Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 31 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Van platzak tot miljardair: hoe Elon Musk de allerrijkste werd

Elon Musk is de rijkste persoon op aarde en zelfs de rijkste persoon ooit. Zo rijk dat hij met gemak Twitter kan kopen, wat hem nog wel rijker zal maken. Hoe heeft deze rare snuiter zijn vermogen opgebouwd?

Dat de weg naar succes voor Elon Musk behoorlijk hobbelig was, zie je alleen al in deze infographic met al zijn fails. Hebben we het nog niet eens over die peperdure scheiding.

Hoe het allemaal begon voor Elon Musk

We beginnen bij het begin: Elon Musk leerde zichzelf op jonge leeftijd programmeren, lezen we op Business Insider. Zijn ondernemersspirit zat er al vroeg in. Toen hij 12 jaar was, verkocht hij zijn eerste geprogrammeerde videospelletje voor 500 dollar.

Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar verhuisde vlak voor zijn achttiende naar Canada. Daar had hij een aantal zware fysieke banen, onder meer als houthakker, graanschepper en schoonmaker van de machinekamer van een zaagmolen. Hij kreeg daar zo’n 18 dollar (15 euro) per uur voor. Voor die tijd (1989) was dit een hoog uurloon.

Dat nam af toen hij een zomerstage ging lopen bij de Bank of Nova Scotia. Daar leren we meteen les 1 van de carrière van Elon Musk: wees proactief om te bereiken wat je wilt. De slimme jongeman werd aangenomen, omdat hij een executive had benaderd en – hoe kan het ook anders – indruk maakte.

Side hustles tijdens het studeren

Een jaar later begon Elon Musk met studeren aan de Queens University in Canada. Daar was zijn ondernemerstalent ook al vroeg zichtbaar. Hij verdiende geld door computeronderdelen aan mede-studenten te verkopen, van normale pc’s tot gemanipuleerde gokautomaten. Toen Musk met een gedeeltelijke beurs bij een universiteit in de Verenigde Staten terechtkwam, bedacht hij een nieuwe side hustle om de rest van zijn studie te kunnen betalen.

Samen met zijn huisgenoot runde Elon Musk thuis een illegaal café. Iedereen die binnen wilde komen, moest 5 dollar betalen. Later vertelt hij in een interview dat hij de maandhuur in één avond binnen wist te halen. Uiteindelijk wist hij af te studeren met een bachelor in Natuurkunde en Economie en vormde er een nieuw plan: promoveren aan Stanford.

Het eerste bedrijf van Elon Musk: Zip2

Dat plan werd nooit werkelijkheid. Al na een paar dagen stopte hij bij Stanford om een start-up te beginnen. Een family business, Met zijn broer begin hij Zip2, een bedrijf dat stadsgids-software aan kranten verkocht. Hun vader geloofde in het bedrijf en investeerde 28.000 dollar.

Vier jaar later (we zitten nu in 1999) wisten de broers Zip2 voor 307 miljoen dollar te verkopen. Elon Musk zelf hield daar uiteindelijk 22 miljoen dollar aan over. Als een echte serial entrepreneur investeerde hij meer dan de helft in een nieuw bedrijf: X.com, een online bankdienst.

PayPal

Een goede zet, want zoals je misschien wel weet fuseerde X.com al snel met zijn concurrent. Samen werden ze het inmiddels wereldberoemde bedrijf PayPal. Elon Musk werd grootaandeelhouder. In 2002 kocht eBay PayPal, waarna hij weer 180 miljoen dollar op zijn rekening kon bijschrijven.

Daarna volgden de stappen die hem uiteindelijk miljardair maakte. Nadat Musk bij PayPal vertrok, startte hij namelijk SpaceX. Twee jaar later, in 2004, trad hij toe in de raad van bestuur bij Tesla. Weer twee jaar later richtte hij nog een bedrijf op: SolarCity. En dan vergeten we nog bijna zijn bedrijven Hyperloop en The Boring Company te vermelden.

Van platzak tot miljardair

Voordat hij overigens miljardair werd, was hij blut. In 2008 scheidde hij van zijn eerste vrouw, en dat kostte hem letterlijk een vermogen. Zoveel zelfs, dat hij in 2009 geld moest lenen van vrienden om daarvan te leven. Die leningen zal hij inmiddels hebben terugbetaald, want sinds Tesla in 2010 debuteerde op de aandelenmarkt, steeg zijn rijkdom met reuzenstappen. In 2012 wist hij met een vermogen van 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) een plekje op de Forbes-lijst van rijkste mensen te bemachtigen.

2 miljard is indrukwekkend, maar valt in het niet bij het vermogen dat hij inmiddels heeft opgebouwd. Zo wist hij in 2020 in één dag 8 miljard dollar (6,6 miljard euro) te verdienen. Dit kwam doordat het aandeel van Tesla die dag met 11 procent steeg. Nu, in 2022, is Tesla nóg veel groter en heeft Elon Musk een geschat vermogen van 234 miljard dollar.

Salarisregeling bij Tesla

In 2018 sprak Elon Musk met Tesla af dat hij in plaats van een salaris recht heeft om een bepaalde hoeveelheid afgeprijsde aandelen te kopen als hij bepaalde doelen heeft behaald. Dat hij de afgelopen jaren zo snel gestegen is in rijkdom, komt dan ook door de sterke stijging van het aandeel Tesla, blijkt uit een analyse van denktank Institute for Policy Studies. Het is dus zijn vertrouwen in Tesla (en in de aandelen) die ervoor hebben gezorgd dat hij nu de rijkste persoon ooit is.

Twitter

Op het moment van schrijven wordt zijn vermogen geschat op 204 miljard dollar en is hij net begonnen bij Twitter. Direct met rigoureuze maatregelen. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.