Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Playstation 5 is officieel: redesign, upgrades en kleurtjes

Na vele geruchten en leaks is het dan eindelijk zover: Sony heeft officieel de nieuwe Playstation 5 onthuld.

Niet de onlangs getoonde Playstation Portal, maar een volwaardige console. Net zoals zijn voorgangers krijgt de PS5 na ongeveer drie jaar een opfrisbeurt, al plakt Sony er dit keer niet het Slim-labeltje op. Het is simpelweg de nieuwe Playstation 5.

Nieuwe Playstation 5

De nieuwe console is iets dunner en minder hoog dan de versie die we allemaal kennen, en gaat volledig de PS5 en PS5 Digital Edition vervangen.

Dat is mogelijk omdat de nieuwe Playstation een modulaire disc drive heeft. De schijfjeslezer waar jij je fysieke games in stopt kan losgeklikt worden, en is dan ook los te koop. Voor de opslag van al je digitale pracht en praal is er maar liefs 1 terabyte aan opslaggeheugen beschikbaar, een kleine upgrade ten opzichte van de huidige 825GB.

Lichter en kleiner

Door het vernieuwde design is de nieuwe PS5 bovendien tot wel 24 procent lichter. Het totale volume, de omvang, is afgenomen met 30 procent.

Je kunt nog steeds een PS5 of een PS5 Digital Edition aanschaffen, maar in de basis koop je dan dus simpelweg dezelfde Playstation, maar dan met of zonder de losse schijflezer. Ga je voor de Digital Edition? Dan kun je later de modulaire disc drive alsnog los erbij halen en in gebruik nemen.

Nieuwe Sony Playstation 5 Slim
(Afbeelding: Sony)

Daar blijft het niet bij wat veranderingen betreft: aan beide kanten van de Playstation 5 zitten nu twee nieuwe gleuven, waardoor de nieuwe versie makkelijk te herkennen is.

Nieuwe ports en standaard

Tevens zitten er nu twee USB-C-ports aan de voorkant, in plaats van één USB-C-port en een ouderwetse USB-A-port. Ook krijg je er nu een horizontale standaard bij. Voor de verticale positionering kun je los een verticale standaard aanschaffen, voor 29,99 euro.

Subtiele doch welkome upgrades, dus. Qua interne hardware is de nieuwe versie van de Playstation 5 niet krachtiger dan de vorige iteratie. Dat is gelukkig geen vervelende verrassing: de Slim-versies van Playstations zijn altijd al subtiele opfrisbeurten geweest.

Prijskaartjes en kleurtjes

De nieuwe Playstation 5 gaat 499 euro kosten, en wordt vanaf november langzaam wereldwijd uitgerold. Zodra de voorraad van de huidige versie op is, zal enkel nog de nieuwe PS5 beschikbaar zijn. De losse disc drive gaat 119,99 euro kosten. Later komt Sony ook nog met een bundel, die naar verwachting 599 euro gaat kosten.

Nieuwe Sony Playstation 5 Slim
(Afbeelding: Sony)

Vind je het nieuwe design van de PS5 nog steeds een tikkeltje saai? Dan kun je vanaf begin volgend jaar ook bij Sony offici√ęle coverplates aanschaffen in matzwart, zilver, blauw en rood, met een vanafprijs van 54,99 euro. Dus ja, fans die op een zwarte PS5 hoopten kunnen begin volgend jaar hun slag gaan, mits ze niet al de oude versie van de console in huis hebben staan..

Check de offici√ęle Playstation-blog voor alle specificaties van de nieuwe PS5, of lees terwijl je op de lancering wacht alles wat je moet weten over de onlangs onthulde Playstation Portal.

Playstation 5 blog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.