Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 9 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

CEO hint naar timing release GTA 6: ‘recordomzet verwacht’

D

e uitgever van de Grand Theft Auto-games heeft opnieuw gehint naar de releasetiming van GTA 6. Eindelijk!

Kinderen die nog niet eens konden lezen toen GTA 5 aangekondigd werd, mogen ondertussen autorijden. Zo lang is het geleden dat er een nieuwe Grand Theft Auto werd onthuld. Een flink contrast ten opzichte van het PS2-tijdperk, een console waarop maar liefst vijf delen van de megafranchise uitkwamen. Andere tijden.

GTA 6 staat voor de deur

Maar er is hoop. Alles wijst erop dat GTA 6 voor de deur staat, ondanks het feit dat het jarenlang stil bleef vanuit ontwikkelaar Rockstar Games. Een tiener gooide vorig jaar die spreekwoordelijke deur wagenwijd open door 90 video’s van de onaangekondigde game op het internet te zetten.

Gestolen beelden van een game die nog duidelijk in ontwikkeling was. Een move die er helaas voor zorgde dat de ontwikkelaar genoodzaakt was om het bestaan van GTA 6 te bevestigen.

GTA 6 duurste game ooit rockstar Netflix
Met Midjourney gegenereerde GTA-art (Afbeelding: Midjourney / Forbes)

Take-Two doet boekje open

Sindsdien hebben een hoop (on)betrouwbare leakers en anonieme Twitter-accounts vermeende informatie over het spel gedeeld. Van specifieke releasedata tot vermeende features waar Rockstar aan zou werken. Vaak slappe geruchten, maar zonder officieel nieuws hebben fans niet veel meer om op af te gaan. Gelukkig is er nu ook uit officiële kanalen meer (indirect) nieuws over de opvolger van GTA 5. GTA 6 is alive.

Dat zit als volgt. Eerder dit jaar deelde uitgever Take-Two Inreractive een financiële prognose, waaruit bleek dat het bedrijf een enorme omzetstijging verwacht voor het boekjaar 2025. Een periode die loopt van april 2024 tot en met maart 2025. Take-Two verwacht dan 8 miljard dollar aan omzet binnen te harken, wat miljarden meer is dan de jaren ervoor.

Recordniveau aan omzet

Dat was al opvallend, maar vandaag deed het bedrijf daar nog een schepje bovenop tijdens een earnings call. De uitgever van videogames liet zijn aandeelhouders weten dat het een “recordniveau aan prestaties” verwacht voor volgend jaar. “We blijven vol vertrouwen dat we ons bedrijf positioneren voor een belangrijk keerpunt in het fiscale jaar 2025, dat volgens ons nieuwe recordniveaus van operationele prestaties zal omvatten. We willen al onze aandeelhouders bedanken voor hun voortdurende steun en we kijken ernaar uit om dit spannende volgende hoofdstuk te realiseren,” aldus CEO Strauss Zelnick, misschien wel de meest gespierde zestiger die je ooit hebt gezien:

Ja, Take-Two Interactive heeft een omvangrijk portfolio aan grote gamefranchises, waaronder Borderlands en WWE, maar eigenlijk is er maar één franchise waarbij dergelijke optimistische taal en verwachtingen past. Precies: Grand Theft Auto. GTA 5 leverde alleen al 1 miljard dollar aan omzet op in de eerste drie dagen na de release. Met ondertussen 185 miljoen verkochte exemplaren is het de op één na best verkochte game aller tijden.

De timing van GTA 6

Dat zou dus betekenen dat GTA 6 ergens tussen april volgend jaar en maart 2025 uit gaat komen. Zelnick wist tijdens de earnings call vakkundig vragen van journalisten te ontwijken die naar de volgende GTA vroegen, maar zowel gereputeerde analisten als zelfbenoemde leakers zijn het over de volgende timing eens: een officiële onthulling later dit jaar, en een release in de herfst van 2024. Netjes binnen het hierboven genoemde fiscale jaar. Laten we het hopen. Eindelijk.

Nu al trek in rondscheuren in GTA met next-gen graphics? Dankzij deze ontwikkelaar is dat al mogelijk.

VB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.