Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 aug 2021
Leestijd: 8 minuten

Marvel na Black Widow: alle 13 MCU-films die op de planning staan

Marvel heeft voor de komende jaren al een groot aantal films aangekondigd. Black Widow is pas het begin en alleen al in 2021 wordt het Marvel Cinematic Universe nog verrijkt met drie nieuwe blockbusters. We zetten alle dertien aangekondigde films op een rijtje, inclusief de eventueel beschikbare releasedata.

Na een jaar uitstel kun je nu eindelijk Black Widow zowel streamen als in de bioscoop checken. Dat is echter een prequel, die zich voor de gebeurtenissen in Avengers: Endgame afspeelt.

Marvel Cinematic Universe-films

Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe (MCU) is vooral van start gegaan in de verschillende Marvel Studios-series die op Disney+ hun debuut hebben gemaakt.

Maar wat hebben we nog om naar uit te kijken? Hoe ziet de toekomst van Marvel er in de bioscoop uit? Er zitten maar liefst dertien officieel bevestigde films in de pijplijn van het MCU, waarvan er maar liefst drie nog in 2021 uitkomen.

En dan tellen we Black Widow dus niet eens mee. We zetten alle dertien films voor je op een rijtje, inclusief de bijbehorende releasedatums, mits die al bekend zijn. Phase 4 gaat knallen!

Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings

De eerstvolgende MCU-film wordt Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings. Simu Liu speelt de kung fu-expert Shang-Chi, een echte martial arts-held en potentieel toekomstig Avenger.

De eerste trailers toonden een explosief vechttoernooi, een compleet andere setting dan je van het MCU gewend bent en de nieuwe Marvel-schurk Razor Fist. Gespeeld door voormalig boxer Florian Munteanu. Meer lezen over Shang-Chi? We leggen je meer over de actieheld en zijn origin story uit in dit artikel.

Komt uit op: 3 september 2021

Eternals

Chloe Zhao won de Oscar voor Best Picture met Nomadland, een indiefilm. Nu krijgt ze opeens een kosmisch toneel om Marvel’s meest ambitieuze verhaal tot nu toe te vertellen. De Eternals zijn onsterfelijke superhelden, en het verhaal van de gelijknamige film beslaat dan ook duizenden jaren. Aan de cast gaat het in ieder geval niet liggen, met onder andere Angelina Jolie, Richard Madden, Kit Harington en Kumail Nanjiani. Over het plot is nog weinig bekend, maar de eerste trailer beloofde een unieke achtbaanrit. Meer lezen over Eternals? In dit artikel leggen we je meer over de film uit.

Komt uit op: 5 november 2021

Spider-Man: No Way Home

Ja, No Way Home komt nog dit jaar uit. Juist daardoor verbaast het fans zo dat we nog steeds geen trailer hebben gezien, iets waar de cast ons graag mee plaagt op Twitter. Het wordt in ieder geval een belangrijke film voor Marvel. Spidey gaat namelijk in het multiverse duiken, waarvoor de basis al gelegd is in WandaVision en Loki. Verwacht Peter Parkers uit verschillende alternatieve universums, de terugkeer van Alfred Molina en Jamie Foxx als schurken Doctor Octopus en Electro en een grote rol voor Doctor Strange.

Komt uit op: 17 december 2021

Te ver? Marvel trolt fans met trailer voor Spider-Man: No Way Home

Doctor Strange In The Multiverse Of Madness

Op naar 2022. Dan komt namelijk Doctor Strange In The Multiverse of Madness uit, een film die naar verwachting vrij direct voort zal borduren op No Way Home. Spider-Man-regisseur Sam Raimi krijgt de kans om een duizelingwekkend verhaal te vertellen. Ooit aangekondigd als de eerste horror-film in het MCU. Inhoudelijk weten we weinig over deze film, maar met het Multiverse als focus en een belangrijke rol voor de Scarlet Witch na WandaVision kan In the Multiverse of Madness verder gaan dan wat je tot nu toe in het MCU hebt gezien.

Komt uit op: 25 maart 2022

Thor: Love & Thunder

Na Doctor Strange is het weer lachen geblazen met Taika Waititi. Ragnarok blies het personage van Thor compleet nieuw leven in. Die kleurrijkere versie van de God of Thunder gaat in Love & Thunder samenwerken met de Guardians of the Galaxy. De terugkeer van Jane Foster als Mighty Thor is al een reden om naar deze Marvel-film uit te kijken. Maar waar we bovenal veel van verwachten is Christian Bale. Hij gaat namelijk Gorr the God Butcher spelen, één van de meest ontzagwekkende schurken uit de Thor-comics. Hij is, zoals de naam doet vermoeden, letterlijk een goden-slachter.

Komt uit op: 6 mei 2022

Black Panther: Wakanda Forever

Black Panther was een belangrijke mijlpaal voor niet alleen Marvel maar voor Hollywood in het algemeen. Ryan Coogler krijgt nu de onmogelijke opdracht om die film op te volgen, zonder Chadwick Boseman. Marvel heeft al bevestigd dat de acteur niet hercast zal worden, dus Coogler kan gaan verkennen wie de mantel over moet gaan nemen. Geruchten wijzen tevens op een clash tussen Wakanda en Atlantis, met het potentiële MCU-debuut van Namor. Daarnaast werkt de regisseur overigens ook aan een Wakanda-serie voor Disney+. Marvel Studios zet dus duidelijk groots in op Black Panther.

