Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 16 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

5 ijzersterke Scandinavische thrillers op Netflix die je nog niet gezien hebt

Het mag geen verrassing meer zijn dat Scandinaviërs behoorlijk bedreven zijn in het schrijven van bloedstollende thrillers. Het zal er wel mee te maken hebben dat het het er vaak donker en koud is. Wij zijn er in ieder geval blij mee, zeker omdat deze ijzersterke verhalen steeds vaker ook in serievorm te zien zijn. Wij vonden er vijf op Netflix die je waarschijnlijk nog niet gezien hebt.

1. Nobel (IMDb score: 8.2)

Oorlog doet verschrikkelijke dingen met mensen. De daden die soldaten verrichten voor hun land, laten soms diepe wonden achter. Niet alleen lichamelijk, maar vooral geestelijk. Nobel vertelt het verhaal van een Noorse militair die terugkeert uit Afghanistan en vervolgens in Noorwegen wordt gebruikt als pion in een politiek schaakspel.

2. Occupied (IMDb score: 7.7)

Jo Nesbo is zonder twijfel één van de beste misdaadschrijver uit Noorwegen en Occupied is daar het bewijs van. In deze serie, die zich in de nabije toekomst afspeelt, heeft Noorwegen besloten de olie- en gaskraan dicht te draaien. Dit is een ramp voor de rest van Europa en daarom krijgt Rusland groenlicht om het Scandinavische land binnen te vallen. Dit is het begin van een politiek steekspel en vooral veel chaos.

3. Sorjonen (IMDb score: 7.6)

Een zeer getalenteerde detective besluit dat het mooi is geweest. Nadat zijn vrouw ternauwernood hersenkanker heeft overleefd, kiest hij ervoor om meer tijd te besteden aan zijn geliefde. Hij verhuist naar een klein dorpje in het Oosten van Finland op de grens met Rusland. Daar hoopt hij rust te vinden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en belandt zo weer in een nieuwe moordzaak.

4. Midnattssol (IMDb score: 7.5)

Wanneer een Franse burger wordt vermoord in Zweden, vertrekt rechercheur Kahina Zadi naar het Scandinavische land om de zaak op zich te nemen. Ze krijgt de hulp van een Zweedse collega die een expert is op het gebied van rituele moorden. Samen belanden ze in een zieke wereld en gaan ze tot het uiterste om de moordenaar te pakken te krijgen.

5. Grenseland (IMDb score: 6.9)

Tijdens een onderzoek ontdekt de met verlof gestuurde rechercheur Nikolai dat zijn familie betrokken is bij een moordzaak. Om zijn geliefden te beschermen, besluit hij de zaak in de doofpot te stoppen. Dit lijkt te werken, totdat zijn partner er hoogte van krijgt en besluit om de zaak verder te onderzoeken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.