Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 4 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Gelekte beelden GTA 6 onthullen politie die slimmer is dan ooit

En Twitteraar heeft nog eens de gelekte beelden van GTA 6 erbij gepakt, met een opvallende analyse van de politie in het spel als resultaat. Je gaat het knap lastig krijgen!

De CEO van GTA-uitgever Take-Two was er afgelopen mei duidelijk over: Rockstar Games gaat GTA 6 pas lanceren als de game ‘perfect is.’ Met minder gaan de ontwikkelaars niet akkoord.

GTA 6: basis voor de toekomst

De game moet de baanbrekende basis gaan leggen voor misschien wel decennia aan spelervaringen. Net zoals we nu al bijna tien jaar rond aan het rennen zijn in GTA Online. Een continu veranderende wereld, gelanceerd in de vorm van GTA 6, maar dat wordt pas het begin.

De tijd dat games in een doosje uitgebracht waren en de ontwikkelaars weer verder gingen met een vervolg is duidelijk voorbij. Voor de Playstation 2 kwamen er alleen al vijf verschillende Grand Theft Auto-delen uit. GTA 5 is nu al beschikbaar op drie generaties aan consoles, met als grote verschil dat er nog steeds content gemaakt wordt voor de cashcow die GTA Online heet.

Beelden gelekt door tiener

We weten echter dat GTA 6 er wel aan zit te komen. Een tiener wist vorig jaar op de interne chat-omgeving van ontwikkelaar Rockstar Games in te breken, waar hij verschillende video’s van het geheime spel wist te bemachtigen. Video’s die hij op het internet zette, waardoor fans na lang wachten met een dubbel gevoel kennis konden maken met de opvolger van GTA 5.

GTA 6 timing Take-Two
Met Midjourney gegenereerde GTA-art (Afbeelding: Forbes)

Die beelden zijn ondertussen van het internet gescrubd, maar dankzij leakers en geruchten weten we steeds meer over de game. Naar verwachting zal Rockstar Games het spel later dit jaar dan eindelijk in zijn volle glorie onthullen, middels een eerste trailer. Over die planning kun je meer lezen in dit artikel.

Nieuwe analyse

Er is namelijk meer nieuws. Althans, meer geruchten. Pak je zoutvaatje erbij, want er is weer eens een zelfbenoemde leaker die op Twitter claimt meer te weten over de game. Na al die jaren aan ontwikkeling wil Rockstar uiteraard met innovatieve gameplay komen, en een anonieme internetgebruiker licht nu alvast een tipje van de sluier op.

Dan hebben we het over het account @GTAVI_Countdown. Hij of zij baseert zich niet op speculatie, maar op de vorig jaar gelekte beelden van de game, die duidelijk nog een work in progress toonden. Volgens de Twitteraar lieten die beelden ook een flinke upgrade voor het gedrag van de in-game politie zien.

Politie wordt stuk slimmer

Chaos veroorzaken en wegvluchten voor de politie is een echte staple van de Grand Theft Auto-reeks, al sinds X uit Y. Achtervolgingen, die onvermijdelijk eindigen in een uitrukkend leger en een hoop explosies. Daar gaat Rockstar met GTA 6 volgens @GTAVI_Countdown nog een schep bovenop doen.

De anonieme Twitter-gebruiker heeft de gelekte beelden nog eens geanalyseerd en beweert dat de politie in het spel in GTA 6 voertuigen kan herkennen. De virtuele agenten weten dan dus hoe jouw in-game auto eruit ziet, wat achtervolgingen iets dynamischer maakt dan simpelweg hard wegrijden.

Ook concludeert de Twitteraar dat de politie in Grand Theft Auto VI tactischer omgaat met crime scenes. De beelden zouden bewijzen dat ze niet zomaar meer opeens magisch opduiken als jij crimineel gedrag vertoont, maar dat ze echt aan moeten komen rijden vanaf de plek waar ze op dat moment waren. Realistischer dus. Ook zullen ze je omgeving echt omsingelen en langzaam de cirkel kleiner maken, in plaats van als de malle op je af te scheuren. Ook een geinig detail: naar verluidt geven de agenten van GTA 6 je dan eerst nog de kans om over te geven.

Geloofwaardig?

Neem dit nieuws dus met een korrel zout, want odfdicieel weten we nog niets over de opvolger van GTA 5. Maar het gegeven dat de Twitter-gebruiker zich baseert op de gelekte beelden maakt deze update al iets geloofwaardiger, eveneens het feit dat het implementeren van een slimmere politie erg aannemelijk klinkt.

Sinds de lancering van GTA 5 zijn er in de gamesindustrie gigantische stappen gezet op het vlak van in-game gedrag van NPC’s en AI. Eerder opgedoken patenten van Rockstar Games onthulden bijvoorbeeld al dat de studio werkt aan realistischer rijverkeer, waarbij er veel meer rekenkracht gebruikt kan worden om enorme verkeersimulaties te simuleren.

Tig van dat soort bovenop elkaar gestapelde innovaties gaan er hopelijk voor zorgen dat GTA 6 een baanbrekend spel wordt. Hopelijk hoeven we ons al zeer binnenkort niet meer op vage geruchten en anonieme Twitter-gebruikers te baseren, en gaat Rockstar Games zelf ons overtuigen van hoe tof de game gaat worden. Wordt vervolgd!

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.