Komt uit op: 8 juli 2022

Dit wordt Marvel’s nieuwe Black Panther volgens de bookmakers

The Marvels

Captain Marvel maakte in Phase 3 haar debuut, vrij dicht op Avengers: Endgame. Eind volgend jaar krijgt ze niet alleen haar eigen vervolgfilm, maar ook een eigen team. Vandaar het meervoud in de titel. Monica Rambeau, die we kennen uit WandaVision, komt haar versterken. Ook Kamala Khan, die haar eigen Disney+-serie Ms. Marvel krijgt, speelt naar verluidt een grote rol in The Marvels. In tegenstelling tot de eerste solofilm speelt The Marvels zich in het heden af. Waarschijnlijk wordt met deze film de basis gelegd voor het mini-event Secret Invasion, met de Skrulls als grote dreiging voor het MCU.

Komt uit op: 11 november 2022

Ant-Man And The Wasp: Quantumania

Ondertussen zitten we in 2023. Dat jaar gaat Marvel Studios van start met de derde film van Ant-Man. Zowel Paul Rudd als Evangeline Lilly keren terug als hun personages. Ook Michael Douglas en Michelle Pfeiffer zijn weer aan boord. Naar verluidt keert Yellowyacket ook weer terug als schurk, nadat hij naar de Quantum Realm werd gestuurd door Scott Lang. We weten nog vrij weinig over deze film verder, maar wat we wel weten is meteen huge. Kang gaat een grote rol spelen in Quantumania. Ja, de schurk die zijn debuut maakte aan het einde van Loki. De man achter Thanos, achter alles dat ooit in het MCU is gebeurd.

Komt uit op: 17 februari 2023

Guardians Of The Galaxy Vol. 3

James Gunn leverde met The Suicide Squad een heerlijke film af, maar gelukkig heeft hij het ook weer goedgemaakt met Marvel.  Met The Guardians of The Galaxy Vol. 3 gaat hij in 2023 zijn comeback maken. Het was eigenlijk de bedoeling dat Vol. 3 al in 2020 uit zou komen, maar fans krijgen een hoop terug als beloning voor het lange wachten. Zo maakt Gunn voor Disney+ ook een The Guardians of the Galaxy Holiday Special (december 2022) en krijgt Groot zijn eigen Disney+-serie (I Am Groot). Naast het feit dat The Guardians of The Galaxy Vol. 3 zich af gaat spelen na Thor: Love & Thunder weten we praktisch niks over het plot van de film. Ja, de kans is groot dat Star-Lord op zoek gaat naar Gamora, maar verder blijft het een kwestie van afwachten.

Komt uit op: 5 mei 2023

Blade

Mahershala Ali is na onder andere Daredevil en Moonlight één van onze favoriete acteurs van dit moment. Ergens in de komende jaren krijgt hij zijn eigen Marvel-film als Blade, de vampierenjager. Daarmee neemt hij het stokje over van Wesley Snipes. Fans zullen echter tot het begin van Phase 5 geduld moeten hebben om te zien hoe het MCU vampieren en horror ten tonele gaat brengen. In de tussentijd laten we je in dit artikel uitgebreid kennis maken met Blade en zijn comics-geschiedenis.

Komt uit op: releasedatum onbekend

Maak kennis met Blade: vampierjager, actieheld en de toekomst van Marvel films

Fantastic Four

Na de overname van Fox heeft Marvel eindelijk weer de Fantastic Four in handen. In de comics waren ze decennia lang de royal family, maar op het witte doek zijn ze helaas vrijwel irrelevant geworden. Met name de belabberde reboot uit 2015 heeft daarvoor gezorgd. Marvel Studios gaat ze gelukkig nog een kans geven. Jon Watts gaat als regisseur met het project aan de slag. De beste man leverde ook de vorige twee Spider-Man-films af, dus de Fantastic Four zijn in goede handen. Verder weten we nog niks over dit project, maar naar verluidt zal Fantastic Four voortborduren op de volgende Guardians of the Galaxy-film.

Komt uit op: releasedatum onbekend

Deadpool 3

Door diezelfde overname is ook Deadpool terug in de stal van Marvel Studios. Ryan Reynolds heeft zijn MCU-debuut als Deadpool onlangs al gemaakt, maar fans kijken uiteraard vooral uit naar zijn volgende solofilm. Disney en 18+-humor, het lijkt een lastige combinatie, maar Reynolds krijgt naar eigen zeggen alle ruimte van de Grote Muis. De acteur hoopt volgend jaar te beginnen met filmen.

Komt uit op: releasedatum onbekend

Ryan Reynolds terug als Deadpool in MCU in onverwachte trailer

Captain America 4

We sluiten af met de laatste officieel bevestigde MCU-film: Captain America 4. Een film die direct voortkomt uit The Falcon and The Winter Soldier. Sterker nog, de schrijvers achter die Disney+-serie werken ook samen aan deze titel. Anthony Mackie is de enige echte nieuwe Captain America, en daar hoort een blockbuster bij. Of John Walker, Sharon Carter en Contessa Valentina ook op het witte doek terug gaan keren is voorlopig nog onduidelijk.

Komt uit op: releasedatum onbekend

Ultieme marathon: fan zet alle 110 Marvel film-scènes op chronologische volgorde

Marvel filmmarathon: dit is de juiste volgorde om alle films te kijken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.