Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Batman is een huurmoordenaar in duistere thriller met Al Pacino

Michael Keaton kruipt opnieuw voor én achter de camera voor een nieuwe duistere thriller: Knox Goes Away. Huurmoordenaars, zwarte humor, Al Pacino: wat wil je nog meer?

Vergeet Christian Bale en Robert Pattinson. Wat ons betreft is Michael Keaton nog steeds de beste Batman-acteur aller tijden. Hij zette een mysterieuze, pretentieloze en onverzettelijke Bruce Wayne neer in Batman (1989).

Michael Keaton presenteert Knox Goes Away

Ondertussen zijn we bijna 35 jaar verder en is meneer Keaton afgelopen september 72 geworden. Toch is de beste man nog steeds niet vies van een beetje actie.

Sterker nog, Michael Keaton gaat Liam Neeson, Bruce Willis en vrijwel elke andere Hollywood-veteraan van zijn generatie achterna in Knox Goes Away, een duistere thriller over een huurmoordenaar die zijn zoon wil redden. Taken, maar dan anders.

Ja, 80’s en 90’s leading men die nog een extra pensioen bij elkaar sprokkelen met simpelere actiefilms vol wraak, actie en lage budgetten is ondertussen een genre an sich, maar tussen de goedkopere troep zijn soms oprecht pareltjes te vinden.

Huurmoordenaar dementeert

Knox Goes Away is een nieuwe thriller die in Amerika halverwege volgende maand uitkomt. Opvallend genoeg speelt Keaton niet alleen de hoofdrol in de film, maar staat hij zelf ook aan het roer als regisseur. Dat deed hij slechts één keer eerder, voor de film The Merry Gentleman uit 2008. Geen hoogvlieger, overigens.

In Knox Goes Away speelt hij Joh Knox, een huurmoordenaar die te horen krijgt dat hij begint te dementeren. In een race tegen de klok (en zijn eigen brein) probeert hij af te rekenen met zijn verleden en zijn vervreemde zoom te redden, terwijl de politie ‘m op de hielen zit. Gelukkig schiet zijn door Al Pacino (!) gespeelde vriend hem te hulp.

Normaal vallen dit soort late career-actiefilms vaak tegen, en Al Pacino kiest de laatste tijd ook niet de meest prestigieuze rollen uit. Maar het feit dat Keaton zelf achter de camera staat en met een opvallend overtuigende trailer lijkt het er toch op dat Knox Goes Away zijn genregenoten gaat ontstijgen.

Wisselvallige scores

Bovendien is de thriller al op verschillende plekken vertoond, met een degelijke 7.3 op IMDb als resultaat. Dat schept hoop. Tegelijkertijd zijn het handjevol recensies op Rotten Tomatoes zeer wisselvallig.

“Erg ironisch dat een film over het verliezen van herinneringen zo forgettable is,” concludeert criticus Aaron White op toepasselijke wijze. Daar tegenover staat bijvoorbeeld Joe Magidson, een reviewer die Knox Goes Away Knox “een boeiende karakterstudie van Michael Keaton” noemt.

Nederlands geduld

In Nederland moeten we nog iets langer geduld hebben voor we zelf een oordeel kunnen vellen: de thriller van Michael Keaton staat hier vooralsnog voor 2 mei in de bioscoopagenda.

Gelukkig is er in de tussentijd nog een andere actieheld uit de jaren tachtig en negentig die je zoet kan houden in de bioscoop: Russell Crowe is op dit moment te zien in een opvallende oorlogsfilm.

Knox Goes Away Michael Keaton
(Afbeelding: Saban Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.