Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 8 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

AI slaat toe: ‘CEO onthult releasedatum GTA 6’

De gevolgen van AI-technologie hebben ook de wereld van Grand Theft Auto bereikt. Het leek deze week even alsof de CEO van GTA-uitgever Take-Two verklapte wanneer de eerste trailer voor GTA 6 uit gaat komen.

Sinds kort is het ook mogelijk om op geloofwaardige wijze Nederlandse stemmen met AI te klonen.

Stemmen klonen met AI

Halve kranten worden volgeschreven over de mogelijke consequenties van zulke technologie. Scammers kunnen bijvoorbeeld nu letterlijk jouw stem stelen, je ouders bellen en ze geld aftroggelen.

Dergelijke tech duikt overal op, met resultaten die je lang niet altijd aan ziet komen. Ook GTA 6 ontkwam er niet aan afgelopen week.

CEO deelt window GTA 6

Even één stap terug: sinds er afgelopen jaar negentig video’s van GTA 6 lekten, moesten fans het weer puur en alleen van geruchten en speculatie hebben. Rockstar, de ontwikkelaar van de Grand Theft Auto-reeks, houdt de kaken stijf op elkaar.

Toch hebben we afgelopen maand tussen de regels door de grootste update van 2023 kunnen lezen. Strauss Zelnick, de zeer gespierde 66-jarige CEO van GTA-uitgever Take-Two Interactive, heeft indirect aandeelhouders een indicatie gegeven van wanneer GTA 6 uit zal gaan komen. Er wordt zo’n astronomische omzet verwacht, dat je zelfs zonder dat het spel bij naam genoemd wordt direct weet waar het om gaat.

Uit dat praatje bleek dat GTA 6 ergens in de herfst van 2024 uit gaat komen. Maar wanneer wordt het spel dan concreet onthuld? Waar blijft dat iconische moment, de allereerste trailer, waar fans al bijna tien jaar naar uitkijken?

Datum eerste trailer gelekt

Die gaat uitkomen op 23 oktober dit jaar, met een uiteindelijke lancering in oktober 2024. Althans, dat leek diezelfde CEO van GTA-uitgever Take-Two deze week te onthullen. Met de nadruk op ‘leek’.

Op Twitter dook een geluidsfragment op waarin duidelijk de stem van Zelnick te herkennen was. Volgens een leaker ging het om een gelekte voice memo van de topman, waarin hij de release van de langverwachte game bespreekt. Een geheime en/of gelekte opname.

Dit is wat er onder andere in die opname te horen was: “An announcement is expected to be coming from Rockstar’s side very soon this coming October 23, actually. ”

Twitter genept door AI?

GTA-minnend Twitter was direct in rep en roer. Tot een paar oplettende gebruikers iets beter luisterden, en er al snel een flink aantal roodgekleurde vlaggetjes opdoken. Red flags. Je raadt het al: het is hoogstwaarschijnlijk niet echt Zelnick die je hoort, maar een met AI gekopieerde versie van zijn stem.

Zelnick krijgt natuurlijk regelmatig vragen over GTA, maar laat nooit wat los. Het is een professional. Hij geeft er de voorkeur aan om zijn teams voor zichzelf te laten spreken en hun eigen boodschap te laten brengen, op hun eigen manier en met hun eigen timing. Maar goed, er van uit gaande dat de CEO in de gelekte audio met bijvoorbeeld een familielid praat, dan blijven er alsnog red flags over die op kunstmatige intelligentie wijzen.

Luister bijvoorbeeld nog eens goed naar hoe de vermeende stem van Zelnick ‘VI’ uitspreekt. Het klinkt als ‘vee-ai’, precies zoals een AI het zou uitspreken op basis van een script. Het klinkt simpelweg niet erg logisch of menselijk. Zodra je er op die manier naar gaat luisteren, klinken wel meer details vreemd.

Wijze les

Dus nee, op dit moment weten we niet meer dan wat de echte Zelnick afgelopen maand zei, waarover je meer leest in dit artikel. Een zelfbenoemde leaker heeft voor even het internet treffend voor de gek gehouden, that’s all.

Het is echter naast een flauwe grap ook vooral een (voor nu nog onschuldige) les: het feit dat men überhaupt moest discussiëren over de authenticiteit van de opname zegt eigenlijk genoeg. De technologie is met gemak ver genoeg om massaal consumenten voor de gek te houden. Dat we als mensheid opeens niet meer er vanuit kunnen gaan dat we iemands stem en manier van praten kunnen herkennen, heeft verstrekkende gevolgen die we nog maar half begrijpen.

GTA VI Countdown

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.