Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk is officieel eigenaar van Twitter (en gaat meteen los)

De kogel is door de kerk. Onder andere The Washington Post en CNBC bevestigden vannacht het nieuws dat er al weken aan zat te komen: Elon Musk is de kersverse eigenaar van Twitter.

Het sociale netwerk kan toegevoegd worden aan het rijtje van Tesla, The Boring Company en SpaceX. Elon zou uiteraard Elon niet zijn als hij dat feit niet meteen op een dramatische wijze zou gaan vieren.

Elon Musk ontslaat Twitter-top

De miljardair heeft direct een deel van de bedrijfstop van Twitter ontslagen. De vrij verse CEO Parag Agrawl, de opvolger van Twitter-oprichter Jack Dorsey, en CFO Ned Segal waren beide in het hoofdkantoor aanwezig toen Musk de touwtjes in handen kreeg. Persbureau Reuters meldt dat beide mannen het gebouw uit werden geleid door de beveiliging.

Om het rijtje af te maken: ook de policy chief, general counsel en chief customer officer van Twitter zijn ontslagen. Je hoeft echter geen medelijden met de hoge heren en dames te hebben. CEO Agrawal krijgt bijvoorbeeld 38.7 miljoen dollar mee. Zijn CFO, Segal dus, moet het met 25.4 miljoen doen.

Wel pijnlijk: de hierboven genoemde chief customer officer tweette gisteren nog hoe blij ze was met de overname van Elon Musk. Toch moet ze nu dus het schip verlaten. Ach, het afscheidscadeautje van 11.2 miljoen dollar zal de pijn ongetwijfeld verzachten.

Ondertussen was SpaceX overigens bezig met een grote test, iets wat Musk enthousiast op Twitter deelde terwijl de chaos binnen Twitter aan de gang was. De realiteit als je vijf megabedrijven naast elkaar aanstuurt.

Wispelturige overname

Musk wilde in april al Twitter kopen, maar veranderde al snel toch van gedachten. Sterker nog, in mei probeerde hij eronder uit te komen, met alle legal gevolgen van dien. Begin deze maand besloot de wispelturige ondernemer toch alsnog voor de overname te gaan. Nu, 44 miljard dolar later, is het volgens ingewijden een done deal.

De grote vraag is nu wat de Tesla-CEO met het sociale netwerk gaat doen. Door de maanden heen heeft hij allerlei ambities uitgesproken, maar ook de medewerkers van het bedrijf flink bang gemaakt. The Washington Post schreef bijvoorbeeld dat Musk van plan was om 75 procent van hen te gaan ontslaan.

Iets wat de techmiljardair volgens Bloomberg later weer ontkend heeft tegenover diezelfde Twitter-medewerkers. Naar verluidt zal hij ergens later vandaag het gehele bedrijf en daarmee ook de wereld toe gaan spreken.

Financieel expert deelt zijn simpele methode om meer te sparen

Van blockchain naar super-apps

Dan zullen we ongetwijfeld meer horen over zijn plannen voor het bedrijf. Deze week benadrukte hij nog op Twitter dat geld verdienen niet zijn motivatie is om de techgigant in te lijven. Tegelijkertijd heeft Musk al ideeën geopperd om het een betaalde dienst te gaan maken voor overheden en bedrijven. Ook plannen voor een toekomst op de blockchain kwamen voorbij in een gesprekken met zijn broer, Kimbal, die openbaar werden gemaakt als onderdeel van de rechtszaak tussen Twitter en Musk.

Ook heeft hij plannen gedeeld om van Twitter “X, de alles-app” te gaan maken. Daarmee doelt hij op een soort evenknie van WeChat, de Chinese super-app die ooit als een platform als Twitter begon, maar waarin Chinese consumenten nu praktisch alles kunnen doen. Van gamen en boodschappen doen tot een taxi boeken.

“Je leeft eigenlijk op WeChat in China”, vertelde Musk in juni aan Twitter-medewerkers. “Als we dat met Twitter kunnen nabootsen, dan worden we een groot succes.”

Vrijdag is de dag

Vooralsnog lijkt het allemaal vrij los zand. Iets wat medewerkers van Twitter ook bekritiseren. Ze noemen de plannen van Musk incoherent en onrealistisch. Iets wat hen logischerwijs nou niet bepaald op hun gemak stelt.

De boodschap moge hoe dan ook duidelijk zijn: er gaat een hoop veranderen binnen (en buiten) Twitter. Welke kant Musk het schip ook op gaat sturen, het wordt in ieder geval hyper-ambitieus en ongetwijfeld vermakelijk om te gaan volgen.

Wordt zeer snel vervolgd: vandaag zal de kersverse eigenaar van Twitter het bedrijf toe gaan spreken. Of, zoals Elon Musk het nu al samenvat:

The Washington PostReuters

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.