Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Kopenhagen opent ‘s werelds schoonste energiecentrale mét skipiste

Het Deense architectenbureau BIG heeft CopenHill, ‘s werelds schoonste energiecentrale, geopend. Het gebouw in Kopenhagen beschikt over onder meer een kunstmatige skipiste, een park en een rooftop bar.

C02-neutraal Kopenhagen in 2025

CopenHill, ook bekend als Amager Bakke, wekt groene energie op door de verbranding van afval en maakt deel uit van het plan om Kopenhagen de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te maken in 2025. Het gebouw is in staat om jaarlijks 440.000 ton afval om te zetten in energie. De skipiste en het park zijn op het grotendeels schuine dak geplaatst.

copenhill, kopenhagen, groene, energiecentrale, skipiste
Bron: CopenHill

“CopenHill is een flagrante architecturale uitdrukking van iets dat anders onzichtbaar zou zijn gebleven. Het is de schoonste waste-to-energy energiecentrale ter wereld”, aldus Bjarke Ingels, oprichter van BIG. “Als energiecentrale is CopenHill zo schoon dat we in staat zijn om de bouwmassa bij te laten dragen aan het sociale leven van de stad. De gevel is een uitdaging voor klimmer, op het dak kun je hiken en de helling is één grote skipiste.”

Skiën op energiecentrale CopenHill

De skipiste is een afdaling van in totaal 400 meter lang en wordt daarmee de langste kunstmatige skipiste ter wereld. De afdaling is verdeeld in drie gebieden: zwart, blauw en groen. De zwarte piste is 180 meter lang.

copenhill, kopenhagen, groene, energiecentrale, skipiste
Bron: ANP

Naast de piste wordt een groot park aangelegd met hiking trails, een 85 meter hoge klimmuur en een uitkijkpunt. Daarnaast moet het park een magneet zijn voor flora en fauna. Bezoekers kunnen hieraan bijdragen door zogeheten zaadbommen te verspreiden. Vogels, bijen en vlinders doen daarna het werk. En dan is er nog een rooftop bar en indoor cross-fit. “Dit is een glashelder voorbeeld van hedonistische duurzaamheid. Een duurzame stad is niet alleen beter voor het milieu, maar ook aangenamer voor het sociale leven van haar burgers.”

Afval wordt groene energie

Je kunt de top van het 90 meter hoge gebouw via verschillende liften bereiken en tijdens de reis omhoog kun je her en der een blik werpen in de energiecentrale. In CopenHill wordt middels de modernste technologieën afval omgezet tot groene energie. Jaarlijks kan er 440.000 ton afval worden omgezet tot energie, voldoende om 150.000 huizen te voorzien van elektriciteit en verwarming.

copenhill, kopenhagen, groene, energiecentrale, skipiste
Bron: CopenHill
copenhill, kopenhagen, groene, energiecentrale, skipiste
Bron: CopenHill
copenhill, energiecentrale, skipiste, big, kopenhagen
Bron: CopenHill

Lees op de website en Instagram van CopenHill meer over ‘s werelds schoonste energiecentrale in Kopenhagen met een skipiste op het dak. Het gebouw is op 4 oktober officieel geopend.

? Check ook: Duurzaam droomhuis binnen een dag: het kan met Sustainer Homes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.