Martin de Coninck
Martin de Coninck Architectuur 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe houten kerk in Kopenhagen doet je geloven in de toekomst

De Deense hoofdstad Kopenhagen komt weer met een archituraal hoogstandje en is binnenkort een eigentijds monument rijker. Voor het eerst in meer dan dertig jaar wordt er een nieuwe kerk gebouwd. En dat is niet het opmerkelijke aan dit verhaal; de houten kerk, genaamd ├śrestad Church, gaat namelijk volledig op in de natuurlijke omgeving.

Architect Henning Larsen presenteerde het bekroonde meesterwerk in samenwerking met Platant en Ramboll. Als locatie voor de kerk is gekozen voor het prachtige eiland Amager, dat onderdeel is van Kopenhagen. De bouw start in 2024 en in 2026 wordt de kerk ingewijd.

Houten kerk geïnspireerd op boomschors

De ├śrestad Church zal 1.750 vierkante meters beslaan en wordt een afspiegeling van de prachtige natuuromgeving van ├śrestad (wijk van Kopenhagen), gelegen op het eiland Amager.

├śrestad Church, houten kerk, kopenhagen, natuur, architectuur, hout, denemarken
(Afbeelding: Henning Larsen / Platant and Ramboll)

Global Design Director Jacob Kure wil kerkbezoekers een plek bieden om even helemaal tot rust te komen. ÔÇťMet dit prachtige ontwerp willen we de aandacht trekken en een ambiance cre├źren die onaangetast is door de drukte van de stad, met eenvoudige ruimtes die bewoners troost bieden in het dagelijks leven. We wilden een gebouw ontwerpen dat echt blijft hangen. Daarom is gekozen voor een constructie die volledig in harmonie is met de omgeving.ÔÇŁ De houten kerk is gebaseerd op een stronk met een grove boomschors.

├śrestad Church is duurzaam herkenningspunt

Een opvallend gelaagd dak zal een duurzaam herkenningspunt markeren voor de lokale gemeenschap. Het ontwerp van Henning Larsen voor de ├śrestad-kerk wakkert van binnen het gevoel aan dat je onder een bladerdak in het bos staat. Dankzij de houten koepels aan het plafond valt het licht op een vergelijkbare manier naar beneden. Wie zich volledig wil onderdompelen in zonlicht kan het beste de kapel betreden. Hier ontvouwt een lichtbad dat zich opent naar de hemel, waarmee de volledige aandacht van de aanwezigen wordt getrokken.

├śrestad Church, houten kerk, kopenhagen, natuur, architectuur, hout
(Afbeelding: Henning Larsen / Platant and Ramboll)
├śrestad Church, houten kerk, kopenhagen, natuur, architectuur
(Afbeelding: Henning Larsen / Platant and Ramboll)

In overleg met de lokale gemeenschap zal de houten kerk niet alleen een plek voor kerkbezoekers worden. De flexibele kerkzaal kan aangepast worden voor een scala aan diensten en ceremonies. Daarnaast zijn er ruimtes aanwezig die geschikt zijn voor gemeenschappelijk dineren, concerten, yoga, dansen en lezingen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.