Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 25 dec 2021

Dit verdiende Daniel Radcliffe met de Harry Potter-films

Over de jaren heen hebben de acht Harry Potter-films maar liefst 6,8 miljard euro opgebracht, waardoor het de op twee na grootste filmfranchise in de geschiedenis is. Maar hoeveel heeft Daniel Radcliffe met de films verdiend, die de rol van Harry Potter op 11-jarige leeftijd bemachtigde?

De laatste film kwam alweer uit in 2011. Maar met een succesvolle spin-off (Fantastic Beasts), een musical en de aankomende reünie-special is de magische wereld die J.K. Rowling creëerde nog steeds mateloos populair.

Hoeveel verdiende Daniel Radcliffe als Harry Potter?

Het komt vast niet als een verrassing dat Daniel Radcliffe veel verdiende met de iconische rol. Hou je vast: in totaal verdiende de acteur 85 miljoen euro met de acht Harry Potter-films. Zijn salaris steeg met elke nieuwe film, toen duidelijk werd dat de films hoe dan ook een succes zouden worden.

Volgens Celebrity Net Worth verdiende Daniel Radcliffe 900.000 euro toen hij de eerste keer in de huid van Harry Potter kroop. Niet slecht voor een 11-jarig jochie. Bij de tweede film Harry Potter and the Chamber of Secrets was zijn salaris al gestegen naar ruim 2,5 miljoen euro.

Voor de derde film Harry Potter and the Prisoner of Azkaban kreeg hij 5,3 miljoen euro. Op dat moment was het voor iedereen duidelijk dat Harry Potter een succes was en inmiddels kon niemand meer voorstellen dat een andere acteur de rol van Harry Potter vertolkte. Dat was vast handig aan de onderhandelingstafel, want daarna zag Daniel Radcliffe een enorme boost in zijn salaris.

Voor de volgende twee films, Harry Potter and the Goblet of Fire en Harry Potter and the Order of the Phoenix verdiende hij namelijk elk 12,5 miljoen euro. Vervolgens leverde the Half-Blood Prince hem een indrukwekkende 21,3 miljoen euro op.

Maar dan zijn we er natuurlijk nog niet. De studio koos ervoor om het laatste boek Harry Potter and the Deathly Hallowss in tweeën op te splitsen. In totaal kreeg Daniel Radcliffe nog 44,3 miljoen euro mee naar huis voor zijn rol in die laatste twee films. Bij elkaar opgeteld komt dat dus neer op 85 miljoen euro.

Bijna geen Harry Potter

En dan te bedenken dat hij bijna niet Harry Potter had gespeeld, omdat zijn ouders bang waren dat het zijn leven te veel zou verstoren. “Destijds was de deal om te tekenen voor, denk ik, zes films, die allemaal in Los Angeles werden opgenomen”, vertelt Daniel Radcliffe. “Mijn moeder en vader zeiden gewoon: dat gaat niet gebeuren, het is te veel een verstoring van zijn leven.”

De studio veranderde de deal daarom. Het zouden twee films worden die allebei in Engeland werden opgenomen. We weten allemaal hoe dat afliep: Daniel Radcliffe werd Harry Potter. Niet voor twee, maar voor acht films.

Hier geeft Daniel Radcliffe zijn geld aan uit

Zijn totale vermogen wordt geschat op 97,5 miljoen euro. Na de Harry Potter-films speelde hij nog rollen in andere films zoals Now You See Me 2 en Escape from Pretoria. Ondanks dat hij 97,5 miljoen euro waard is, is de Britse acteur naar eigen zeggen ‘vreselijk slecht‘ in het uitgeven van zijn geld.

“Ik doe niet veel met mijn geld”, vertelde hij vorig jaar in de podcast Full Disclosure van James O’Brien. “Ik ben niet bijzonder extravagant. Er zijn momenten waarop ik denk: man, ik ben echt slecht in beroemd zijn.”

In een eerder interview vertelde hij al dat hij ‘zuinig’ leeft, zodat hij meer plezier kan beleven aan zijn carrière. “Ik ben heel dankbaar voor het geld dat ik verdiend heb”, zei hij toen. “Want als je geld hebt, hoef je je er geen zorgen over te maken, wat een heel mooie vrijheid is om te hebben.”

“Het geeft me ook een enorme vrijheid qua carrière”, zegt hij. “Ik wil de mensen die tot nu mijn carrière hebben gevolgd iets interessants geven. In plaats van dat ze me veel geld zien verdienen aan waardeloze films.”

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, waarin Daniel Radcliffe ook verschijnt, is vaanf 1 januari 2022 te zien op HBO Max.

Instagram-magie: dit verdienen Harry Potter-acteurs per post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit verdiende Daniel Radcliffe met de Harry Potter-films
Sluiten