Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 16 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe belangrijk is de kilometerstand bij het kopen van een tweedehands auto?

Het kopen van een tweedehands auto kan een lastige onderneming zijn. Zeker als je zelf niet veel verstand hebt van auto’s en je tegenover een gladde verkoper staat. Gelukkig zijn er veel indicatoren die je helpen om te bepalen of je een auto wel of niet moet kopen en wat een eerlijke prijs is. De kilometerstand is er daar één van, maar pas op! Het getal op de teller zegt absoluut niet alles.

Wie wel eens een rondje maakt over de digitale tweedehands automarkt, weet hoe bepalend de kilometerstand kan zijn voor de prijs. Zo kan dezelfde auto meer dan twee keer zo duur zijn als de kilometerstand aanzienlijk lager is. Dit is natuurlijk logisch. Minder kilometers is minder slijtage en dus verkeerd de auto in betere staat, maar het is belangrijk om naar meer te kijken dan alleen de kilometerstand.

De ene kilometer is de andere niet

Zo is er geen magisch getal of rekensom die je helpt om te bepalen hoeveel een auto waard is op basis van het aantal kilometers op de teller. Dit komt om te beginnen, omdat er veel verschillende motoren zijn. Zo zit er een groot verschil tussen diesel en benzine, maar ook tussen verschillende merken en hoe zwaar de motor is. Zo kun je het 1.0 liter blok die in de Nissan Micra van je moeder ligt, niet vergelijken met een 5.0 liter turbocharged V8 die in een Jaguar F-Type SVR ligt.

Ben jij een echte autoliefhebber? Dan is dit waarom je een youngtimer moet kopen

Daarnaast mag je niet vergeten dat de ene kilometer de andere niet is. De manier waarop deze kilometer wordt afgelegd, is belangrijk om in het achterhoofd te houden. Is de auto van een verantwoorde zakenman geweest, die iedere dag rustig over een weg rijdt waar je tachtig kilometer per uur mag? Of van een eigenaar met een zware rechtervoet, die na het starten van de motor met piepende banden weg scheurt?

Gebruik je zintuigen

Je kunt zelf wel nagaan welke van twee meer versleten is. Daarnaast is het goed om te kijken hoe de auto onderhouden is. Wie goed voor zijn auto zorgt, kan er veel plezier aan beleven. Je kunt namelijk beter een goed verzorgde auto met drie ton op de teller kopen, dan een verwaarloosde bolide die de helft van dat aantal kilometers heeft afgelegd. Helaas is het, zeker als je niet iedere dag een auto koopt, lastig om te bepalen of een auto netjes onderhouden is.

Volvo

Gelukkig zijn er een paar punten waar je op kunt letten. Gebruik je ogen en kijk hoe de auto eruit ziet. Is er weinig schade aan zowel de binnen als buitenkant en werken alle functies nog naar behoren? Dan is dat vaak een teken dat de eigenaar er zuinig op is geweest. Kijk daarom ook onder de motorkap. Is de motor erg vies en ziet het er allemaal niet bepaald netjes uit, ga er dan vanuit dat hij niet goed is onderhouden. Zeker weten doe je het nooit, maar deze check geeft je wel een beter beeld.

Voorkom reparaties

Vraag bij het kopen van een tweedehands auto daarom ook altijd om het onderhoudsboekje. Hierin kun je precies zien wat er allemaal gedaan is aan de auto. Heeft de eigenaar het boekje paraat en is alles aanwezig en netjes afgestempeld, dan weet je bijna altijd zeker dat de auto in goede staat is. Als laatste check ga je natuurlijk ook nog even een testritje maken. Belangrijk is dat je geen vreemde en onnatuurlijke geluiden hoort of trillingen voelt.

Een oldtimer kopen? Op deze 6 zaken moet je letten

Als dit allemaal in orde is, kun je ook gewoon voor een auto gaan die wat meer kilometers op de teller heeft staan. Belangrijks is dan wel om te kijken naar welke grote en dure reparaties zijn gedaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de distributieriem vervangen moet worden. Hier kun je niet omheen en is zeker niet goedkoop. Neem dit mee wanneer je gaat onderhandelen over de prijs.

Laat je niet verrassen, kijk verder dan de kilometerstand

Om onverwachte problemen en dure reparaties te voorkomen, is het verstandig om vooronderzoek te doen. Geen enkele auto is perfect en daarom kun je altijd tegen problemen aanlopen. Zo staan merken als Renault en Opel er bekend om dat ze vaker motorproblemen hebben. Merken als Toyota en Mercedes hebben het motortechnisch vaak beter voor elkaar. Zoek via Google op de auto die je wil kopen en je zult snel zien of er bepaalde problemen zijn waar je op moet letten.

Een tweedehands auto invoeren vanuit Duitsland: waarom en hoe?

Aan het einde van de rit is de kilometerstand slechts een nummer. Een goed onderhouden auto kan echt wel wat hebben, dus staar je niet blind op de hoeveelheid kilometers die een auto gereden heeft. Zo kreeg deze man het voor elkaar om vijf miljoen kilometer te rijden met zijn Volvo P1800. Zie het getal daarom als een indicatie en gebruik vooral alle online kennis en je eigen gezonde verstand.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.