Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 7 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze ruime BMW X5 pik je voor een prikkie op als SUV-occasion

De BMW X5 is een decadente premium-SUV. De eerste generatie van het model vind je tegenwoordig echter voor verrassend weinig geld als occasion.

De eerste X5 werd eind jaren 90 geïntroduceerd op de markt en is daarmee een van de grondleggers van het premium-SUV-segment. Maar wees gerust, voor de betaalbare occasion nemen we je mee naar deze eeuw.

Eerste generatie BMW X5 als occasion

Het model werd geleverd met een zowel zes- als achtcilinders, waarbij de zes-in-lijn te krijgen was als diesel- en benzinevariant. Inmiddels zijn diesels voor de meeste occasionkopers niet meer heel interessant en dus focussen wij ons in dit artikel enkel op de benzinevarianten van de occasion.

BMW X5 occasion tweedehands auto SUV
(Afbeelding: Autotrack / Auto Timon)

Nieuw kostte de instapversie van de BMW X5 je overigens minimaal 60.000 euro en dat is zonder inflatiecorrectie voor de afgelopen 24 jaar. Inmiddels beginnen benzinevarianten bij zo’n 3.000 euro.

Tweedehands auto met hoge kilometerstand

Uiteraard hebben de meeste exemplaren in deze prijsklasse behoorlijk wat kilometers op de teller. Het nadeel daarvan is dat de occasion steeds vaker onderhoud nodig zal hebben en bij premium-merken kan dat, zeker als auto’s op leeftijd raken, prijzig zijn.

BMW X5 occasion tweedehands auto SUV
(Afbeelding: Autotrack / Auto Timon)

Wij vonden dit uit Zweden geïmporteerde exemplaar uit 2005 voor 7.900 euro. Zeker niet de goedkoopste en de teller staat al ruim boven de 2 ton, maar op het eerste gezicht oogt de occasion netjes. Ben je zelf handig (of heb je genoeg budget om degelijk onderhoud uit te laten voeren), dan heb je aan de vierwielaangedreven BMW X5 een stoere, maar ook luxe reisgenoot.

Premium-SUV met veel features

Onder de kap van dit exemplaar ligt de 3.0-liter benzinemotor met 231 pk en die is gekoppeld aan de automatische versnellingsbak. Eind 2003 kreeg de X5 een facelift, waardoor deze occasion er nu nog net wat frisser uitziet dan oudere modellen.

BMW X5 occasion tweedehands auto SUV
(Afbeelding: Autotrack / Auto Timon)

Dat het een premium-SUV betreft, maakt de waslijst aan features duidelijk. Zo is de BMW X5-occasion voorzien van onder meer stuurbediening, elektrisch verstelbare stoelen, een elektrisch verstelbaar stuur, climate control, hill descent control en cruise control. Toch liever een iets jongere BMW-occasion? Check dan deze verrassend betaalbare sedan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.