Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe AI-tool voor stemklonen is nu al nachtmerrie voor BN’ers

Eleven Labs kloont stemmen door middel van AI. En de nieuwe tool van het bedrijf kan nu ook op Nederlandse tongen toegepast worden. Een nachtmerrie voor BN’ers en de doodsteek voor de politiek? De eerste soundbytes druppelen hoe dan ook al binnen.

Mark Rutte die een mondje Spaans spreekt, uiteraard met oer-Hollands accent inbegrepen. Koning Willem-Alexander die een broodje haalt bij de bakker om de hoek. De kloon van Humberto Tan die uitleg geeft over generatieve AI. Het is meteen duidelijk: de technologie van ElevenLabs laat nu ook toe om elke Nederlandse stem te klonen. Eerder was Leonardo DICaprio nog aan de beurt.

Maar nu begint de nachtmerrie ook daadwerkelijk voor Nederlandse bekendheden en binnenlandse politici.

ElevenLabs kloont stemmen met AI

Bijna 30 talen. De technologie van ElevenLabs is inmiddels een ware polyglot. En dankzij de recente update van hun stemtechnologie, spreken Nederlanders die nu ook allemaal. Althans, met behulp van AI.

“Onze tekst-naar-spraak-tools helpen het speelveld gelijk te trekken door alle content creators gesproken audio van topkwaliteit aan te bieden,” vertelt de CEO van ElevenLabs in een persbericht. “Deze voordelen strekken zich nu uit tot meertalige toepassingen in bijna 30 talen. Uiteindelijk hopen we met behulp van AI nog meer talen en stemmen te dekken en de taalbarrières voor content te elimineren. Bij ElevenLabs geloven we dat deze sprongen in toegankelijkheid uiteindelijk zullen leiden tot meer creativiteit, innovatie en diversiteit.”

Of iedereen daar zo over denkt, valt echter betwijfelen.

Nachtmerrie voor BN’ers en politici

Ook al is de update nog geen dag oud, duiken er nu al AI-gegenereerde soundbytes op van bekende Nederlanders. Hieronder krijg je zelfs een volledige tutorial van Koning Willem-Alexander.

Maar ook de andere leider van ons land ontsnapt er niet aan. En Mark Rutte spreekt tegenwoordig zelfs een woordje Spaans.

Indien je helemaal geen idee hebt hoe dit in zijn werk gaat, kun je altijd nog terecht bij de kloon van Humberto Tan voor een woordje uitleg.

Check ook hoe je makkelijk geld kunt verdienen met ChatGPT … volgens ChatGPT zelf.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.