Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Kijk: Chris Rock slaat eindelijk terug naar Will Smith in Netflix-special

Chris Rock heeft eindelijk uitgebreid gereageerd op het slap-incident van vorig jaar. En hoe! De komiek greep een historische en zeer lucratieve Netflix-special aan om een klap terug uit te delen.

De Oscars waren vorig jaar na jaren aan teruglopende kijkcijfers opeens weer relevant. De beelden van Will Smith die Chris Rock een flinke klap verkocht gingen de hele wereld over. Na initiële verwarring werd al snel duidelijk dat het niet om een geplande stunt of grap ging: Smith was echt woedend op de komiek.

Will Smith versus Chris Rock

Sindsdien heeft vooral Will Smith op het incident gereageerd. Eerst middels een verontschuldiging op Instagram, en later middels een video op YouTube. Een video waarvan kijkers de oprechtheid in twijfel trokken, gezien de Fresh Air-acteur direct zijn kans greep om een merk te promoten. Lekker commercieel.

Vanuit kamp Rock bleef het lange tijd stil. Smith onthulde dat hij geprobeerd had om in contact te komen met zijn collega, maar dat hij te horen kreeg dat “hij nog niet klaar is om te praten, en dat als hij dat wel is, hij contact op zal nemen.”

will smith, chris rock, oscar, oscars 2022, klap, fight, ruzie, academy awards
Will Smith en Chris Rock waren wél keurig gekleed (Afbeelding: Getty)

Historische special op Netflix

Of de komiek ooit Smith heeft gebeld, weten we niet. In ieder geval heeft Chris Rock nu eindelijk zijn stilte verbroken. En hoe! Afgelopen weekend vond Selective Outrage plaats, de allereerste special die Netflix ooit live heeft uitgezonden. Een groots evenement, met veel gasten en een uitgebreid voorprogramma. Alle ogen waren op Rock gericht, een feit waarvoor de streamingdienst naar verluidt 20 miljoen dollar over had. Ka-ching, dank Will Smith!

Tijdens de standup special reageerde de komiek eindelijk op het slap-incident, dat bijna exact een jaar geleden plaats vond. Het eerste uur dropte hij enkel een paar indirecte referenties en grappen, zoals: “Iedereen die zegt “woorden doen pijn” is nog nooit in het gezicht geslagen!”

Klap terug

Fans die op het echte vuurwerk zaten te wachten, werden daarna gelukkig alsnog op hun wenken bediend. De 58-jarige komiek en acteur ging uitgebreid in op het incident: “Jullie weten allemaal wat er met mij is gebeurd, ik ben geslagen door Shug Smith,” grapte Rock. “Iedereen weet het, iedereen weet het verdomme. Ik werd een jaar geleden geslagen… Mensen vragen ‘deed het pijn?’. Ik heb nog steeds ‘Summertime’ in mijn oren!”

Ook legde Rock uit waarom hij niet een klap terug gaf: “Will Smith is een grote kerel, ik niet. Will Smith is shirtloos in zijn films. Als je me in een film ziet met een open hart-operatie, heb ik een trui aan. Will Smith speelde Muhammad Ali, denk je dat ik daarvoor auditie heb gedaan? Ik speelde Pookie in New Jack City.”

Waar begon het gedoe?

Wat ook opviel, is dat Chris Rock verklapte waar al het gedoe volgens hem is begonnen. Niet tijdens de Oscars van vorig jaar, maar die van 2016. Ook toen was hij de presentator van dienst, en voerde Jada Pinkett Smith campagne om het gebrek aan diversiteit in de nominaties van dat jaar aan te kaarten. “Ze zei dat ik moest stoppen omdat Will niet genomineerd was voor ‘Concussion‘. What the fuck? Dus dan maak ik er wat grappen over. Wie kan het wat schelen? Dat is hoe het is. Zij begon ermee. Ik maakte het af. Niemand pest die trut. Zij begon hiermee. Niemand pestte haar.”

Toch sloot de komiek zijn reactie op het incident en de familie Smith allesbehalve zuur af. Hij veranderde aan het einde alsnog van toon, en deelde zijn bewondering voor de acteur: “Ik hou van Will Smith, mijn hele leven al… hij maakt geweldige films. Ik heb mijn hele leven voor Will Smith geduimd. Ik juich voor die klootzak, aldus Rock. “En nu kijk ik naar ‘Emancipation‘ alleen maar om hem in elkaar geslagen te zien worden.” Ouch!

Checken die hap!

Afijn, je kunt onze gortdroge vertalingen van zijn grappen tot je nemen, of gewoon de grootmeester zelf aan het woord laten. Voor zijn complete grappen-relaas over het incident kun je Selective Outrage op Netflix checken, of een deel ervan aanschouwen middels de onderstaande YouTube-video. Daarin gaat hij ook in op alle vreemdgaan-geruchten die een grote rol spelen in de grappen waarover Will Smith vorig jaar zo boos werd…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.