Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Slecht nieuws voor iedereen die in 2021 een elektrische auto wil kopen

Mocht het kopen van een elektrische auto op je lijstje met goede voornemens staan, dan ben je eigenlijk nu al te laat. Uiteraard zijn de EV’s nog niet op, maar de subsidiepot wel. Dit betekent dat als je in 2021 een Tesla of andere elektrische auto wil kopen, je geen financiële bijdrage meer kunt krijgen van de overheid.

Dit heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekendgemaakt. Op hun site is te lezen dat het gereserveerde bedrag voor 2021 al op is. Heel verrassend is dat niet aangezien er slechts 1.108.000 euro beschikbaar was dit jaar. Als je een nieuwe elektrische auto koopt die voldoet aan de voorwaarden, betaalt de overheid 4.000 euro mee. Een snelle rekensom leert ons dat er dus genoeg subsidiegeld was voor slechts 277 auto’s.

Elektrische auto’s ongekend populair

Gezien de enorme populariteit van elektrische auto’s werd dit aantal begin deze week al bereikt. Het RvO laat niet weten hoeveel aanvragen er precies waren, maar het waren er meer dan 277. Een loting gaat nu bepalen wat de rangschikking van alle volledig ingevulde aanvragen gaat zijn. Ook laat de RvO weten dat het nog steeds de moeite waard is om een aanvraag in te dienen. Lopende aanvragen kunnen afgewezen worden en er is een kans dat de subsidiepot nog een keer wordt bijgevuld.

Deze subsidieregeling voor de aankoop van een elektrische auto is in het leven geroepen om het speelveld wat eerlijker te maken. Vanwege de hoog aanschafprijs is het nu vooral de zakelijke markt die profiteert van het lage bijtellingstarief. Om elektrisch rijden ook voor particulieren bereikbaar te maken, werd besloten om financiële hulp te bieden in de vorm van een subsidieregeling.

Er is ook goed nieuws

Mocht je een elektrische auto willen kopen en gebruik maken van de subsidieregeling, dan is er ook nog een andere optie. Er is namelijk nog een pot. Deze is bedoeld voor tweedehands elektrische auto’s. Hier werd begin dit jaar 13,5 miljoen euro ingestort en bijna het gehele bedrag is nog beschikbaar. Helaas zijn er wel wat meer regels en voorwaarde waar je aan moet voldoen om gebruik te kunnen maken van deze subsidie.

Zo moet de tweedehands elektrische auto gekocht worden bij een erkend autobedrijf, 100% elektrisch zijn en een minimum bereik hebben van 120 kilometer. Ook zijn er eisen voor de originele nieuwprijs. Deze mag niet lager zijn dan dan 12.000 euro, maar ook niet hoger dan 45.000 euro. Als je een gebruikte Tesla Model S wil kopen, kom je dus niet in aanmerkingen voor de 2.000 euro subsidie. Gelukkig zijn er genoeg goede alternatieven.

Lees ook: 5 iconische auto’s die in 2021 eindelijk op de markt komen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.