Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

De 7 beste Daredevil-comics (en hoe je ze in Nederland kunt lezen)

Daredevil rent al sinds 1964 in de comics van Marvel rond. In afwachting van zijn eigen show op Disney+ tippen we zeven verhaallijnen die voor elke fan het checken waard zijn, en leggen we uit hoe je ze goedkoop kunt lezen. Ook in Nederland!

Daredevil was één van de absolute hoogtepunten van het Marvel Cinematic Universe, ondanks het feit dat hij lange tijd weggestopt zat in de series op Netflix. Doodzonde, want de combinatie van een grimmige, volwassen toon en keiharde actie pakte ontzettend goed uit.

Matt Murdock is terug

Voeg daar met Vincent D’Onofrio’s Wilson Fisk misschien wel de beste schurk uit een Marvel-adaptatie aan toe, en je hebt een formule die naar meer smaakt. Toch werd de show in 2018 gecanceld. Het einde van Charlie Cox als Daredevil?

Niet dus. Hij dook vorig jaar weer op in Spider-Man: No Way Home als Matt Murdock, en de blinde advocaat kon zijn superheldenpak weer aantrekken in She-Hulk. Een nieuw kleurtje en een iets zoetsappigere Disney-toon, maar het was onmiskenbaar Daredevil.

Daredevil Matt Murdock Disney+ MMA
Daredevil in She-Hulk (Afbeelding: Marvel Studios)(Afbeelding: Marvel Studios)

Bovendien gaat hij zijn eigen serie op Disney+ krijgen, in de vorm van Daredevil: Born Again. Het eerste seizoen staat op de planning voor 2024, en gaat uit maar liefst 18 afleveringen bestaan. Charlie Cox is al druk aan het trainen met een MMA-coach.

Daredevil in de comics

Gelukkig hoef je voor de beste Daredevil-verhalen niet tot 2024 te wachten. Het personage maakte zijn debuut in 1964, in de comics van Marvel. Sindsdien hebben vele grote namen meeslepende, spannende en ronduit iconische verhalen over de blinde advocaat en zijn alter-ego geschreven. Geen pulp, maar stukjes kunst.

Hier in Nederland voelen comics vaak als een ver-van-je-bedshow. Een Amerikaans fenomeen. Toch is het anno 2022 makkelijker dan ooit om in de wondere wereld van het medium te duiken, en het beste van tachtig jaar aan Marvel-comics tot je te nemen.

Marvel Unlimited

Ja, je kunt fysieke bundels van comics aanschaffen op bijvoorbeeld Amazon, maar het kan nog goedkoper en vooral makkelijker. Marvel Unlimited is een soort streamingdienst, die je ook gewoon in Nederland kunt gebruiken.

Voor slechts zes euro per maand, waar nog wat vanaf gaat als je bijvoorbeeld tijdens Black Friday een abonnement neemt, kun je onbeperkt comics lezen. Van Spider-Man en The Avengers tot dus Daredevil: praktisch elke comic die Marvel de afgelopen eeuw uitbracht, kun je digitaal lezen. Tienduizenden, gecureerd en doorzoekbaar tot je beschikking. Onbeperkt.

Oh ja, en vergeet Star Wars ook niet! Je kunt ook decennia aan comics over Darth Vader en Co. lezen op Marvel Unlimited. Op een iPad is de leeservaring het optimaalst, maar op je telefoon kun je bijvoorbeeld ook panel-per-panel lezen.

Zeven aanraders om mee te beginnen

Oké, nu weet je hoe je ook in Nederland op een goedkope wijze compleet in de comics van Marvel kunt duiken. Maar wat moet je dan als Daredevil-fan gaan lezen? We zetten zeven hoogtepunten uit de geschiedenis van Daredevil voor je op een rijtje. Legendarische verhaallijnen, spectaculaire gevechten en ronduit iconische avonturen. Heb je liever een fysieke comic in je hand? We linken per aanrader ook naar de fysieke versie van de strip in kwestie, die je online kunt bestellen. Al zijn vooral oude comics dan vaak onbetaalbaar.

