Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Verrassing: n贸g een waargebeurde oorlogsfilm in november 2022

De geprezen nieuwe oorlogsfilm van Netflix al gezien? Dan heeft november nog een nieuw waargebeurd oorlogsverhaal te bieden, al zal je dan wel je verwachtingen moeten bijstellen. Maak kennis met Battle for Saipan.

Bij oorlogsfilms denk je waarschijnlijk meteen aan Dunkirk, Saving Private Ryan of het recente All Quiet on the Western Front. Blockbusters met enorme budgetten.

Van blockbuster naar straight-to-video

Dat is ook niet gek. Oorlog betekent veldslagen, explosies en tanks. Dat geweld op het witte doek toveren kost nou eenmaal bakken met geld. Andere koek dan een romantische komedie.

Oorlogsfilm Battle for Saipan
馃敟 (Afbeelding: Saban Films)

Toch komt er zo nu en dan een oorlogsfilm voorbij van een ander kaliber. De markt van direct-to-video bestaat grotendeels uit goedkope thrillers. Je kent ze wel: Bruce Willis op de poster, simpel plot en vermakelijke actie. Echt puur popcornvermaak: verstand op nul, en de volgende dag weer vergeten. Streamingdiensten staan er vol mee.

Dergelijke films worden vaak zonder al te veel fanfare gelanceerd en bereiken zelden de bioscopen. Met een klein budget en gehaaste opnames is een deal met een streamingdienst vaak al genoeg om winst te maken.

Oorlogsfilm Battle for Saipan

Gelukkig voor fans van het oorlogsgenre is er ook een middenweg. Maak kennis met Battle for Saipan, een gloednieuwe oorlogsfilm die nog deze maand uit gaat komen.

De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, en is gebaseerd op een echte missie. Battle for Saipan vertelt het verhaal van een ziekenhuis van het Amerikaanse leger op het eiland Saipan. Wanneer het ziekenhuis op 7 juli 1944 wordt belegerd door Japanse troepen, doet een dokter zijn uiterste best om een groep gewonde soldaten in veiligheid te brengen.

De heldhaftige dokter wordt gespeeld door Casper Van Dien. Nee, niet een Nederlandse maar een Amerikaanse acteur die je wellicht kent van Starship Troopers of Alita: Battle Angel. De andere hoofdrol is weggelegd voor Louis Mandylor, die onder andere een grote rol speelde in Rambo: Last Blood.

Matige eerste indruk

De regie is in handen van Brandon Slagle. Een naam die je waarschijnlijk weinig zegt, maar zijn IMDb-profiel is nou niet bepaald hoopgevend. Zijn goedkope actiefilms scoren vrijwel uitsluitend onvoldoendes. Meer opvulmateriaal voor streamingdiensten dan enerverende Hollywood-hoogstandjes, laten we maar zeggen. Een segment waarin Van Dien en Mandylor ook hoofdzakelijk hun boterham verdienen.

Helaas neemt de eerste trailer voor Battle for Saipan die zorgen niet weg. Het overdreven patriottistische sfeertje nemen we voor lief, maar het geheel voelt goedkoop en nou niet bepaald ge茂nspireerd aan. Ook de onderstaande poster maakt een鈥 bepaalde indruk.

Releasedatum en alternatieven

Laten we de eerste reviews afwachten, maar 茅茅n ding is duidelijk: dit is geen Oscars-materiaal. Battle for Saipan komt op november 25 direct digitaal uit. Over een eventuele release op een streamingdienst is nog niks bekend. Waarschijnlijk wordt het zo鈥檔 film die je ergens in 2025 na eindeloos scrollen op Netflix tegen komt, en bij gebrek aan beter toch even aanzet.

In de tussentijd hebben we de beste oorlogsfilms op HBO Max, Netflix 茅n Disney+ voor je op een rijtje gezet. Een lijst met films die je zonder twijfel beter zullen bevallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.