Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Fitness 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Armen trainen? Check deze vier varianten op de Biceps Curl

Doe jij elke week netjes een paar setjes Biceps Curls in de sportschool, maar ben je eigenlijk toe aan een nieuwe oefening? Weet dat je armen trainen nog veel effectiever gaat als je ook deze vier oefeningen doet.

De Dumbbell Biceps Curl wordt door veel sporters beschouwd als dé oefening om je biceps mee te trainen. We kunnen ons echter voorstellen dat je op een gegeven moment helemaal klaar bent met telkens hetzelfde doen, en een beetje variatie kan ook geen kwaad.

Door welke varianten op de standaard biceps curl vervang je ‘m dan? We geven vier opties.

Armen trainen met vier varianten op de Biceps Curl

Voor de onderstaande biceps oefeningen heb je een EZ-bar, dumbbells of een kabelstation nodig. Het is dus handig om deze oefeningen in de sportschool uit te voeren. Doe jij het armen trainen liever thuis? Dat kan natuurlijk ook. Dan kies je deze oefeningen voor thuis.

1. Biceps Curl met EZ-bar

De EZ-bar lijkt op een normale halterstang, maar ligt iets fijner in de hand doordat de stang gebogen is.

Je pakt de EZ-bar ongeveer in het midden vast met een onderhandse greep, en brengt het gewicht vervolgens met je bicepsen omhoog. Lukt het makkelijk om dit een aantal herhalingen vol te houden? Voeg dan meer gewicht toe.

2. Biceps Cable Curl

In elke sportschool staat wel een kabelstation, wat betekent dat je de Biceps Cable Curl uit kunt voeren. Een goede oefening waarmee je zeker progressie zult boeken.

Deze oefening voer je langzaam en gecontroleerd uit om er het maximale uit te halen. Op deze manier blijven jouw spieren constant op spanning staan, wat goed is voor spiergroei.

Voorkom deze 4 veel gemaakt fouten voor de ultieme biceps

3. Hammer Curl

Armen trainen als Thor? Voeg de Hammer Curl toe aan je trainingsschema.

Bij deze variant pak je twee dumbbells vast en hou je deze zijdelings naast je lichaam. Breng de dummbells vervolgens omhoog en omlaag, alsof je met een hamer slaat. Vandaar de naam, uiteraard.

4. Waiter Curl

Deze oefening zie je vast niet vaak in de sportschool: de Waiter Curl. En dat is eigenlijk zonde, want dit is volgens personal trainer en YouTube-bekendheid Jeff Cavaliere (beter bekend als Athlean-X) een van de betere bicepsoefeningen.

Voor de Waiter Curl heb je slechts één dumbbell nodig, die je aan het eind vasthoudt. Met een platte hand, zoals je in de video hierboven ziet. Het is een oefening waarbij je de focus volledig legt op je biceps, en je kunt ‘m zowel staand als zittend op een bankje uitvoeren.

Armen trainen op eigen gewicht? Check dan deze bodyweight-oefeningen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.