Veel leesplezier!

1. Born Again (Frank Miller & David Mazzucchelli)

We trappen af met een absoluut hoogtepunt uit zestig jaar aan Daredevil-comics. Dan hebben we het over Born Again, de verhaallijn die tevens de basis vormt van de aankomende gelijknamige Disney+ Original. De Kingpin maakt het leven van Matt Murdock kapot nadat Karen Page zijn geheime identiteit verklapt. Murdock gaat door een diep dal, wordt steeds wraakzuchtiger en bijna geheel gedreven door pure haat. Het levert een verhaal op waar je U tegen zegt.

📱 Lees op Marvel Unlimited

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

2. Yellow (Jeph Loeb & Tim Sale)

Fan van Batman? Dan is Yellow verplichte kost. Het team achter een aantal van de beste Batman-verhalen zette in een reeks comics hun versie van Daredevil neer. En hoe! Yellow is een soort hervertelling, een nieuwe versie, van de begindagen van de superheld. Van de jeugd van Matt Murdock tot de eerste keer dat hij het iconische gele pak aantrekt. Een opvallend tragisch en volwassen verhaal. Verwacht geen luchtige MCU-actie.

📱 Lees op Marvel Unlimited

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

3. Daredevil (Brian Bendis & Alex Maleev)

Heb je een abbo op Marvel Unlimited en wil je een langere reeks lezen? Dan is de run van Brian Bendis een absolute aanrader. Zijn tijd op Daredevil beslaat meerdere verhaallijnen, van zijn (opnieuw) verklapte identiteit tot een bittere strijd met aartsvijand Bullseye. Het resultaat is een duistere sfeer die perfect aansluit op de Netflix-series. En vergeet de fantastische tekeningen ook niet!

📱 Lees op Marvel Unlimited (16-19, 26-50, 56-60, 66-81)

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

4. Daredevil (Ed Brubaker &Michael Lark)

Ed Brubaker is een legende in de comicswereld. Zijn misdaadverhalen zijn ronduit verslavend om te lezen. Gelukkig heeft hij die magie ook losgelaten op de Man without Fear. Daredevil werkt in deze reeks verhalen onder andere samen met de Kingpin om The Hand neer te halen, en er is veel ruimte voor gastoptredens van andere Marvel-superhelden.

📱 Lees op Marvel Unlimited (83-119)

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

5. Daredevil (Mark Waid & Chris Samnee)

Ben je na al die duistere misdaadseries toe aan een iets kleurrijkere versie van Daredevil? Dan ben je bij de art van Chris Samnee aan het juiste adres. Samen met schrijver Mark Waid zette hij een enerverende hommage aan de vrolijkere Daredevil van weleer neer. Sterker nog, Matt Murdock verhuist in deze comics letterlijk van Hell’s Kitchen naar San Francisco, een zonnigere omgeving. Vergis je echter niet: de actie is nog steeds keihard.

📱 Lees op Marvel Unlimited

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

6. Daredevil (Stan Lee)

Daredevil werd pas in de jaren tachtig het personage zoals je ‘m nu kent. De blinde advocaat rent echter al rond in de comics sinds 1964. Voor de echte fans is het dan ook de moeite waard die eerste paar Silver Age-strips te checken. Toch een stukje Marvel-geschiedenis!

📱 Lees op Marvel Unlimited

Beste Daredevil comics Marvel
📚 (Afbeelding: Marvel Comics)

7. Daredevil: Parts of a Hole (David Mack & Joe Quesada)

Meer trek in een kort, behapbaar verhaal? Dan is Parts of a Hole zeker het checken waard. Het team zet een schilderachtige stijl neer die flink contrasteert met wat je van comics gewend bent. Ook wordt in dit avontuur een personage geïntroduceerd dat belangrijk wordt voor de toekomst van het Marvel Cinematic Universe: Echo! Ze krijgt zelfs haar eigen serie op Disney+.

📱 Lees op Marvel Unlimited (9-19)

📚 Bestel de fysieke versie

Beste Daredevil comics Marvel
(Afbeelding: Marvel Comics)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.