Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Disney CEO verklapt hoe Marvel alsnog Spider-Man heeft gekregen

Eind vorige maand kregen fans van Marvel geweldig nieuws te horen: Sony Pictures en Marvel Studios kregen het alsnog voor elkaar om een deal te sluiten voor Spider-Man.

Spider-Man is terug bij Marvel

Er was namelijk even sprake van dat de twee studio’s er niet met elkaar uit konden komen. Toen Marvel het in de jaren negentig zwaar had werden de filmrechten voor Spider-Man aan Sony verkocht. Anno 2019 is dat ontzettend vervelend voor Disney.

In 2014 werd voor een aantal films een deal gesloten. Spider-Man zou opduiken in het Marvel Cinematic Universe, en Marvel Studios zou ook helpen bij de solo-films van Sony Pictures. Na het gigantische succes van Far from Home dacht Sony het echter zelf wel te kunnen. Tevens wilde Disney/Marvel meer geld zien.

Gelukkig is het allemaal goed gekomen, en gaan de twee studio’s samen vooralsnog twee films maken met Spider-Man. Peter Parker hoeft dus geen abrupte exit te maken uit het MCU, volgens geruchten dankzij de bemoeienis van Tom Holland zelf. Oftewel, de acteur die Spider-Man speelt.

Alles dankzij Tom Holland

Verrassend genoeg hoeft het niet bij geruchten te blijven, want Disney CEO Bob Iger heeft dat nu zelf bevestigd.

Dat deed hij tijdens een promotietoer voor zijn nieuw boek, The Ride of a Lifetime. Daarin vertelt hij uitgebreid over zijn carrière. Ik heb het vorige week in rap tempo uitgelezen. Van de overname van Pixar tot Marvel en Star Wars; er staan allerlei fascinerende details van achter de schermen in.

Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES
Disney CEO Bob Iger Bron: EPA/VICKIE FLORES (Afbeelding: EPA/VICKIE FLORES)

Tijdens een optreden bij Jimmy Kimmel Live legde de Disney CEO uit hoe Holland alsnog de twee partijen samen bracht:

“We hadden een evenement genaamd D-23 en Tom [Holland] was daar omdat hij een stem is in een nieuwe Pixar-film genaamd Onward. Hij zei iets en uit de reacties van het publiek was het duidelijk dat de fans Tom terug wilden als Spider-Man. ”

Holland vroeg uiteindelijk om het nummer en het e-mail adres van Bob Iger, die uiteindelijk besloot te luisteren:

“Het was duidelijk dat hij er veel om gaf. Hij is een geweldige Spider-Man. Ik had medelijden met hem en het was duidelijk dat de fans wilden dat dit allemaal zou gebeuren.”

Niet alleen dollartekens

Na het gesprek met Tom Holland pleegde de CEO van Disney “een paar belletjes” voor hij weer het gesprek aan ging met het hoofd van Sony. “Tom belde mij en ik belde hen. Soms vergeten bedrijven als ze aan het onderdelen zijn dat er daarbuiten ook anderen belangrijk zijn.”

Terwijl de twee giganten dus vochten over percentages en miljarden dollars, wist Holland dankzij zijn passie Bob Iger eraan te herinneren dat er miljoenen fans zijn die al die jaren de Marvel films hebben gesteund. Die Spider-Man niet willen verliezen. Soms draait het op de korte termijn niet altijd om geld.

Spider-Man Tom Holland
Tom Holland Bron: EPA/ETIENNE LAURENT Bron: EPA/ETIENNE LAURENT

Naar verluidt heeft Disney een aandeel van 25 procent geaccepteerd, terwijl de studio aanvankelijk volgens insiders maar liefst 50 procent wilde. Dat betekent dat Disney 25 procent van de productiekosten op zich neemt, maar ook 25 procent van de winst krijgt. Tevens krijgt Disney alle merchandise-rechten. Oftewel, de inkomstenbron die de Grote Muis zo groot heeft gemaakt.

Er wordt gespeculeerd dat Marvel Studios baas Kevin Feige de twee afgesproken films gaat gebruiken om Spider-Man op een bevredigende wijze zijn exit te laten maken uit het MCU. Andere geruchten wijzen er juist op dat Peter Parker samen met Captain Marvel het gezicht moet gaan worden van het MCU.

Je merkt er al: er is nog een hoop onzekerheid. Voorlopig is een ding in ieder geval duidelijk: de komende jaren kunnen fans gewoon van Spider-Man genieten, samen met alle andere personages van Marvel.

“Het was duidelijk dat hij zoveel om hem gaf. Hij is een geweldige Spider-Man. Ik voelde voor hem en het was duidelijk dat de fans wilden dat dit allemaal zou gebeuren.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.