Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 7 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp gaat persoonlijke data met Facebook delen (maar er is goed nieuws)

Facebook liet zoals beloofd WhatsApp na de overname van de chat-app rustig haar eigen ding doen. Beide platformen bleven netjes gescheiden. Dat daar op rap tempo verandering in komt, is anno 2021 evident. De techgigant wil naar verluidt Facebook, Messenger en WhatsApp aan de achterkant verbinden.

Opeens is de ontwikkeling van WhatsApp in een stroomversnelling geraakt. De nieuwe features vliegen je om de oren. Dat is goed nieuws: de chat-app wordt binnenkort voorzien van extra features waar we al jaren naar uitkijken. Ergernissen worden weggenomen waar gebruikers letterlijk al jaren over klagen.

Facebook en WhatsApp-data

Top. Maar die bemoeienis van Facebook heeft ook een keerzijde, en een grote ook. MacRumors heeft namelijk het onlangs aangepaste privacybeleid van WhatsApp geanalyseerd, en komt met zorgwekkende conclusies. De chat-app gooit namelijk compleet het roer om wat het beheren en delen van jouw persoonlijke data betreft.

Vanaf 8 februari worden de stilletjes geïmplementeerde veranderingen doorgevoerd. WhatsApp kan vanaf dan jouw data delen met Facebook(diensten). Denk aan je telefoonnummer, informatie over hoe vaak je WhatsApp gebruikt, welke hardware je daarvoor gebruikt, wat je IP-adres is en ‘andere informatie die verzameld wordt.’

Data delen

Bij het uitleggen hoe Facebook deze informatie zal gebruiken, stelt het beleid dat gedeelde gegevens worden gebruikt om ‘te begrijpen hoe onze services worden gebruikt’, ‘ services te verbeteren’, ‘suggesties voor u te doen’, ‘functies en inhoud te personaliseren’, en ‘relevante aanbiedingen en advertenties te weergeven in de producten van Facebook-bedrijven.’

Oftewel, persoonlijke data van consumenten wordt gebruikt om meer geld te verdienen, door bijvoorbeeld adverteerders jou nog accurater te laten targetten.

WhatsApp
De pop-up in Nederland (Screenshot: Raymon Mens / WANT.nl)

Goed nieuws

Het probleem? Het delen van die data is niet optioneel. Althans, je kunt de nieuwe privacyvoorwaarden weigeren, maar dan kun je simpelweg WhatsApp niet meer gebruiken. Is er dan ook goed nieuws? Jazeker. De nieuwe datadeling gaat niet van kracht in Europa, en dus ook niet in Nederland.

Vanwege de privacywetgeving is het namelijk verboden voor bedrijven om zomaar dergelijke gegevens te verwerken en te delen. Hier loopt het dus hopelijk met een sisser af, zoals onze collega’s van WANT.nl je haarfijn uitleggen.

Opsplitsen die hap?

In Amerika kun je echter wel op de nodige ophef rekenen: al voor Facebook bekendmaakte dat het deze data ging delen met andere diensten pleiten politici al voor het opsplitsen van het bedrijf.

Meerdere staten en de handelscommissie FTC klaagde Facebook zelfs aan voor het misbruiken van zijn machtpositie. Sterker nog: de commissie wil zelfs dat het sociale netwerk Instagram en WhatsApp gaat verkopen.

Gezien Instagram steeds populairder wordt en Facebook steeds minder, zullen Zuckerberg en Co. er echter alles aan doen om dat te voorkomen. En in de tussentijd? In de tussentijd zal Facebook er dus alles aan doen om nog snel een lucratief slaatje te slaan uit nietsvermoedende WhatsApp-gebruikers. Want zeg nou eerlijk: niemand gaat het nieuwe privacybeleid lezen. Gelukkig leven wij in Europa…

WhatsAppWANT.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.