Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 29 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit verdiende Daniel Radcliffe per Harry Potter-film

Door de jaren heen hebben de acht Harry Potter-films een slordige 7 miljard euro opgebracht, waardoor het de op twee na grootste filmfranchise in de geschiedenis is. Maar hoeveel heeft Daniel Radcliffe met de films verdiend, die de rol van Harry Potter op 11-jarige leeftijd bemachtigde?

De laatste film kwam uit in 2011. Maar met een succesvolle spin-off (Fantastic Beasts), een musical en de reünie-special is de magische wereld die J.K. Rowling creëerde nog steeds mateloos populair. Nu zijn er plannen om alle films te rebooten. Voor de nieuwe apsirant hoofdrolspelers zal de onderstaande informatie nog eens een extra motivatie zijn.

Hoeveel verdiende Daniel Radcliffe als Harry Potter?

Het komt vast niet als een verrassing dat Daniel Radcliffe veel verdiende met de iconische rol. Hou je vast: in totaal verdiende de acteur 85 miljoen euro met de acht Harry Potter-films. Zijn salaris steeg met elke nieuwe film, toen duidelijk werd dat de films hoe dan ook een succes zouden worden.

Philosopher’s Stone en Chamber of Secrets

Volgens Celebrity Net Worth verdiende Daniel Radcliffe 900.000 euro toen hij de eerste keer in de huid van Harry Potter kroop. Niet slecht voor een 11-jarig jochie. Bij de tweede film, The Chamber of Secrets, was zijn salaris al gestegen naar ruim 2,5 miljoen euro.

Prisoner of Azkaban

Voor de derde film, The Prisoner of Azkaban, kreeg hij 5,3 miljoen euro. Op dat moment was het voor iedereen duidelijk dat Harry Potter een succes was en inmiddels kon niemand meer voorstellen dat een andere acteur de rol van Harry Potter vertolkte. Dat was vast handig aan de onderhandelingstafel, want daarna zag Daniel Radcliffe nog eens een enorme boost in zijn salaris.

Goblet of Fire, Order of the Phoenix en Half-Blood Prince

Voor de volgende twee films, Harry Potter and the Goblet of Fire en Harry Potter and the Order of the Phoenix verdiende hij namelijk elk 12,5 miljoen euro. Vervolgens leverde The Half-Blood Prince hem een indrukwekkende 21,3 miljoen euro op.

The Deathly Hallows (I en II)

Maar dan zijn we er natuurlijk nog niet. De studio koos ervoor om het laatste boek Harry Potter and the Deathly Hallowss in tweeën op te splitsen. In totaal kreeg Daniel Radcliffe nog 44,3 miljoen euro mee naar huis voor zijn rol in die laatste twee films. Bij elkaar opgeteld komt dat dus neer op 85 miljoen euro.

Aanvankelijk bedankte hij voor de films

En dan te bedenken dat hij aanvankelijk niet Harry Potter zou spelen, omdat zijn ouders bang waren dat het zijn leven te veel zou verstoren. “Destijds was de deal om te tekenen voor, denk ik, zes films, die allemaal in Los Angeles werden opgenomen”, vertelt Daniel Radcliffe. “Mijn moeder en vader zeiden gewoon: dat gaat niet gebeuren, het is te veel een verstoring van zijn leven.”

De studio veranderde de deal daarom. Het zouden twee films worden, die allebei in Engeland werden opgenomen. We weten allemaal hoe dat afliep: Daniel Radcliffe werd Harry Potter. Niet voor twee, maar voor acht films.

Daniel Radcliffe is ‘vreselijk slecht met geld’

Zijn totale vermogen wordt geschat op 97,5 miljoen euro. Na de Harry Potter-films speelde hij nog rollen in andere films, zoals Now You See Me 2 en Escape from Pretoria. Ondanks dat hij 97,5 miljoen euro waard is, is de Britse acteur naar eigen zeggen ‘vreselijk slecht‘ in het uitgeven van zijn geld.

“Ik doe niet veel met mijn geld”, vertelde hij in de podcast Full Disclosure van James O’Brien. “Ik ben niet bijzonder extravagant. Er zijn momenten waarop ik denk: man, ik ben echt slecht in beroemd zijn.”

In een eerder interview vertelde hij al dat hij ‘zuinig’ leeft, zodat hij meer plezier kan beleven aan zijn carrière. “Ik ben heel dankbaar voor het geld dat ik verdiend heb”, zei hij toen. “Want als je geld hebt, hoef je je er geen zorgen over te maken, wat een heel mooie vrijheid is om te hebben.”

“Het geeft me ook een enorme vrijheid qua carrière”, vervolgt hij. “Ik wil de mensen die tot nu mijn carrière hebben gevolgd iets interessants geven. In plaats van dat ze me veel geld zien verdienen aan waardeloze films.”

Instagram-magie: dit verdienen Harry Potter-acteurs per post

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, waarin Daniel Radcliffe ook verschijnt, is sinds begin 2022 te zien op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.