Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen Captain America? Dan had Chris Evans deze Avenger willen spelen

Fans hebben al afscheid moeten nemen van Chris Evans als Captain America in Avengers: Endgame. Zeg nooit nooit, maar ook Marvel Studios-eindbaas Kevin Feige benadrukte afgelopen week nog dat het einde verhaal is voor Steve Rogers en daarmee Chris Evans in het Marvel Cinematic Universe (MCU).

Dat geldt echter niet voor Captain America zelf. Sterker nog, The Falcon and The Winter Soldier draait compleet om de vraag wie de opvolger van Steve Rogers wordt. Met alle gevolgen van dien, zoals je in de eerste aflevering van de Marvel-serie op Disney+ hebt kunnen zien.

Chris Evans blikt terug

Ondertussen is Chris Evans er niet vies van om nog eens terug te blikken op zijn jaren als de superheld. Een over vele films verspreide rol en verhaal dat zijn gelijke niet kent in Hollywood. Hij maakte zijn debuut als Captain America in Captain America: The First Avenger, in 2011 alweer.

Bijna een decennium later legde hij het schild neer in Avengers: Endgame. Een film waarin het andere gezicht van het Marvel Cinematic Universe er ook mee stopte: Tony Stark. Oftewel, Iron Man. Robert Downey Jr. moest in die film ook afscheid nemen van zijn personage. In tegenstelling tot Steve Rogers offerde Tony Stark zelfs zijn leven op in die film.

Anti-Oscars: Marvel-ster meermaals genomineerd voor slechtste film

Van Captain America naar…

De miljarden-franchise is dus zijn twee meest prominente gezichten kwijt. Onlangs werd Chris Evans tijdens een interview gevraagd met welke andere Avenger hij van rol zou willen ruilen, als hij het allemaal nog eens opnieuw zou kunnen doen.

Daarover hoefde de 39-jarige acteur niet lang te twijfelen:

“Weet je, ik zal zeggen … Ik bedoel, ik ga voor [Robert] Downey [Jr.], Iron Man … Het salaris zou leuk zijn, maar alleen de rol al is zo leuk. De rol is, weet je, hij is de motor, hij is het leven. Maar ik veronderstel dat ik daarmee voor een mislukking zou tekenen. Ik denk niet dat er iets is dat iemand op deze planeet zou kunnen doen dat op de een of andere manier zou verbeteren wat Downey heeft gedaan, snap je wat ik bedoel? Ik denk niet dat dat een rol die zal zijn zoals James Bond of een Superman of Batman, een rol waarin anderen nog een kans krijgen. Hij is Iron Man, punt.”

Iron Man spelen is zeer lucratief

Het grapje over het salaris van Robert Downey Jr. is niet geheel verrassend. Chris Evans en Robert Downey Jr. mogen dan op gelijke voet staan wat hun rollen in het Marvel Cinematic Universe betreft, maar dat geldt niet voor de bedragen die ze voor hun bijdrage kregen.

Volgens insiders heeft Robert Downey Jr. rond de 400 miljoen dollar aan zijn Marvel-avonturen overgehouden. Voor de eerste film kreeg hij ‘slechts’ 500.000 dollar, maar alleen al Endgame leverde hem 75 miljoen dollar op. Mede dankzij een slimme deal die hem een percentage van de omzet oplevert. Evans? Die kreeg ‘slechts’ 15 miloen dollar voor zijn rol in Endgame. Je hoeft geen medelijden met de acteur te hebben, verre van, maar in die context is zijn grap allesbehalve vreemd. Robert Downey Jr. is on another level, zoals ze dat in het Engels zeggen.

Compleet ander perspectief

Voor Evans zou Tony Stark spelen ook een compleet ander perspectief opleveren. Captain America en Iron Man stonden een flink deel van het MCU tegenover elkaar. Steve Rogers pakte zaken op de traditionele manier aan, waar Tony Stark vaker het randje opzocht. Sterker nog, Civil War draait grotendeels om de confrontatie tussen de twee.

Tegelijkertijd heeft Evans veel aan Robert Downey Jr. te danken. Hij sloeg aanvankelijk namelijk meermaals het aanbod om Captain America te spelen af. Pas nadat Downey Jr. zich ermee ging bemoeien werd Evans overgehaald. De rest is geschiedenis.

Marvel-fans willen Tony Stark (Iron Man) cancelen: dit is waarom

Marvel reageert sportief na pijnlijke nederlaag Avengers: Endgame

ACE Universe

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.