Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Films & Series 29 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Marvel-fans opgelet: Walt Disney World opent een Guardians of the Galaxy-achtbaan

Ben je fan van Marvel én van attractieparken? Dan wil je een trip naar het Amerikaanse Orlando plannen. Eind mei opent in Walt Disney World een Guardians of the Galaxy-achtbaan, en die mag je als echte Marvel-fan niet missen.

Manners-redacteur Sharon vloog naar Walt Disney World in Florida om de nieuwste achtbaan te testen. Je vindt de attractie in themapark EPCOT, één van de vier parken die Walt Disney World rijk is. Is deze nieuwe attractie de moeite waard?

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind

Met Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind heeft Disney een aantal primeurs te pakken. Zo is het de eerste attractie die volledig in het teken staat van een Marvel-film. Ook krijgen bezoekers te maken met een achterwaartse lancering en veel special effects, een unieke ervaring die je nog nergens anders ter wereld in de Walt Disney-parken tegenkomt.

Uiteraard zie je de bekende karakters uit Guardians of the Galaxy ook terug tijdens de rit. Star Lord (a.k.a. Peter Quill), Gamorra, Drax, Groot en Rocket hebben allemaal hun eigen rol in de achtbaan. De opnames voor deze attractie zijn dan ook gemaakt tijdens de opnames van Guardians of the Galaxy Vol. 3, die we in 2023 in de Nederlandse bioscopen kunnen verwachten.

guardians of the galaxy cosmic rewind, walt disney world
De entree van de Guardians of the Galaxy: Cosmid Rewind achtbaan. Foto: Kent Phillips voor Walt Disney World

De nieuwste techniek

Betty Lombardy werkt als project coördinator aan de attractie. Ze vertelt trots: “Het systeem van deze achtbaan is het nieuwste van het nieuwste. We hebben de techniek van de omnimover gebruikt in een achtbaan-vorm, we noemen het een omni-achtbaan.”

De ominimover kennen we allemaal van attracties als de Haunted Mansion in Disneyland Paris, of zelfs de Nederlandse Droomvlucht in de Efteling. Je stapt in een karretje dat vervolgens draait, zodat jij ziet wat je moet zien in de attractie. Hier zie je hoe dat systeem werkt. Combineer dat met een klassieke opstelling van een achtbaan, en je hebt de nieuwste techniek van Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind te pakken. “Door deze techniek gaan de bezoekers helemaal op in deze achtervolging in de ruimte. Het is echt alsof je gewichtloos bent,” laat Lombardy weten.

De muziek in Disney’s nieuwste achtbaan

Zeg je Guardians of the Galaxy, dan zeg je muziek. Het kon dan ook niet anders dat muziek een grote rol zou spelen in de nieuwste attractie. Één van Lombardy’s taken was het kiezen van de juiste muziek voor de achtbaan, en dat was een behoorlijke kluif. “We hebben meer dan honderd liedjes getest, en we hebben daardoor váák in de achtbaan gezeten. De liedjes die nu te horen zijn, vertolken de sfeer en het verhaal van de attractie het best.”

In totaal zijn er zes verschillende nummers in de attractie te horen. Welk liedje je krijgt, is volledig willekeurig. Je kunt de tekst van de onderstaande nummers vast uit je hoofd leren:

De attractie weet de sfeer van de Guardians of the Galaxy-films goed neer te zetten. Hij bevat humor, spanning en precies de juiste portie spanning. Het is niet de engste achtbaan waar je ooit in zult zitten, maar dat maakt het des te geschikter voor iedereen.

Special effects in de ruimte

Een ander hoogtepunt van de achtbaan, is het gebruik van licht en verschillende schermen. Daniël Joseph is verantwoordelijk voor special effects en illusies in de attractie. “Het gebouw van deze attractie is immens groot, maar als je in de achtbaan zit vergeet je dat. Simpelweg het licht uitdoen in een attractie is niet genoeg om de bezoekers te laten denken dat ze in de ruimte zijn. Daar zijn veel lampen en special effects voor nodig, en we hebben meer dan ons best gedaan om de bezoekers deze buitenaardse ervaring te geven.”

Benieuwd geworden? De nieuwe achtbaan in Walt Disney World’s themapark EPCOT is sinds 27 mei 2022 open voor publiek.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.