Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Disney+ 25 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Marvel-fans willen Tony Stark (Iron Man) cancelen: dit is waarom

Niemand ontkomt aan de cancel culture. Zelf fictieve superhelden moeten het nu ontgelden. Fanatiekelingen hebben hun pijlen namelijk gericht op Tony Stark, de man achter Iron Man. Maar waarom?

Cancel culture (afrekencultuur) is het fenomeen waarbij bekende mensen geboycot worden omdat ze zich sociaal ongewenst gedragen of uiten. Vooral op social media worden mensen hard aangepakt. Dit blijkt ook zeer effectief te zijn omdat werkgevers en adverteerders regelmatig onder de druk bezwijken.

Wordt Tony Stark gecanceld?

Dat het publiek zich waar nodig uitspreekt is positief, maar we moeten niet doorslaan. Helaas is dat wel het geval. Niemand is meer veilig, zelfs fictieve personages niet. Een groepje fanatieke fans roept Marvel op om Tony Stark, beter bekend als Iron Man, te cancellen. De reden die daarvoor gegeven wordt, vinden we in The Falcon and the Winter Soldier.

In de eerste aflevering van de nieuwe Disney+-serie wordt duidelijk dat de Avengers niet betaald krijgen. Alle aangesloten superhelden moeten hun eigen boontjes doppen en zijn verder afhankelijk van donaties. Voor Tony Stark is dat natuurlijk geen probleem. De man achter Iron Man verdient tenslotte miljarden met zijn bedrijf. Helaas zitten andere Avengers er een stuk minder warm bij.

Er zijn fans die van mening zijn dat Tony Stark zich kapot moet schamen. De miljarden stromen binnen en dat geldt pompt hij ook vrolijk in het bedrijf achter de Avengers. Toch gaat er blijkbaar geen dollar naar de helden om wie het eigenlijk draait. Verschillende fans vinden dat Tony Stark ook zijn mede-helden een vergoeding had moeten betalen.

Wie betaalt het salaris van de Avengers?

In The Falcon and the Winter Soldier wordt duidelijk dat dit niet het geval is, met alle gevolgen van dien. Zo maakt Tony Stark geen beste beurt en dus zijn er fans die vinden dat hij gecanceld moet worden. Deze beweging is vooral actief op Twitter, en dat zorgt voor interessante discussies.

Steun voor Tony Stark

Fans van Iron Man hoeven zich overigens echt geen zorgen te maken. De groep die Tony Stark willen cancellen is, zoals het nu lijkt, erg klein. De meeste Marvel-liefhebbers nemen het dan ook op voor de ijzeren held en maken de hele beweging om hem te annuleren belachelijk.

The Falcon and The Winter Soldier groot succes

Tony Stark krijgt dus meer dan genoeg steun en blijft gewoon onderdeel van de MCU. Marvel hoeft geen karakters te verwijderen. Sterker nog, er worden alleen maar meer karakters toegevoegd aan het al enorme universum. Zo introduceerde de recordbrekende eerste aflevering van The Falcon and The Winter Soldier een nieuwe Captain America.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.