Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Nu op Netflix: de ultieme anti-oorlogsfilm die alom geprezen wordt

Sinds afgelopen weekend, 28 oktober om precies te zijn, staat All Quiet on the Western Front op Netflix. Niet het origineel uit 1930, maar een gloednieuwe remake. De eerste recensies over de oorlogsfilm der oorlogsfilms zijn positief.

Voor één van de beste oorlogsfilm aller tijden moet je helemaal terug naar 1930. Ja, voor de Tweede Wereldoorlog. Toen kwam namelijk All Quiet on the Western Front uit.

All Quiet on the Western Front scoort Oscar

De adaptatie van een Duitse roman over de Eerste Wereldoorlog wist beide kanten van het conflict te bekoren. Critici waren lyrisch. Nog niet eerder wist een regisseur zo’n rauwe en realistische oorlogsfilm neer te zetten.

De horror van een oorlog neerzetten in een film is praktisch onmogelijk, maar toch kreeg Lewis Milestone het voor elkaar. Het leverde All Quiet on the Western Front twee Oscars op, waaronder de Oscar der Oscars: die voor Best Picture. Leuk detail: Hitler had een hekel aan de film.

Anno nu scoort de oorlogsfilm nog steeds een degelijke 8.1 op IMDb. Maar ja, zelfs voor liefhebbers van het filmgenre is 1930 wellicht toch iets te lang geleden. Gelukkig betekent dat niet dat je nooit het bijzondere verhaal van All Quiet on the Western Front zult kunnen ervaren.

In 1979 kwam er een televisie-remake van het oorlogsverhaal uit. De nieuwe adaptatie deed het niet onverdienstelijk, met een Golden Globe voor beste televisiefilm en een Emmy voor beste montage. Het levert de film nu nog steeds een 7.1 op IMDb op.

Netflix-remake van de oorlogsfilm

Dat kan beter, en moderner. Althans, dat moet Netflix gedacht hebben. Op 28 oktober kwam op deze streamingdienst namelijk nóg een remake van de oorlogsklassieker uit.

Onlangs dropte het bedrijf al een veelbelovende eerste teaser van de film, waarvan de cast overigens dit keer bijna geheel Duits is. Eén van de hoofdrollen wordt vertolkt door Daniel Brühl, die je onder meer kent van The Falcon and The Winter Soldier en Inglorious Basterds.

Topscore op Rotten Tomatoes

Afijn, terug naar Netflix. Al voordat All Quiet on the Western Front uitkwam, kregen filmrecensenten al een kans gekregen om de oorlogsfilm te checken. De eerste recensies zijn nu online verschenen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: die zijn ontzettend positief. Na 71 reviews van critici scoort de Netflix-adaptatie een topscore van 94 procent op Rotten Tomatoes. Het lijkt erop dat de streamingdienst een pareltje van een oorlogsfilm in handen heeft.

Recensies op een rijtje

We zetten een paar conclusies van de grootste filmrecensenten voor je op een rijtje:

“Nog een verbluffende bewerking van de klassieke anti-oorlogsroman: episch en gruwelijk, in gelijke doses. Oorlog heeft zelden zo ellendig, wanhopig en zinloos gevoeld,” aldus John Nugent van Empire Magazine.

“De meest krachtige filmadaptatie tot nu toe – een hartverscheurende maar lonende ervaring op elke manier mogelijk,” concludeert Randy Myers van San Jose Mercury News.

All Quiet on the Western Front is tragisch van begin tot eind, en is meedogenloos, bijna ondraaglijk, somber. Dat is het punt. Het is de ultieme anti-oorlogsfilm,” aldus Sarah Milner van Slashfilm.

All Quiet On the Western Front, nieuwe films en series, oktober 2022, netflix
All Quiet On the Western Front (Afbeelding: Netflix)

“Ongeacht de kleine tekortkomingen hebben Berger en zijn bemanning een getrouwe en hartverscheurende bewerking gemaakt die de scherpe anti-oorlogsthema’s van de roman volledig realiseert,” concludeert Marya Gates van The Playlist.

All Quiet on the Western Front is een substantieel, serieus werk, geacteerd met urgentie en focus en met slagveldscènes waarvan de digitale verzinsels vakkundig in de actie zijn versmolten,” aldus de lovende recensie van Peter Bradshaw, bij The Guardian.

“Er zijn saaie stukken – onderbroken door momenten van angst – maar dat is niet echt een klacht voor een film als deze. All Quiet on the Western Front is slechts gedeeltelijk een verhaal. Het is ook een meeslepende ervaring, een uitnodiging om in andermans schoenen te lopen, zij het vanaf de veilige kant van een scherm,” vat Mick Lasalle van San Francisco Chronicle de kijkervaring samen.

Meer oorlogsfilms op Netflix

Al met al lijken recensenten het vrij unaniem met elkaar eens te zijn dat de nieuwe versie van All Quiet on The Western Front een dijk van een oorlogsfilm is geworden. En ach, anders hebben we altijd nog het boek.

Heb je de film al gezien en ben je op zoek naar een andere topper van een oorlogsfilm? In dit artikel hebben we de beste oorlogsfilms op Netflix voor je gerangschikt.

Dit zijn de top 10 beste oorlogsfilms op Netflix (met IMDb-score)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.