Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Portable PS5 spelen wordt goedkoper dan je denkt

Sony heeft de portable PS5 eindelijk volledig onthuld: de Sony Portal Remote Player heeft nu een naam, prijskaartje en specificaties. Verwacht er echter niet teveel van.

De Nintendo Switch is een megasucces, na de eerste mislukte pannenkoek die de Wii U was. Een succesverhaal waar de concurrentie ook wel trek in heeft.

Nintendo Switch achterna

Nadat de Steam Deck PC-gaming naar een handheld bracht, gaat Sony dat later dit jaar met de Playstation 5 doen. Althans, soort van.

Afgelopen mei onthulde het bedrijf Project Q, een soort tablet met een in tweeën gehakte DualSense-controller aan weerskanten. De productbeelden doen vermoeden dat Sony simpelweg een eigen Switch-equivalent gaat uitbrengen, maar dat is helaas niet het geval.

Playstation Portal Remote Player

Het verschil kunnen we het makkelijkst uitleggen aan de hand van de officiële naam die het bedrijf deze week heeft onthuld: Playstation Portal Remote Player. Of, in het kort, Playstation Portal.

De langere naam bevat echter een cruciale clue: ‘remote player’. De gadget is niet meer dan een tablet met fysieke knoppen waar je games naar toe kunt streamen vanaf je Playstation 5, via WiFi.

Net zoals nu al op je telefoon of tablet mogelijk is, met de officiële Remote Play-app van Sony. Je PS5 via ethernet aansluiten zorgt voor de beste visuele getrouwheid op de handheld, maar hij kan ook verbinding maken via 5 GHz en “andere kanalen”.

De games worden dus alsnog gedraaid op jouw PS5, waarbij de beelden naar de Playstation Portal worden gestreamd, en jij input geeft met de knoppen op de handheld.

Meer specificaties

De Playstation Portal heeft een 8-inch 1080p scherm, met een maximale framerate van zestig. Het is overigens een touchscreen, wat goed van pas komt bij games die normaliter gebruik maken van de touchpad van DualSense-controller.

Daarover gesproken: je krijgt alle functionaliteit die je van de PS5-controller gewend bent. Oftewel: pull-resistant triggers en next-gen haptic feedback.

Toekomst van gaming

Voor fans die op een portable PS5 hoopten, is het wellicht een teleurstelling. Maar Sony sorteert met de Playstation Portal duidelijk voor op de onvermijdelijke toekomst waarin games streamen steeds normaler wordt. Een toekomst waarin je die PS5 wellicht niet meer nodig hebt, en je à la Game Pass via de cloud Playstation-games kunt streamen middels een abonnementje.

En in de tussentijd? Dan is de Playstation Portal simpelweg een handige oplossing voor als je partner of kind(eren) televisie willen kijken, maar jij een potje FIFA met je vrienden wilde gaan spelen. Met de gloednieuwe gadget van Sony is dat opeens mogelijk, terwijl je nog steeds op dezelfde bank zit.

Prijskaartje en PS5 Slim?

Voor 220 euro, het tevens deze week onthulde prijskaartje van de Playstation Portal Remote Player, klinkt dat niet eens als een slechte deal. Mits, en dit is een grote mits, de ervaring net zo soepel is als Sony ons voorschotelt. We weten allemaal hoeveel roet je WiFi in het eten kan gooien. Over een exacte releasedatum is helaaas nog steeds niets bekend, maar Sony heeft het over “later dit jaar”. Net zoals de Playstation 5 Slim?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.