Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

GTA 6: ‘Rockstar schrapte langverwachte game voor sequel’

Grand Theft Auto 5 kwam uit in 2013, maar GTA 6 is in nog geen velden of wegen te bekennen. Afhankelijk van welke journalist of leaker je moet geloven is Rockstar al bijna gereed om de game uit te brengen of juist nog maar net begonnen met de ontwikkeling.

Hoe dan ook speelt GTA 5 een sleutelrol in de ontwikkeling van GTA 6, zoals je in dit artikel kunt lezen. Sterker nog, Rockstar-ontwikkelaars hebben tijdens een interviews al fans gerust gesteld.

Bully 2

Tot we officieel meer horen moeten we het dus hebben van geruchten en leaks, en ook deze week is het weer raak. Twee Rockstar Games-insiders claimen namelijk dat de ontwikkelaar in 2017 de ontwikkeling van Bully 2 heeft gecanceld om te focussen op Grand Theft Auto VI en Red Dead Redemption 2.

Bully is een ondergewaardeerde game uit 2006, waarin je een scholier speelt. Fans wachten al jaren op een vervolg. Iets waar de GTA-ontikkelaar naar verluidt ook al meermaals aan begonnen is. Toch is het ondertussen bijna vijftien jaar later, zonder resultaat.

Script op de plank

Herfst vorig jaar dook het gerucht op dat Rockstar-oprichter en GTA-schrijver Dan Houser al in 2008 een script had geschreven voor Bully 2. De studio had zelfs al een speelbare versie van de game af, maar het project bleef uiteindelijk op de plank liggen vanwege de focus op andere franchises.

Nu lijkt dat dus opnieuw te zijn gebeurd. De doorgaans goed ingelichte Rockstar-insider Tez2 meldde afgelopen week op het forum GTA Forums dat Rockstar al in 2015 is begonnen met de pre-productie van GTA 6. Een paar jaar later ging de volledige productie van start, volgens de leaker.

Buly 2 GTA 6
Buly (Bron: Rockstar Games)

GTA 6

Vervolgens kwam de productie op een lager pitje te staan vanwege de focus op Red Dead Redemption 2 en…. Bully 2. Althans, dat is wat Tez2 dus beweert. Toch heeft hij ook gelijk slecht nieuws voor fans van Bully: “Bully 2 werd geschrapt in 2017, ik neem aan omdat ze op GTA 6 wilden focussen.”

Vervolgens werd dat nieuws op Reddit gedeeld, waar een andere notoire leaker de opmerkingen bevestigde: “Ja, hij heeft gelijk.”

Het klinkt allemaal overtuigend, maar neem dit nieuws alsjeblieft met een gezonde korrel zout. Reputatie of niet, het blijft bij vage geruchten en insiders zonder bewijs. Wanneer je alle puzzelstukjes naast elkaar legt, ontstaat er echter duidelijk het beeld dat Rockstar al jaren bezig is met Grand Theft Auto VI. Aan de andere kant hadden we je dat ook zonder leaks wel kunnen vertellen.

Jason Schreier

Een van de weinige concrete details die we hebben, komen van de journalist Jason Schreier. Hij is met zijn artikelen voor Kotaku en later Bloomberg zo’n beetje de meest betrouwbare gaming-journalist van dit moment, met bronnen binnen vrijwel elke grote studio en artikelen zonder loze claims of overdreven speculatie. Echte journalistiek.

Hij schreef eerder vorig jaar dat Rockstar inderdaad aan de volgende GTA werkt, maar dat het nog jaren kan duren voordat de game uitomt. Ook lijkt het erop dat de studio korte metten wil maken met de beruchte crunch-cultuur, waarbij ontwikkelaars de laatste maanden voor de lancering van een nieuwe game onmenselijk lange werkweken moeten maken.

En als we het over grote games hebben, dan is de GTA-franchise het eerste voorbeeld waar je aan denkt. Waarschijnlijk wordt GTA 6 dan ook eerst in een kleinere vorm uitgebracht, waarbij vervolgens meer content wordt toegevoegd middels updates. Een strategie die verrassend goed aansluit op GTA Online. Sterker nog, GTA Online wordt de sleutel tot de lancering van GTA 6, en hier lees je waarom.

GTA ForumsReddit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.