Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 18 okt 2018
Leestijd: 6 minuten

Een tweedehands Volvo V60 kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Volvo V60.

Voordat we verder ingaan op de Volvo V60, willen we je eerst nog een aantal algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Volvo V60

Hij bestaat pas sinds 2010, maar in die acht jaar is hij al behoorlijk populair geworden. De Volvo V60 is de station variant van de S60 die al sinds de millenniumwisseling op de markt is. De V60 nam zo min of meer de positie over van de Volvo V50. Dit was de compactere stationwagen die tussen 2004 en 2012 op de markt verscheen. Dit deden de Zweden later ook met hun grotere stationwagen, de V70. Deze werd in 2016 vervangen voor de V90.

Tweedehands Volvo V60
Netcarshow

Van de V60 zijn inmiddels twee verschillende generaties. Je zult waarschijnlijk vooral bekend zijn met de eerste generatie, want de tweede is namelijk pas dit jaar verschenen. Deze is tweedehands nog bijna niet te krijgen (je kunt hem natuurlijk wel leasen), dus we richting ons voor nu op de eerste generatie. Deze kreeg in 2013 wel een kleine facelift en is er in verschillende motoruitvoeringen. Zo is hij te krijgen als benzine en diesel, maar ook als Plug-in-hybride.

Beschikbaarheid

Als je op zoek bent naar een tweedehands Volvo V60 dan heb je behoorlijk wat keuze. Zo staan er op Autoscout24 bijna tweeduizend van deze Zweedse stationwagens op je te wachten. Van een bescheiden T3 tot een hele dikke D6 R-Design en alles daartussen. We hebben het dan wel over de eerste generatie, want het nieuwe model die dit jaar verscheen, is natuurlijk nog amper te vinden op de tweedehandsmarkt.

Afhankelijk van welke motor je neemt en hoe nieuw je nieuwe V60 moet zijn, kunnen de prijzen flink verschillen. De ondergrens ligt bij achtduizend euro en dat loopt vervolgens op tot ongeveer zestigduizend euro, maar dan heb je wel een hele dikke Full Option Polestar. Daartussen vind je verschillende uitvoeringen in alle prijzen. Zowel qua luxe als motor heb je het nodige te kiezen. Er is dus altijd wel een V60 die bij je past.

Waar moet je op letten

Bij Volvo denk je meteen aan auto’s die zelfs onder de meest zware omstandigheden hun mannetje staan. Dat geldt ook voor de V60, maar dat betekent niet dat hij nooit problemen heeft. Zo geeft de ANWB aan dat ze nog wel eens problemen tegenkomen waar de Volvo S60 ook al last van had. Eén daarvan is dat de auto niet meer wil starten door een defect aan het elektrische startslot. Ook de elektrische parkeerrem wil soms niet meewerken en blijft dan vastzitten.

Tweedehands Volvo V60
Netcarshow

Deze problemen kan de Wegenwacht vaak meteen voor je oplossen, maar sommige versies hebben nog wel eens last van moeilijkere kwalen. De 1.6 benzinemotor wil zichzelf nog wel eens verzuipen. Deze reparatie moet toch echt door een garage gedaan worden. Ga je voor de Plug-in-hybride? Dan kun je daar ook problemen mee krijgen zoals storingen of dat de gewone 12 volts accu ineens leeg is het. Het vervelende is dat je de auto dan niet kunt starten, ook niet met een duwtje in de rug. Dit moet echt opgelost worden door een specialist.

Laat je niet afschrikken door de Plug-in-hybride

Elektrische rijden is de toekomst en hybride is een stap in de goede richting. Zoals je hierboven kunt lezen, kan deze techniek voor problemen zorgen, maar dat is geen reden om de V60 Plug-in-hybride te vermijden. Het kan je straks namelijk wel gaan schelen in je portemonnee. Natuurlijk vervallen de meeste fiscale voordelen die die je wel hebt als je een nieuwe hybride koopt, maar dan nog is het de moeite waard om voor deze hybride versie te gaan.

De Plug-in-hybride is namelijk bijzonder zuinig en als hij nog geen zestig maanden oud is, blijft de lage bijtelling voor privégebruik gehandhaafd. Daarnaast is de techniek, ondanks een paar kleine problemen, uitstekend in orde. De levensduur is niet veel korter dan die van de rest van de auto. Dus mocht je de optie hebben om thuis en/of op werk te laden, dan is het zeker de moeite waard om naar een Volvo V60 Plug-in-hybride te kijken.

Comfort, luxe, looks en rijgedrag belangrijker dan ruimte

Hoewel de V60 net als de V70 een stationwagon is, hebben we wel degelijk met een echt andere auto te maken. In negatieve zin merk je dat in de ruimte. De V60 is meer gestroomlijnd en wint het qua looks van zijn grotere broer, maar dat betekent wel minder bagageruimte. 430 liter is namelijk niet heel veel voor een auto van dit formaat. Gelukkig is de zitruimte wel prima in orde. Zowel achterin, als voorin heb je als volwassen kerel voldoende ruimte. Als je een lange bestuurder bent, is de Volvo V60 voor jou een geweldige auto.

Tweedehands Volvo V60
Netcarshow

Verder is de V60 uitgerust zoals je mag verwachten van een goede Volvo. Luxe en technische snufjes zijn zeer goed vertegenwoordigd. Daarnaast voelt hij door het strak afgestelde onderstel behoorlijk sportief. Dat gevoel wordt vele malen sterker als je voor een model gaat met een krachtige motor en de uitstekende automaat. Vooral de Plug-in-hybrid modellen zijn door de elektrische ondersteuning behoorlijk rap en toch zuinig. Dit maakt de Volvo V60 de ideale gezinsauto voor mannen die van autorijden houden.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Waar de meeste BMW’s, Audi’s en Mercedessen in Duitsland goed vertegenwoordigd zijn op de tweedehands automarkt, valt dat met de Volvo V60 wel mee. Toch kan het de moeite waard zijn om over de grens te kijken, want vaak krijg je daar voor minder geld meer Volvo. Hoe je een auto uit Duitsland haalt, kun je hier lezen. Wat je ook nog zou kunnen doen, is in het thuisland van Volvo gaan kijken. Het kan namelijk de moeite waard zijn om naar Zweden te vliegen voor een tweedehands Volvo. Kun je meteen de hele terugweg genieten van je nieuwe auto.

Zoek je toch liever een stationwagen van Duitse makelij? Klik dan hier en lees waar je op moet letten bij het kopen van een Audi A6. Heb je al die ruimte niet nodig en wil je gewoon een auto die heerlijk is om in te rijden? Dan kun je hier terecht voor meer informatie over het kopen van een tweedehands BMW 1-Serie.

Autoscout24ANWB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.