet de truien opdoemen.

Tommy Hilfiger

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, tommy hilfiger

Waanzinnig populair was kleding van Tommy Hilfiger, met grote logo’s. Precies zoals je het nu ook ziet op straat. Hiphoppers droegen vooral te grote truien met mega-logo’s, kakkers droegen de saaie variant met een kleiner logo.

Kappa en Umbro

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, kappa, umbro

Nu nog populairder dan in de jaren 90. Toen waren het een beetje shabby merken. Kappa was de goedkope (maar wel coole) variant op Australian, Umbro werd gedragen trainers van de D-pupillen op de voetbalclub. Heel jaren 90 allemaal, maar nu populairder dan toen.

Levi’s 501

levis 501, cindy crawford, trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding

De enige broek die écht cool was onder stoere binken en populaire meiden was natuurlijk de Levi’s 501. Die zat perfect. Het rode lipje op de achterkant maakte je in één klap cool. De reclame met supermodel Cindy Crawford was natuurlijk ook mooi.

Leren jas

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, leren jas

Ook een dingetje voor stoere binken en populaire meiden: de leren jas. Hoe duurder en zwaarder, des te beter. En alleen echt leer telde mee.

Kipling rugtas

kipling rugtas, trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding

De Kipling rugtas was vooral onder meisjes populair in de jaren 90. Het aapje dat een duim in zijn mond kon steken, was daarbij heel belangrijk.

Eastpak rugtas

trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding, eastpak rugtas

De Eastpak rugtas was populair onder jongens. Niet te schoon en nieuw, wel vies en bekladderd met tipex en merkstift.

T-shirts van zoete boybands of Whitney Houston

backstreet boys, trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding

Ook nu weer helemaal populair: T-shirts met de Backstreet Boys, Whitney Houston of andere op het oog zoete muzikanten.

Dready

dready, trends, modetrends, 90s, jaren 90, kleding

En dan had je natuurlijk nog de jongens en meisjes die voor, na en tijdens schooltijd in de bosjes aan het blowen waren. Die droegen Dready.

Check hier de 7 modetrends voor mannen van 2019.

Reageer op artikel:
26 modetrends uit de jaren 90, gevormd door subculturen
Sluiten