Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Doodenge AI: DiCaprio klinkt als Steve Jobs, Kardashian en meer

Leonardo DiCaprio kan op een overtuigende manier in de huid van de moeilijkste rollen kruipen. Oud nieuws natuurlijk. Maar wist je dat de Hollywoodlegende ook een begenadigd redenaar is die zowel in de stem van Joe Rogan als Steve Jobs dezelfde speech probleemloos kan afhaspelen?

Bovendien gebruikt Leonardo DiCaprio zijn retorisch talent vaak om aan te tonen dat hij het hart op de juiste plaats voelt kloppen. Zoals zijn passievolle speech aan de Verenigde Naties in 2014 over de opwarming van de Aarde.

En blijkbaar heeft Leonardo DiCaprio zijn tekst zodanig onder de knie dat de acteur diezelfde toespraak zonder verpinken in andere, perfect nagebootste stemmen kan houden. Getuige zijn gepersifleerde versie waar hij in de huiden van zowel Joe Rogan, Steve Jobs, Hugh Jackman, Bill Gates als Kim Khardashian strijdt voor een schoner klimaat.

AIAI Voice Cloning-speech van Leonardo DiCaprio

Nou ja, min of meer. Dankzij nieuwe AI-software van de start-up Eleven Labs, lijkt het alsof DiCaprio evengoed aan stand-up comedy had kunnen doen. In ieder geval zijn de stemmen van onder meer Joe Rogan, Bill Gates en Kim Kardashian bijna niet te onderscheiden van de originele strotten.

Akkoord, eng is het zeker en deepfakes zullen nu nog moeilijker te herkennen worden. Maar daar is de technologie van Eleven Labs uiteraard niet voor bedoeld. De software van het Frans bedrijf genereert volledig nieuwe AI-stemmen die wel klinken alsof ze uit de kelen van echte mensen komen, maar dat daadwerkelijk dus niet zijn. Een beetje zoals de stem van Google Translate, maar dan zonder dat het op een robot lijkt.

Waar kan dit zoal voor gebruikt worden, horen we je vragen? Stel nou dat je een legendarisch stukje literatuur verfilmt, maar de hoofdacteur heeft geen zin om ook het E-book in te spreken. Leonardo DiCaprio is dan ook een drukbezet man.

Lees ook waarom de AI-versie van Jerry Seinfeld voor ophef heeft gezorgd. Of, waarom ChatGPT deel uitmaakt van de grootste geopolitieke dreigingen van 2023.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.