Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 11 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Uitgever GTA 5 deelt nieuwe cijfers: GTA 6 verder weg dan ooit?

Terwijl fans elke week een aankondiging van GTA 6 verwachten, lijkt Rockstar totaal geen haast te hebben. Niet geheel zonder reden: GTA Online is lucratiever dan ooit, en ook qua verkoopcijfers heeft GTA 5 het beste jaar sinds 2013 achter de rug.

De CEO van Take-Two, de uitgever van de Grand Theft Auto-franchise, heeft deze week bekendgemaakt dat er 140 miljoen exemplaren van de game zijn verkocht. Waar studio’s normaal nu haastig een vervolg in elkaar moeten zetten, kan Rockstar het rustig aan doen.

GTA 5 blijft door het dak gaan

2020 was een beter jaar voor GTA 5 dan welk jaar na 2013 dan ook. In 2013 kwam de game voor het eerst uit, voor de Xbox 360 en de PS3. Een hele andere wereld.

“In de geschiedenis van de entertainmentindustrie is er waarschijnlijk geen ervaring die meer geliefd, uitgebreider, beter geprezen en succesvoller is dan Rockstar Games’ Grand Theft Auto”, aldus Strauss Zelnick, de CEO van Take-Two, tegenover aandeelhouders.

“Grand Theft Auto V blijft een van de meest iconische titels ooit uitgebracht en blijft onze verwachtingen overtreffen, met meer dan 140 miljoen verkochte exemplaren.”

GTA Online

Niet alleen de verkoop van de gehele game brengt geld in het laatje. Mede door de pandemie heeft GTA Online het ook nog beter gedaan dan verwacht. En dan hebben we het over keiharde dollars:

“Bovendien presteerden de terugkerende consumentenuitgaven in Grand Theft Auto Online beter dan onze prognose voor het derde kwartaal en groeide die omzet met 28 procent op jaarbasis.”

Daar blijft het niet bij. De CEO van Take-Two verwacht dat 2021 daar nog een uiterst lucratief schepje bovenop gaat doen:

“2020 markeerde ook het hoogste deelnamepercentage ooit voor Grand Theft Auto Online door zowel nieuwe spelers als gereactiveerde spelers die terugkeerden om de reeks nieuwe content-updates van Rockstar Games te ervaren. Grand Theft Auto Online zal naar verwachting in fiscaal 2021 een nieuw netto record vestigen,” aldus Strauss.

GTA: San Andreas Definitive Edition fan-trailer brengt game naar de PS5

En de San Andreas-geruchten dan?

Tijdens de Q&A-sessie van de call suggereerde een analist dat het waarschijnlijk was dat een aanzienlijk deel van de GTA V-spelers nooit eerdere games in de serie heeft gespeeld. Gezien de enorme vraag naar meer GTA-content, vroeg hij naar Take-Two’s perspectief op mogelijke Grand Theft Auto-remasters. Oftewel, de vermeende gelekte plannen van eerder deze week.

“Het is een geweldige en bemoedigende vraag,” antwoordde Zelnick. “Ik ben nogal geneigd om het meer als een statement dan als een vraag te laten, elke update over ons releaseschema komt vanuit Rockstar Games.” Oftewel, de CEO wil er niet echt op in gaan.

Fans hoeven zich niet te vervelen

Fans van GTA V hoeven zich dit jaar in ieder geval niet te vervelen. Rockstar zal in de tweede helft van 2021 een “uitgebreide en verbeterde” versie van GTA V naar de PS5 en Xbox Series X brengen, inclusief een losstaande versie van Grand Theft Auto Online, die de eerste drie maanden gratis zal zijn voor PS5-bezitters.

De studio maakte tevens onlangs bekend dat de toekomstige updates van GTA Online zowel gericht zijn op gameplay voor één speler als op coöp-activiteiten. Daarmee is GTA Online dus al bezig met zijn derde generatie consoles.

Single-player en perfectie

Nu de studio heeft benadrukt dat single-player een belangrijke focus voor de modus wordt, is het des te duidelijker dat GTA 6 er anders uit gaat zien dan je denkt. De kans is nihil dat de game als geheel losstaand nieuw deel uitgebracht gaat worden. Nee, GTA Online wordt de basis voor de toekomst van Grand Theft Auto en GTA 6 in het bijzonder, hier lees je waarom.

Tot slot nog een veelzeggende quote van Strauss voor de fans: “”Het is altijd beter om te wachten op perfectie.”

GTA 6: Redditor deelt releasedatum, verhaaldetails en veel meer

PCGamesN

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.