Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 16 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Getest: het innovatieve matras van Matt Sleeps

Matt Sleeps is een Nederlands matrassenmerk dat steeds meer fans heeft. De voornaamste redenen hiervoor liggen in de kwaliteit, flexibiliteit en servicegerichtheid. Zo kun je jouw matras zelf instellen in verschillende hardheden en als je dan nog steeds niet tevreden bent, te allen tijde gewoon terugsturen. Manners was benieuwd naar het Matt Sleeps-matras, bestelde er een en probeerde deze uit.

* Dit is een onafhankelijke review, en dus geen gesponsorde content.

De beddenmarkt kenmerkte zich tot recent niet door innovatie en transparantie. Persoonlijk gruw ik zo van het aanschafproces van matrassen en bedden dat ik al jaren slaap op een matras dat meer dan op is. Elke keer als ik een beddenwinkel binnenstap, moet ik huiveren van de verkooptactieken die in mijn ogen zo ouderwets, opdringerig en doorzichtig zijn dat ik gillend de winkel weer uitren. Zodoende kom ik niet eens toe aan het proefliggen, waar ik overigens ook een hekel aan heb omdat ik daarbij nooit de flauwste notie heb waar ik goed aan zal doen. Want hoe weet je nou of dat matras dat in de winkel best lekker lag, ook echt de beste keuze is?

Innovatie verandert matrassenmarkt

Sinds een aantal jaar echter moeten de vermetele verkopers in de ingeslapen beddenwereld steeds meer op hun tellen passen. Er zijn nieuwe toetreders op de markt gekomen en die pakken het heel anders aan. De producten en verkoopmethode van deze start-ups lijkt sterk op elkaar en daar is een reden voor: het werkt. Op het eerste oog komt dat omdat ze wél vanuit de consument denken. Benieuwd of dit inderdaad klopt en daarmee mijn probleem oplost, besluit ik de Nederlandse matrassen-start-up Matt Sleeps uit te proberen.

Getest: de innovatieve matras van Matt Sleeps
Zoals uit de foto blijkt, hoefde ik geen nieuw bed te kopen, alleen een matras volstaat (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Het kiezen en bestellen gaat makkelijk en snel. De enige keuze die ik hoef te maken, is de maat. De configuratie en hardheid bepaal je achteraf in je slaapkamer. Dit neemt bij mij de enorme drempel weg die me belette eerder een nieuw matras te kopen. Binnen een paar dagen wordt mijn matras geleverd. Mijn eerste reactie bij het zien van de doos waar het matras in geleverd wordt, is een verbaasde. Hoe kan een tweepersoonsmatras nou in zo’n kleine doos passen? Nadat het matras is uitgepakt, is direct duidelijk waarom: als je alle lucht eruit perst, past het inderdaad makkelijk. De volgende stap na het uitpakken, is het matras installeren.

Individueel aanpasbare hardheid

Het installeren is iets ingewikkelder dan bij een gewoon matras dat je alleen maar op je ondergrond kwakt. Bij Matt moet je namelijk nadenken hoe hard je het matras wil hebben. En, in mijn geval, moet ik ook kiezen hoe hard mijn vriendin haar zone wil hebben. Want hoewel we samen op één matras slapen, is de hardheid (1-6) individueel instelbaar. We beginnen met allebei de medium-stand (3). Dit voldoet en we zijn beiden enthousiast: het ligt veel lekkerder dan ons oude matras. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet moeilijk is want het oude matras was volledig gaar. Maar aangezien we ook veel in hotels slapen, hebben we wel een goed referentiekader. Matt ligt net zo lekker als de matrassen in de betere hotels waar we de afgelopen jaren sliepen.

Getest: de innovatieve matras van Matt Sleeps
Via een eenvoudig instructiefilmpje zie je hoe je het matras aanpast (Afbeelding: Matt)

Grootste voordeel in vergelijking tot de andere goede (hotel-)matrassen is dat dit ons eigen matras is. Sowieso is het matras daardoor schoner, maar ook beter te personaliseren. Je ritst de hoes eraf en wast deze voor een goede hygiëne. En als de hoes er toch af is, flippen we de comfortlaag en supportlaag onafhankelijk van elkaar, totdat we helemaal blij zijn. Nog steeds samen op één matras, maar de zone van mijn vriendin is nu net iets zachter dan medium en die van mij toch een standje harder. Zelfs als we van slaaphouding wisselen, weten we ons dankzij de verschillende drukpunten telkens ergonomisch goed ondersteund.

Concluderend kan ik zeggen dat Matt Sleeps zijn beloftes waarmaakt. Ik zie eigenlijk geen nadelen aan hun verkoopproces en product ten opzichte van bestaande matrasmerken. Dat dit vernieuwend en een verbetering is, zegt trouwens ook veel over de traditionele matrassenindustrie. Benieuwd hoe die hierop gaan reageren.

Je bestelt jouw Matt al vanaf 400 euro via op mattsleeps.com

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.