Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 15 dec 2020

Enorme GTA-update onthult dat GTA 6 sneller kan komen dan je denkt

GTA 6 staat waarschijnlijk al voor de deur, maar niet op de manier die je denkt. De toekomst van de franchise ziet er anders uit dan we gewend zijn, en de sleutel tot die toekomst is GTA Online.

De nieuwe generatie consoles zorgt ervoor dat games nog grootser, nog mooier kunnen worden. Dat brengt echter ook een probleem met zich mee: gamewerelden maken niet zichzelf. Iemand moet die virtuele werelden waarin we allemaal met veel plezier rondrennen vormgeven, met meer details dan ooit.

De toekomst van GTA

Dat kost geld, en vooral een hoop tijd. Daardoor hebben we in de afgelopen acht jaar slechts één nieuwe GTA gehad, terwijl in de eerste tien jaar van dit millenium meer dan vijf GTA’s uitkwamen. Het duurt simpelweg veel langer om games van een dergelijk formaat te ontwikkelen.

Hoe los je dat probleem op? Call of Duty’s Warzone en een recente update voor GTA Online bieden een antwoord op die vraag, en geven een sterke hint op welke manier Rockstar GTA 6 uit gaat brengen.

Cayo Perico Heist

Deze week ontvangt de ondertussen losstaande online-modus van GTA 5 zijn grootste update ooit. Op 15 december wordt Cayo Perico Heist uitgerold. Wat deze update anders maakt dan alle vorige updates is dat de map van de game voor het eerst wordt uitgebreid. Voor het eerst sinds de release in 2012.

De eerste reactie van veel fans was woede. “Waarom stopt Rockstar die tijd in GTA Online terwijl we al zo lang wachten op GTA 6?” Dan ga je als fan echter aan een belangrijke factor voorbij: Rockstar is met deze update tegelijkertijd aan GTA Online en aan GTA 6 aan het werken. Sterker nog, het wijst erop dat de volgende Grand Theft Auto dichterbij is dan je denkt.

GTA 6 in een ander jasje

Het thema van de nieuwe update komt vrijwel geheel overeen met de populaire Project Americas-geruchten dat al jaren de ronde doet. Die vermeende leaks claimen dat je in GTA 6 een ambitieuze drugssmokkelaar gaat spelen die in Vice City en andere Zuid-Amerikaanse locaties zijn zaakjes doet.

Daarom lijkt het er steeds sterker op dat de Cayo Perico Heist de brug naar GTA 6 is. Het zou niet de eerste keer zijn dat Rockstar naar nieuwe games hint in de vorige games. Denk aan Los Santos-billboards in GTA 4 bijvoorbeeld.

“Ik denk dat [Rockstar] deze nieuwe update gebruikt als een overgang naar GTA VI: Online”, schrijft Redditor u / cajookb. “Stel je voor dat de volgende generatie van GTA Online Los Santos en mogelijk Vice City samen zou brengen en we luchthavens of lange vliegreizen zouden kunnen gebruiken om beide steden te bereiken.”

Call of Duty

Het is niet wat je van de GTA-franchise gewend bent, maar wel een strategie die Activision bijvoorbeeld ook succesvol met Call of Duty hanteert. Door langzaam en/of gedeeltelijk de map van GTA 6 aan GTA Online toe te voegen blijft de ontwikkeling behapbaar en hoeven fans niet eindeloos te wachten op nieuwe content.

Plus, het voorkomt de onmenselijke crunch die er nodig is om games zoals Cyberpunk: 2077 af te maken. Ontwikkelaars krijgen meer ademruimte, omdat het totaalproduct er niet vanaf dag één hoeft te staan. Zo kan de kaart langzaam uittgebreid worden, met een singleplayer-modus en verhaal die los kunnen worden verkocht.

Zo heeft Call of Duty Warzone, de gratis multiplayer-modus die door het dak gaat. Er komen nog steeds elk jaar nieuwe en betaalde Call of Duty’s uit, maar ze gebruiken allemaal de gratis modus Warzone als centraal punt waarvan de map ook op basis van elk nieuwe deel wordt aangepast.

Geleidelijke strategie met GTA Online als basis

Zo hoeft niet elke game weer opnieuw de spelersbasis te worden opgebouwd. GTA Online is mega lucratief, waarom zou je dat weggooien? Rockstar heeft er niet voor niks naar gehint dat het wil herstructureren hoe ze nieuwe games uit gaan brengen in de toekomst.

Door eerst map van GTA 6 naar GTA Online te brengen, kunnen de ontwikkelaars focussen op het creeëren van een wereld voor de game, en vervolgens de campaign in elkaar zetten. De horror van werkweken van 100 uur in de laatste maanden in aanloop naar de lancering van Red Dead Redemption 2 is iets wat Rockstar wil voorkomen.

Achter de schermen

Sterker nog, Bloomberg’s Jason Schreier, zo’n beetje de meest gereputeerde gamingjournalist van dit moment, heeft er al eerder over geschreven dat Rockstar de optie verkent om games in stukken uit te brengen:

“Een plan dat het management heeft uitgezet voor de volgende game, een nieuwe game in de Grand Theft Auto-serie, is om te beginnen met een release van gemiddelde grootte (die volgens de normen van Rockstar nog steeds een grote game zou zijn),” aldus Schreier. “Die game kan dan in de loop van de tijd uitgebreid worden met regelmatige updates. Dit kan helpen om stress en crunch te verminderen.”

Miljoenen

GTA Online komt volgend jaar gratis naar de PS5. Rockstar kan dan fans warm maken vor GTA 6 door alvast een enorme map met meerdere steden te lanceren, ondetussen geld verdienen met microtransacties in GTA Online, en vervolgens de singpleplayer-campaign later uitbrengen. Een campaign waarmee gamers dan ook weer voordelen krijgen in de multiplayer. Synergie.

Als klap op de vuurpijl blijven GTA Online microtransacties het moederbedrijf van Rockstar, Take-Two Interactive, miljoenen aan inkomsten opleveren. Waarom zou het bedrijf op de resetknop van zijn levendige online community drukken, in plaats van meer content toe te voegen om zo meer spelers binnen te halen? Ze kunnen die lucratieve spelersbasis dan gebruiken om de volledige GTA 6-campaign te promoten en te verkopen.

Bittere pil

Het beste van beide werelde. Althans, voor Rockstar. Voor gamers die vooral uitkijken naar een nieuwe wereld met meteen een nieuw singleplayer-avontuur zou het een bittere pil zijn. Maar kijkende naar de rest van de industrie en hoe ontzettend veel tijd en geld het kost om een volledige game te ontwikkelen, lijkt het onvermijdelijk dat de tijd van compleet losstaande GTA-releases voorgoed voorbij.

Oftewel, de kans is groot dat we al sneller dan we denken kennis gaan maken met GTA 6. Misschien dus deze week al, indirect. Dat de lancering geleidelijker en via GTA Online zal gaan lopen, zal echter even wennen blijven. Plus: Rockstar heeft nog niks officieel bevestigd. Maar dat GTA anders aangepakt gaat worden dan voorheen, lijkt zo goed als zeker. Wordt vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GTAForumsRedditKotaku

Reageer op artikel:
Enorme GTA-update onthult dat GTA 6 sneller kan komen dan je denkt
Sluiten