Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

The Mandalorian-ster op straat gezet na anti-semitische opmerkingen

Fan van Cara Dune in The Mandalorian? Dan hebben we slecht nieuws voor je: je gaat haar niet meer terugzien in een Star Wars-serie. En terecht. Na een aantal uiterst aanstootgevende posts op sociale media heeft Lucasfilm haar aan de kant gezet.

Dan hebben we het over Gina Carano, de voormalig worstelaar die de rol van Cara Dune vertolkte in de eerste twee seizoenen van The Mandalorian. Ze speelde eerder al rollen in Fast & Furious 6 en Deadpool, maar brak pas echt door met de Star Wars-serie.

Einde verhaal voor The Mandalorian-ster

Die explosieve carrière is waarschijnlijk van korte duur, want de kans is klein dat andere studio’s zich nog aan Carano zullen durven branden. De actrice heeft namelijk niet zomaar een foutje gemaakt op de set, of licht onwenselijk gedrag vertoond.

Op sociale media heeft ze onder andere meermaals nepnieuws verspreid, QAnon-complottheorieën gedeeld en de Holocaust vergeleken met hoe Republikeinen in Amerika worden behandeld. Ook is ze een felle anti-masker, ontkent ze dat er systematisch racisme is in Amerika en gaat ze ver als supporter van Donald Trump. Dat laatste is uiteraard niet verboden, verre van, maar het totaalplaatje is allesbehalve fraai. Grapjes over mensen die mondmaskers dragen in Californië viel na 470.000 doden ook nou niet bepaald in de smaak.

De druppel voor Disney

Die posts verspreidde de The Mandalorian-ster al enkele maanden op sociale media. Die zijn niet nieuw. Fans van de Star Wars-serie riepen Lucasfilm al eerder op om actie te ondernemen. Een recente serie posts over onder andere Joden en de Holocaust lijkt echter de druppel te zijn geweest voor Disney’s studio.

Lucasfilm bevestigde het nieuws tegenover The Verge: “Gina Carano is momenteel niet werkzaam voor Lucasfilm en er zijn geen plannen om daar in de toekomst verandering in te brengen. Desalniettemin zijn haar posts op sociale media waarin ze mensen kleineert op basis van hun culturele en religieuze identiteit weerzinwekkend en onaanvaardbaar.”

Model woest op vliegmaatschappij: ‘Discriminatie om grote borsten’

Wat betekent dit voor Star Wars?

De studio neemt dus duidelijk afstand van haar acties. De vraag is nu: wat betekent dit voor Star Wars, The Mandalorian en de vele spin-offs die Lucasfilm heeft aangekondigd? Daarbij denken we vooral aan Rangers of the New Republic.

Dat is een nieuwe show waarover we nagenoeg niks weten, maar Cara Dune leek als Marshal van de New Republic een no-brainer voor die Star Wars-serie. Dat zullen Disney en Lucasfilm nu op een andere manier op moeten gaan lossen, want Gina Carano’s avonturen in het universum van George Lucas zijn voor goed afgelopen.

SR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.