Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

Kijkvolgorde van alle 12 films in Harry Potter-wereld op HBO Max

Met de derde Fantastic Beasts-film in de achteruitkijkspiegel zijn er nu elf Harry Potter-films die je kunt streamen op HBO Max. Dit is de ultieme kijkvolgorde.

Na jaren aan geruchten en speculatie is de kogel eindelijk door de kerk: HBO werkt aan een ambitieuze reboot voor de Harry Potter-franchise.

Een nieuw begin voor Harry Potter op HBO Max

In plaats van het kwakkelende Fantastic Beasts door te zetten heeft de entertainmentgigant een serie-adaptatie van de Potter-boeken aangekondigd. De HBO Max Original zal meer dan tien jaar beslaan. Niet Zweinstein-jaren; echte jaren. Meer dan een decennium aan nieuwe magische content.

Verder heeft HBO nog praktisch niets losgelaten over het ambitieuze project. We weten niet eens wie Daniel Radcliffe op zal gaan volgen als Harry Potter. Gelukkig zijn de films die wél al uit zijn eeuwig herkijkbaar. Perfect voor het gure weer buiten.

<h2Ultieme kijkvolgorde voor je filmmarathon op HBO Max

Nu het er sterk op lijkt dat ook de Fantastic Beasts-films tot een einde zijn gekomen, is het tijd om de balans op te maken: dit is de ‘perfecte’ kijkvolgorde voor alle Harry Potter en Fantastic Beasts-films. Ook goed om te weten: op het moment van schrijven kun je alle films op HBO Max streamen.

1. Fantastic Beasts And Where To Find Them

De verfilmde geschiedenis van J.K. Rowlings wereld begint niet met de eerste Harry Potter-film, maar met de eerste Fantastic Beasts. We gaan terug naar het New York van 1926, waar een jonge tovenaar genaamd Newt Scamander op duistere krachten stuit.

Rotten Tomatoes-score: 74 procent

2. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

In een poging om de plannen van de kwaadaardige Grindelwald, die tovenaars van zuiver bloed over de mensheid wil laten heersen, schakelt Albus Perkamentus zijn voormalige leerling Newt Scamander in. Klinkt tof, maar helaas begon de Fantastic Beasts-reeks hier al over zijn eigen ambities te struikelen.

Rotten Tomatoes-score: 36 procent

3. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Newt en Perkamentus zetten alles op alles om een steeds krachtiger wordende Grindelwald en zijn volgelingen te stoppen. Dit keer wordt de schurk niet door Johnny Depp maar door Mads Mikkelsen gespeeld. Een tegenvallend doch vermakelijk vroegtijdig einde voor de nieuwe magische franchise.

Rotten Tomatoes-score: 46 procent

4. Harry Potter And The Sorcerers Stone

Wat een verademing. Sure, de bovenstaande films zijn zeker het checken waard, maar met de eerste Harry Potter film zijn we bij de echte magie aanbeland. De steeds potentere nostalgiefactor maakt het herkijken van Harry’s eerste jaar aan Zweinstein helemaal een feestje.

Rotten Tomatoes-score: 81 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Steen der Wijzen

5. Harry Potter And The Chamber of Secrets

Ook de tweede Potter-film is een dijk van een boekadaptatie. Harry, Ron en Hermelien staan voor nieuwe uitdagingen tijdens hun tweede jaar op Zweinstein, door een duistere kracht die de school terroriseert.

Rotten Tomatoes-score: 82 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Geheime Kamer

6. Harry Potter And The Prisoner of Azkaban

Het kiezen voor de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón als opvolger van Chris Columbus was een meesterzet. Cuarón zorgde er met een duisterder sfeertje voor dat het complexere verhaal van boek drie ook op het witte doek tot zijn recht kwam, zonder aan de betoverende warmte in te boeten. Wat ons betreft nog steeds de beste Potter-film.

Rotten Tomatoes-score: 90 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

7. Harry Potter And The Goblet of Fire

Voor de vierde film stapte Warner Bros. opnieuw over op een nieuw gezicht achter de camera: Donnie Brasco-regisseur Mike Newell. Hij kreeg de taak om een magisch toernooi met meerdere tovenaarsscholen én een confrontatie met Voldemort in één verfilming te proppen. Dat is ‘m gelukt, en hoe!

Rotten Tomatoes-score: 88 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Vuurbeker

8. Harry Potter And The Order of The Phoenix

Met de vijfde film kwam David Yates aan boord, die hierna niet alleen de rest van de Potter-films maar ook de Fantastic Beasts-films voor zijn rekening nam. The Order of the Phoenix is met 766 pagina’s Rowlings langste boek, maar werd niet zoals het laatste boek in tweeën gehakt voor de verfilming. Het resultaat is een nog steeds sterke film, maar minder solide dan de voorgangers. Sla ‘m echter vooral niet over, want Order of the Phoenix is essentieel voor het overkoepelende verhaal.

Rotten Tomatoes-score: 78 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Orde van de Feniks

9. Harry Potter and The Half-Blood Prince

Het is een haast absurd gegeven dat deze film in dezelfde reeks als The Sorcerers Stone zit, met zijn duistere sfeer en volwassen thema’s. Een visueel meesterwerkje, waarmee Yates zich herpakte na de iets zwakkere vijfde film.

Rotten Tomatoes-score: 84 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Halfbloed Prins

10. Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 1

Fans hoefden in 2010 nog niet direct afscheid te nemen van hun geliefde franchise, want Warner Bros. besloot de lucratieve finale in twee delen uit te brengen. Daardoor voelt Part 1 een beetje als een introductie in plaats van een compleet avontuur, maar zeker in een filmmarathon maakt dat niet meer uit. Je kunt immers direct na de aftiteling de laatste film aanzetten!

Rotten Tomatoes-score: 77 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1

11. Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 2

We zijn bij het einde van alle verfilmingen aanbeland. Yates en Warner Bros. deden met Part 2 het onmogelijke: een megafranchise met een hoogtepunt afsluiten. Een bevredigend, episch en cinematografisch schitterend in beeld gebracht einde voor een magische franchise. De lat voor de aankomende HBO Max-reboot ligt hoog. Erg hoog.

Rotten Tomatoes-score: 96 procent

Nederlandse titel: Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2

12. 20th Anniversary: Return to Hogwarts

Ook écht het kijken waard is de reünie van cast en crew, die 20 jaar na de eerste Harry Potter samenkomen voor een heerlijke terugblik bijna 2 uren.

Rotten Tomatoes-score: 93 procent

Nederlandse titel: Harry Potters 20e verjaardag: Terugkeer naar Zweinstein/em>

Betoverende LEGO

Je kunt ook zelf aan de slag gaan met de wereld van Harry Potter, dankzij zeven gloednieuwe sets die LEGO onlangs heeft aangekondigd. Perfect voor tijdens het streamen van de bovenstaande films. Of check de documentaire die Daniel Radcliffe vorig jaar uitbracht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.