Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Originele Harry Potter reageert op potentiële terugkeer in reboot

Er komt officieel een reboot van de Harry Potter-films, in de vorm van een gloednieuwe HBO Max-serie. Daniel Radcliffe, de originele Harry, hoeven ze niet te bellen.

De kersverse CEO van Warner Bros. Discovery gaat terug naar de basis. David Zaslav kiest meestal voor de veilige, commerciële route, de cashcows. Dat betekent in het geval van de Harry Potter-franchise een abrupt einde voor de Fantastic Beasts-reeks, en een nieuw begin voor de boeken van J.K. Rowling.

Reboot Harry Potter is officieel

Die gaan namelijk opnieuw geadapteerd worden in de vorm van een HBO Max-serie. In Amerika heet de dienst al enkel Max, wat ook in Nederland gaat gebeuren, dus technisch gezien wordt het een Max Original.

Er deden al jaren geruchten de ronde over een Harry Potter-reboot, maar nu gaat het dus officieel gebeuren. De nieuwe show vertelt opnieuw het verhaal uit J.K. Rowlings boeken, die we al eerder verfilmd zagen worden in de bioscoop, te beginnen met Harry Potter en de Steen der Wijzen uit 2001. Dit keer wordt het dus een televisieserie, die tien jaar (!) zal gaan duren. Ja, het bedrijf gaat er vol voor.

Cast en cameo’s

Over de cast van de nieuwe show is nog niets bekend. We zullen het voorlopig enkel met de aankondiging moeten doen, evenals het controversiële feit dat J.K. Rowling bij de reboot betrokken is. De originele cast van de films is ondertussen te oud om weer een 11-jarige leerling te spelen, dus Harry, Hermelien, Ron en de rest zullen allemaal opnieuw gecast worden.

Maar ja, kijk naar de meest recente Star Wars-filmtrilogie: cameo’s van oude bekenden zijn een bewezen truc om het grote publiek aan boord te krijgen. ‘Hé, zie je hem, die ken je nog toch?’ In het geval van de nieuwe Harry Potter-serie zou de ultieme cameo dan Potter zelf zijn, oftewel, Daniel Radcliffe. De ondertussen 33-jarige Britse acteur waarmee het allemaal op het witte doek begon.

Je ziet het waarschijnlijk al direct voor je: een hele serie met een nieuwe Potter-acteur, met aan het einde of in de flashbacks Radcliffe die de vader van Potter speelt, of de oudere versie van Harry die opduikt in de epiloog aan het einde van de boeken. Zwaktebod? Zeker, maar Warner Bros. Discovery gaat de komende tijd duidelijk voor het makkelijke scoren in plaats van artistieke integriteit.

J.K. Rowling ‘drinkt champagne’ op boycot Harry Potter-reboot

De originele Harry reageert

Toch hoef je niet zo’n cameo te verwachten. De cast van de originele Harry Potter-films heeft de eeuwige vloek dat ze in elk interview naar de franchise gevraagd worden, ongeacht waarom of waarvoor ze geïnterviewd worden.

Hollywood-vakblad Deadline heeft dit keer de primeur, en vroeg onlangs aan Daniel Radcliffe of hij geïnteresseerd zou zijn in een cameo in de nieuwe Harry Potter-televisieserie van Max. “Ik denk het niet, nee. Zeker na alles wat ik over de serie heb gelezen, begreep ik dat ze fresh willen beginnen en zou het waarschijnlijk heel raar zijn om mij opeens op te laten duiken…,” aldus de Britse acteur.

dit verdiende daniel radcliffe, harry potter, films, 85 miljoen
Daniel Radcliffe als Harry Potter in The Deathly Hallows (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Daniel Radcliffe laat franchise achter zich

Logische conclusie, en zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken voor Daniel Radcliffe om zich niet aan de nieuwe show te verbinden. Hij zal zich nooit helemaal los kunnen weken van zijn iconische rol, maar de beste man is al jaren de meest uiteenlopende excentrieke rollen aan het pakken. Weer terugstappen in de wereld van J.K. Rowling zou er weer des te meer voor zorgen dat hij weer opgeslokt wordt door zijn imago als Harry Potter.

Plus: het is J.K. Rowling. Radcliffe schreef in 2020 nog een open brief, waarin hij afstand nam van haar controversiële tweets over transgenders. Hij heeft niet zoals Emma Watson letterlijk gesteld dat hij niets met de franchise te maken wilt hebben zolang J.K. Rowling erbij betrokken is, maar het zal ongetwijfeld een rol spelen in zijn keuze om de franchise achter zich te laten.

Terwijl we wachten op meer nieuws omtrent de Potter-reboot kun je alvast ontdekken hoe rijk Harry Potter wel niet in de films is, dankzij de krankzinnige berekening van een Redditor. Of check alvast de vermeende cast van de reboot, die al besproken wordt in de wandelgangen.

IndieWire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.