Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Details Playstation 5 Pro precies op tijd gelekt voor GTA 6

De vermeende specificaties van de Playstation 5 Pro liggen op straat, met een opvallende rol voor kunstmatige intelligentie. De nieuwe PS5 is precies op tijd voor GTA 6.

Afgelopen oktober werd na maanden aan geruchten en leaks eindelijk de nieuwe Playstation 5 onthuld. Ondanks de nieuwe vormfactor en design plakte Sony er deze generatie niet het ‘Slim’-labeltje op.

Playstation 5 Pro komt eraan

De nieuwe hardware is simpelweg de nieuwe Playstation 5, want de oude versie wordt niet meer verkocht zodra de huidige voorraden op raken. Fans die op een flinke hardware-upgrade rekenden werden teleurgesteld; de nieuwe PS5 is niet krachtiger dan zijn voorganger. Na het zien van de GTA 6-trailer maakten gamers zich dan ook direct al zorgen dat de huidige hardware van Sony moeite zou hebben met de baanbrekende graphics die Rockstar Games gepresenteerd heeft.

Dit is GTA 6: verrassende trailer onthult modern Vice City
GTA 6 (Afbeelding: Rockstar)

Gelukkig zit Sony in de tussentijd ook niet stil. Betrouwbare bronnen binnen de game-industrie wisten afgelopen week al te melden dat de Japanse fabrikant nog deze maand devkits van de Playstation 5 Pro uit gaat delen aan ontwikkelaars.

Devkits leveren gelekte specificaties op

Dat is een speciale, vroege versie van de toekomstige console, waarmee ontwikkelaars alvast kunnen beginnen met het testen en ontwikkelen van nieuwe videogames. Devkits zorgen ervoor dat games al snel na de lancering van een nieuwe console gebruik kunnen maken van de extra grafische power. Ontwikkelaars hebben er immers al een tijdje mee kunnen werken.

Afijn, terug naar de vermeende Playstation 5 Pro. Nu de kits uitgedeeld zijn, was het al slechts een kwestie van tijd voordat de specificaties op straat zouden liggen. Nu lijkt het er sterk op dat het zover is.

Op het doorgaans betrouwbare gamingforum ResetEra zijn de vermeende specs van de Playstation 5 gedropt.

De vermeende PS5 Pro-specs

Daar gaan we: de PS5 Pro zal naar verluidt een AMD Zen 2 CPU bevatten met een dynamische frequentie die piekt op 4,4GHz. De poster beweert ook dat de GPU een Radeon aangepaste RDNA3 architectuur zal zijn met een doelfrequentie van 2GHz en 14 -29 TFlops. Qua geheugen suggereert het bericht dat de PS5 Pro 16GB DDR6 met 576 GB/s bandbreedte zal leveren.

Nieuwe Sony Playstation 5 Slim
De nieuwe reguliere PS5 (Afbeelding: Sony)

Een stuk sneller en krachtiger dan de huidige PS5, al is de sprong een stuk kleiner dan die van de PS4 naar de PS4 Pro. De grootste verbeteringen zal je naar verluidt zien op het vlak van bijvoorbeeld dynamisch licht.

Kunstmatige intelligentie

Opmerkelijker is dat de anonieme deler ook aangeeft dat de PS5 Pro ook een XDNA2 NPU zal bevatten, een bijgewerkte chip die AMD heeft aangekondigd met een focus op kunstmatige intelligentie. Deze architectuur zou de sleutel zijn in Sony’s inspanningen om “stabiele upscaled 4K output met meer dan 30 FPS” te bieden. Dat laatste zou betekenen dat de Playstation 5 Pro AI gaat gebruiken om de al krachtigere hardware nog mooiere beelden op je beeldscherm te laten toveren.

Op tijd voor GTA 6

Allemaal leuk en aardig, maar, wanneer kunnen we van al die grafische pracht en praal gaan genieten? Nou, dat weet diezelfde leaker ons ook te melden: Sony gaat naar verluidt uit van een onthulling in september 2024, een paar maanden voor de lancering. Een timing die exact overeen komt met eerdere lekken en geruchten.

En precies op tijd voor GTA 6! Je kunt de over de toonbank vliegende PS5 Pro x GTA 6-bundels al ruiken. Check ook de gloednieuwe Playstation-handheld die Sony onlangs lanceerde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.